moriodotisi
HomeNewsΆδεια ειδικού σκοπού: Οι νέες αλλαγές και προϋποθέσεις, πώς θα χορηγείται στους γονείς

Άδεια ειδικού σκοπού: Οι νέες αλλαγές και προϋποθέσεις, πώς θα χορηγείται στους γονείς

Με νέες αλλαγές επανέρχεται ξανά η άδεια ειδικού σκοπού  καθώς συντάσσεται νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία θα ορίζει τις προϋποθέσεις χορήγησης στους γονείς των παιδιών που νοσούν με κορονοϊό .

Η νέα ΚΥΑ για την άδεια ειδικού σκοπού θα κινηθεί στο πλαίσιο των νέων πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ  που προβλέπονται για την καραντίνα  και θα χορηγείται στους γονείς εφόσον έχουν παιδί που νοσεί με κορονοϊό χωρίς να είναι απαραίτητο να κλείσει τμήμα του σχολείου.

Με το άρθρο 16 του Ν. 4722/2020 είχε προβλεφθεί ειδική άδεια για τους γονείς εργαζόμενους λόγω νόσησης των τέκνων από τον κορονοϊό COVID -19.

Η εν λόγω άδεια προέβλεπε ως ειδική άδεια για την ασθένεια των τέκνων για 14 ημέρες ή και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε περίπτωση που αυτό κρίνεται απαραίτητο με ιατρική γνωμάτευση ή σε περίπτωση νοσηλείας τέκνου. Όμως λόγω της αλλαγής των πρωτοκόλλων αναμένεται να αλλάξει ο αριθμός των ημερών.

Επίσης η άδεια ειδικού σκοπού χορηγείται για όλο το διάστημα που διαρκεί η προσωρινή αναστολή λειτουργίας των μονάδων/δομών παροχής φροντίδας ή εκπαίδευσης, όπου είναι εγγεγραμμένα ή φοιτούν τα τέκνα των εργαζόμενων γονέων, χωρίς να προβλέπεται άλλος χρονικός περιορισμός ή να χρειάζεται να εκδοθεί νέα ρύθμιση.

Ειδικότερα, ο εργαζόμενος γονέας ενημερώνει τον εργοδότη προσκομίζοντας με κάθε πρόσφορο μέσο σχετική βεβαίωση νόσησης του παιδιού ή τη βεβαίωση αναστολής του τμήματος του σχολείου.

Η άδεια ειδικού σκοπού αφορά σε εργαζόμενους γονείς:

α) παιδιών που είναι εγγεγραμμένα σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς

β) παιδιών που φοιτούν σε σχολικές μονάδες υποχρεωτικής εκπαίδευσης (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο),

γ) παιδιών που φοιτούν σε ειδικά σχολεία η σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής (ανεξαρτήτως ηλικίας των παιδιών),

δ) ατόμων με αναπηρία, τα οποία ανεξαρτήτως ηλικίας είναι ωφελούμενα σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοιχτής φροντίδας για άτομα με αναπηρία.

Οι εργαζόμενοι γονείς των παραπάνω κατηγοριών δικαιούνται να λάβουν την άδεια ειδικού σκοπού σε περίπτωση αναστολής λειτουργίας, καθώς και αναστολής της δια ζώσης εκπαιδευτικής λειτουργίας μονάδων/δομών παροχής φροντίδας ή εκπαίδευσης, ή/και τμημάτων αυτών στο πλαίσιο αντιμετώπισης και περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού COVID-19.

Η άδεια ειδικού χορηγείται, εφόσον ένας τουλάχιστον γονέας εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως μισθωτός.

