moriodotisi
HomeNewsΑΑΔΕ: Ποιους φορολογούμενους κυνηγούν οι «ράμπο» της Εφορίας

ΑΑΔΕ: Ποιους φορολογούμενους κυνηγούν οι «ράμπο» της Εφορίας

Ένα τσουνάμι 179.100 φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων, ερευνών και διασταυρώσεων έχει προγραμματίσει για φέτος η ΑΑΔΕ ενεργοποιώντας νέα ηλεκτρονικά όπλα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων και την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Παράλληλα ετοιμάζεται να στείλει τουλάχιστον 15.000 σημειώματα με έξτρα «κατ’ εκτίμηση» φόρο σε φορολογούμενους που κρύβουν εισοδήματα ενώ παράλληλα δρομολογεί εξπρές επιστροφές ΦΠΑ και σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για οφειλέτες που χάνουν ρυθμίσεις.

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2023 στο μέτωπο των ελέγχων ο φορολογικός μηχανισμός θα αξιοποιήσει νέα ελεγκτικά εργαλεία, θα ψάξει για «μαύρες» πωλήσεις μέσω των social media (Facebook, Instagram), θα ανοίξει τραπεζικούς λογαριασμούς για τον εντοπισμό «κρυφών» εισοδημάτων και θα απενεργοποιήσει ΑΦΜ φυσικών και νομικών προσώπων που εμπλέκονται σε απάτες στο ΦΠΑ.

Airbnb
Στο επίκεντρο των διασταυρώσεων θα βρεθούν οι ιδιοκτήτες ακίνητων τύπου Airbnb. H ΑΑΔΕ θα πραγματοποιήσει διασταυρώσεις στα στοιχεία που έχει λάβει από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων προκειμένου να εντοπίσει περιπτώσεις φορολογούμενων που δεν έχουν δηλώσει στην ΑΑΔΕ τα εκμισθούμενα ακίνητα αποκρύπτοντας τα πραγματικά του εισοδήματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2022, η ΑΑΔΕ, ζήτησε από τις πλατφόρμες Airbnb, Booking.com και VRBO να απενεργοποιήσουν 14.736 καταχωρήσεις ακινήτων καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) ή ο ΑΜΑ που αναγραφόταν ηλεκτρονικά δεν ήταν έγκυρος ενώ εντοπίστηκαν 73.258 διαχειριστές/ιδιοκτήτες ακινήτων τύπου Airbnb που δεν είχαν δηλώσει τα πραγματικά εισοδήματα και κλήθηκαν μέσω email να συμμορφωθούν εμφανίζοντας τελικά στην ΑΑΔΕ επιπλέον εισοδήματα από βραχυχρόνια μίσθωση και από επιχειρηματική δραστηριότητα τουριστικών καταλυμάτων συνολικού ύψους 102 εκατ. ευρώ.

To επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2023 προβλέπει :

– Διενέργεια τουλάχιστον 25.500 φορολογικών ελέγχων από τις Φορολογικές Ελεγκτικές Υπηρεσίες.

– Διενέργεια από τις ΥΕΔΔΕ τουλάχιστον 900 υποθέσεων ερευνών.

– Έκδοση 15.000 πράξεων διοικητικού ή εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου κατόπιν διενέργειας ηλεκτρονικών διασταυρώσεων.

– Διενέργεια τουλάχιστον 49.500 μερικών επιτόπιων ελέγχων πρόληψης από τις ΔΟΥ και τις ΥΕΔΔΕ.

– Ηλεκτρονική Υποβολή Δελτίων Διακίνησης Αγαθών (Δελτία Αποστολής).

– Εξέταση των υποθέσεων ενδικοφανών προσφυγών σε ποσοστό τουλάχιστον 85%, πριν από την κατά νόμο προβλεπόμενη καταληκτική ημερομηνία.

– Διατήρηση του ποσοστού των ελέγχων των εξαγωγών μεταξύ 3% και 5% και των εισαγωγών μεταξύ 15% και 20%.

– Ψηφιοποίηση της διαδικασίας οριστικοποίησης της εξαγωγής.

– Διενέργεια τουλάχιστον 400 στοχευμένων επιθεωρήσεων σε χώρους παρασκευής, χρήσης και διακίνησης χημικών ουσιών και προϊόντων.

– Διενέργεια τουλάχιστον 2.350 δειγματοληψιών σε καύσιμα, ποτά με αλκοόλη, χημικά προϊόντα και καταναλωτικά αγαθά, αυτοτελώς ή με άλλες Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ ή με άλλες Αρχές, για ελέγχους στην εσωτερική αγορά αρμοδιότητας ΓΧΚ, σύμφωνα με τη νομοθεσία.

– Έλεγχος Ποιότητας Επιφανειακών υδάτων της χώρας (ποτάμια, λίμνες, παράκτια ύδατα): τουλάχιστον 68.000 παράμετροι σε δείγματα επιφανειακών νερών.

– Διενέργεια τουλάχιστον 79.900 ελέγχων δίωξης από τα Τελωνεία.

– Διενέργεια 13.300 εκ των υστέρων ελέγχων από τα Τελωνεία και τις ΕΛΥΤ.

– Διενέργεια τουλάχιστον 10.000 τελωνειακών ελέγχων με τη χρήση αυτοκινούμενων συστημάτων ελέγχου X-RAY.

– Εγκατάσταση συστήματος εισροών-εκροών σε Φορολογικές Αποθήκες και Αποθήκες Τελωνειακής Αποταμίευσης.

– Ηλεκτρονική απογραφή των δεξαμενών των πλωτών μέσων.

(Πηγή:ot.gr)