Το νέο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας έχει θέσει ως στόχο τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων κατά 50% έως το 2030 και αναμένεται να ψηφιστεί το επόμενο διάστημα από τη Βουλή.
Ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Ξιφαράς, ανέφερε σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι «στο νέο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο έχει προβλεφθεί ειδικός φορέας για την εφαρμογή και την παρακολούθηση όλων των απαραίτητων δράσεων που θα συμβάλουν στη δραστική μείωση του αριθμού των οδικών ατυχημάτων. Επίσης, έχει προβλεφθεί η δημιουργία ενός καθετοποιημένου ψηφιακού συστήματος διαχείρισης των παραβάσεων από τη στιγμή της διαπίστωσής τους».
Το επόμενο βήμα θα είναι η θεσμοθέτηση ενός αναθεωρημένου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας με αυστηροποίηση των ποινών, που σχετίζονται με θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα, αν και ο ισχύων διακρίνεται για την αυστηρότητά του, απλά δεν εφαρμόζεται στην πράξη, αφού οι παραβάτες οδηγοί κυκλοφορούν ουσιαστικά ανεξέλεγκτοι.
Ο κύριος Ξιφαράς δήλωσε, ότι «βασικό χαρακτηριστικό του αναθεωρημένου ΚΟΚ είναι η αυστηροποίηση των ποινών που σχετίζονται με θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα. Την ίδια στιγμή, σκεφτόμαστε την απεμπλοκή του οχήματος από την ποινή με την αυστηροποίηση της προς το χρήστη του οχήματος. Αν ένα μέλος μιας τετραμελούς οικογένειας που διαθέτει μόνο ένα όχημα υποπέσει σε παράβαση του ΚΟΚ, κρίνουμε σκόπιμο να μην τιμωρηθεί όλη η οικογένεια από την αφαίρεση των πινακίδων, αλλά να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο της ποινής για τον οδηγό που υπέπεσε στην παράβαση».
Αυτό είναι φυσικά σωστό και δίκαιο, μένει όμως να δούμε πώς θα ξεπεραστεί -μεταξύ άλλων- ο σκόπελος της προστασίας προσωπικών δεδομένων, που δεν επιτρέπει στην Ελλάδα την φωτογράφηση προσώπων με κάμερες και άλλα ανάλογα μέσα καταγραφής, αλλά μόνον των οχημάτων.
Έτσι χρεώνονται οι ποινές σε συγγενείς, φίλους και «επαγγελματίες εθελοντές» (με το αζημίωτο) και μένουν στο απυρόβλητο οι επικίνδυνοι και κατά συρροή παραβατικοί οδηγοί. Να αναφέρουμε ενδεικτικά, ότι οι κάμερες των αυτοκινητοδρόμων καταγράφουν σε καθημερινή βάση οδηγούς, που κινούνται στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, συνήθως για να γλιτώσουν κάποια διόδια και η Τροχαία δεν μπορεί να τους αφαιρέσει το δίπλωμα ούτε να τους κόψει κλήση, επειδή δεν προέρχεται το οπτικό υλικό από την ίδια την Αστυνομία.
(Πηγή: dikaiologitika.gr)