  • Σε περίπτωση κατά την οποία και οι δύο γονείς είναι μισθωτοί, στον ίδιο ή σε διαφορετικούς εργοδότες, με κοινή τους υπεύθυνη δήλωση προς τον εργοδότη ή τους εργοδότες τους, γνωστοποιούν ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση της ανωτέρω άδειας ή, σε περίπτωση που μοιραστούν την άδεια, τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα χρήσης της από καθέναν από αυτούς. Στην περίπτωση αυτή δεν μπορεί να γίνει ταυτόχρονη χρήση της άδειας ειδικού σκοπού και από τους δύο γονείς (δηλαδή στα ίδια χρονικά διαστήματα).
  • Σε περίπτωση που ο ένας γονέας είναι εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα ενώ ο άλλος στο Δημόσιο (κατά την έννοια του άρθρου 5 της από 11/3/2020 ΠΝΠ), απαιτείται η προσκόμιση στον εργοδότη της υπεύθυνης δήλωσης του εργαζόμενου γονέα στο Δημόσιο ότι δεν έχει κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, προκειμένου ο μισθωτός του ιδιωτικού τομέα να μπορεί να κάνει χρήση της άδειας αυτής στο σύνολό της. Η άδεια ειδικού σκοπού μπορεί να κατανεμηθεί σε διαφορετικά διαστήματα μεταξύ των γονέων και αυτής της περίπτωσης, τα οποία κοινοποιούν στους εργοδότες τους με υπεύθυνες δηλώσεις που του υποβάλλουν.
  • Εάν ο ένας γονέας εργάζεται με μισθωτή εργασία και ο άλλος είναι ελεύθερος επαγγελματίας, τότε την άδεια ειδικού σκοπού τη δικαιούται κανονικά (ολόκληρη) ο μισθωτός γονέας.
  • Σε περίπτωση διαζυγίου ή διάστασης γονέων, την άδεια ειδικού σκοπού λαμβάνει ο γονέας, ο οποίος έχει την επιμέλεια του παιδιού ή τη γονική μέριμνα, εκτός και αν μεταξύ τους συμφωνήσουν διαφορετικά, σύμφωνα με την κοινή τους υπεύθυνη δήλωση ως ανωτέρω (είτε ο ένας αποκλειστικά, είτε να μοιρασθούν την ειδική άδεια σε διαστήματα, τα οποία κοινοποιούν στον εργοδότη τους με υπεύθυνες δηλώσεις που του υποβάλλουν).
  • Στην περίπτωση γέννησης παιδιού εκτός γάμου ή εκτός συμφώνου συμβίωσης (το οποίο εξομοιώνεται πλήρως με τον γάμο), ή σε περίπτωση θανάτου του άλλου γονέα, τότε η ειδική άδεια χορηγείται άνευ άλλης προϋπόθεσης στον μονογονέα.
  • Στην περίπτωση κατά την οποία και οι δύο γονείς εργάζονται, αλλά ο ένας εξ αυτών βρίσκεται σε άλλη νόμιμη άδεια (π.χ. κανονική άδεια, ισόχρονη προς το μειωμένο ωράριο άδεια), τότε ο πρώτος δεν δικαιούται να κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού για όσο διάστημα διαρκεί η άδεια του δεύτερου.

Υπενθυμίζεται ότι η άδεια ειδικού σκοπού αποτελεί ένα ειδικό σχήμα άδειας τριών ημερών που ακολουθείται από τη χορήγηση μίας ημέρας ετήσιας κανονικής άδειας, σχήμα το οποίο επαναλαμβάνεται κυκλικά ανά τέσσερις ημέρες.

Αναλυτικότερα, οι δύο πρώτες ημέρες χορηγούνται με αποδοχές από τον εργοδότη, η τρίτη ημέρα επιδοτείται από τον τακτικό προϋπολογισμό και η τέταρτη ημέρα αφαιρείται από την ετήσια κανονική άδεια του εργαζόμενου.

Σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι γονείς έχουν εξαντλήσει το δικαίωμα της ετήσιας κανονικής τους άδειας, μπορεί να δηλωθεί οποιαδήποτε άλλη νόμιμη άδεια δικαιούται ο εργαζόμενος, είτε αυτή χορηγείται με αποδοχές είτε χωρίς αποδοχές, όπως π.χ. άδεια για την παρακολούθηση της σχολικής επίδοσης των παιδιών, άδεια λόγω ασθένειας τέκνου, άδεια άνευ αποδοχών.

Πηγή dikaiologitika.gr