moriodotisi
HomeNewsΆρση μέτρων: Τι θα γίνει με τις σχολικές εκδρομές

Άρση μέτρων: Τι θα γίνει με τις σχολικές εκδρομές

Σχολεία: Oι ειδικοί σήμερα θα αξιολογήσουν το ενδεχόμενο άρσης των περιορισμών που παραμένουν ακόμη στο πεδίο της διασκέδασης και της εστίασης, στα γήπεδα, και θα επανεξετάσουν την πραγματοποίηση των σχολικών εκδρομών που είχαν ανασταλεί από την αρχή του έτους.

Επίσης, στην ημερήσια διάταξη θα τεθεί το ζήτημα των αποκριάτικων εκδηλώσεων και των καρναβαλικών παρελάσεων. Τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες είναι ενθαρρυντικά.

Η αποκλιμάκωση του πέμπτου κύματος που «σήκωσε» η μετάλλαξη Omicron είναι εμφανής. Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων διατηρείται υψηλός – χθες οι νέες μολύνσεις ξεπέρασαν τις 20.000- ωστόσο δεν επηρεάζει δραστικά τους άλλους επιδημιολογικούς δείκτες, γεγονός που αποδίδεται στη σημαντική εμβολιαστική κάλυψη που έχει επιτευχθεί.

Το 70% του γενικού πληθυσμού ή το 80% του ενήλικου πληθυσμού έχει θωρακιστεί κατά του κορωνοιού, γεγονός που περιορίζει τα σοβαρά περιστατικά νόσησης και συγκρατεί το κύμα των ασθενών προς τα νοσοκομεία. Στο ίδιο αποτέλεσμα συμβάλλει και η χορήγηση των αντιικών φαρμάκων για κατ´ οίκον θεραπεία τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε ασθενείς υψηλού κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη COvid. Όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της υποεπιτροπής των επιδημιολόγων, ο δείκτης των διασωληνωμένων ασθενών τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζει ταχύτερο ρυθμό μείωσης.

Έως χθες οι διασωληνωμένοι ανέρχονταν σε 489 ενώ διαρκώς μειούμενες είναι και οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία. Πλέον ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου διαμορφώνεται σε 393 ασθενείς ημερησίως.

Η πληρότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) είναι στο 73,4% και στις απλές κλίνες στο 54,8%. Επιπλέον, η κυριαρχία της Omicron στις εισαγωγές αλλάζει τα δεδομένα προς το καλύτερο, καθώς οι ασθενείς με τη λοίμωξη Covid που προκαλεί η τελευταία μετάλλαξη χρειάζονται μικρότερο χρόνο νοσηλείας σε σύγκριση με εκείνον που απαιτούνταν για τους ασθενείς με Δέλτα.

Είναι ενδεικτικό ότι προχθές δόθηκαν πάνω από 500 εξιτήρια, αριθμός που δεν είχε καταγραφεί κατά το προηγούμενο επιδημικό κύμα. Υπό αυτά τα δεδομένα, και ακολουθώντας με πιο αργό ρυθμό την πεπατημένη των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αναμένεται σήμερα από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων η εισήγηση της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων που στόχευαν στην αναχαίτιση της επιδημίας και την προστασία του συστηματος υγείας.

Ειδικότερα και όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, θα προταθεί από τους επιστήμονες στην κυβέρνηση να αρθεί η απαγόρευση των ορθίων θαμώνων στην εστίαση και τη διασκέδαση. Σε συνδυασμό με το «ελευθέρας» που έχει δοθεί ήδη για τον αριθμό των καθημένων στα τραπέζια, το ωράριο και τη μουσική η επιστροφή στην κανονικότητα για τους εμβολιασμένους θαμώνες των σχετικών χώρων είναι πλήρης. Αυτό που δεν αναμένεται να αρθεί στους κλειστούς χώρους αλλά και τους ανοιχτούς με μεγάλο συγχρωτισμό είναι η χρήση της μάσκας.

Πάντως, με την ισχύ όπως όλα δείχνουν των νέων μέτρων από την ερχόμενη Δευτέρα η διασκέδαση θα γίνεται με άλλους όρους, κάτι που θα ικανοποιήσει επιχειρηματίες και πολίτες ενόψει της Τσικνοπέμπτης και της Αποκριάς. Υπό το πρίσμα αυτό, δεν αναμένεται θετική εισήγηση για ανοιχτές μαζικές εκδηλώσεις όπου η τήρηση του βασικού υγειονομικού πρωτοκόλλου, δηλαδή η συμμετοχή μόνο εμβολιασμένων, δεν μπορεί να διασφαλιστεί.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, κι εφόσον ζητηθεί από την κυβέρνηση είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί και η πληρότητα στα γήπεδα και να φτάσει το 50% σε σχέση με 10% που είναι σήμερα, ενώ θα δοθεί το πράσινο φως και για τη διενέργεια σχολικών εκδρομών που είχαν ανασταλεί μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Ωστόσο, το μήνυμα που με αγωνία συνεχίζουν να εκπέμπουν επιστήμονες και κυβέρνηση είναι πως η καλή έκβαση της κατάστασης και η άρση των περιορισμών δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση το τέλος της πανδημίας και της κυκλοφορίας του κορωνοιού.

Η έκκληση για προσοχή, για εμβολιασμό στους απροστάτευτους έναντι του ιού, η τήρηση των αποστάσεων και η χρήση μάσκας θα μας συνοδεύουν επί μακρόν.

 

 

 

 

Πηγή: ipaida.gr