moriodotisi
HomeNewsΑπεργία σήμερα: Σε απεργιακό κλοιό η χώρα σήμερα – Κατεβάζει «ρολά» το Δημόσιο

Απεργία σήμερα: Σε απεργιακό κλοιό η χώρα σήμερα – Κατεβάζει «ρολά» το Δημόσιο

Σε απεργιακό κλοιό σήμερα θα βρεθεί η χώρα λόγω της 24ωρης απεργίας που έχουν κηρύξει ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ και ΠΑΜΕ.

«Παραλύει» σήμερα η Αθήνα λόγω της απεργίας της ΑΔΕΔΥ, στην οποία συμμετέχουν εκατοντάδες σωματεία εργαζομένων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Λουκέτο βάζει σήμερα ο δημόσιος τομέας καθώς δεν θα λειτουργήσουν οι εφορίες, πολεοδομίες, δήμοι, νομαρχίες, υπουργεία ενώ και όσοι εργάζονται θα δυσκολευτούν να πάνε στην εργασία τους λόγω των συγκεντρώσεων.

Παράλληλα στο κέντρο της Αθήνας θα πραγματοποιηθούν δύο συγκεντρώσεις μια του ΠΑΜΕ στις 10.30 στα Προπύλαια και μια της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ στις 11.00 στην Κλαυθμώνος. Παράλληλα θα υπάρξουν προσυγκεντρώσεις από διάφορους κλάδους εργαζομένων και συνταξιούχους από τις 9.30 το πρωί. Η ΑΔΕΔΥ θέτει ως κύρια αιτήματα της 24ωρης απεργίας η επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού, αλλά και η στελέχωση των κρίσιμων δημόσιων φορέων με μόνιμους υπαλλήλους.

Τι θα γίνει με τα νοσοκομεία

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία λόγω της συμμετοχής στην απεργία της Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.(Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων) και της ΕΙΝΑΠ (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς).

Απεργούν οικοδόμοι και λογιστές

Επίσης 24ωρη απεργία έχουν κηρύξει το Σωματείο των οικοδομών και η Ομοσπονδία των λογιστών.

Μέσα μαζικής μεταφοράς – μετακινήσεις

Οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρόλεϊ έχουν εξαγγείλει στάσεις εργασίας σήμερα από την έναρξη της βάρδιας μέχρι και τις 9 το πρωί και από τις 21.00 το βράδυ μέχρι και την λήξη της βάρδιας.
24ωρη απεργία θα πραγματοποιηθεί στο σιδηρόδρομο, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με απόφαση σωματείων εργαζομένων.

Ακινητοποιημένα θα είναι καθόλη την ημέρα ΜετρόΗΣΑΠ και Τραμ, καθώς 7 σωματεία αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις. Κανένα δρομολόγιο δεν θα πραγματοποιηθεί επίσης και στο σιδηρόδρομο, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με απόφαση των σωματείων των εργαζομένων (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης, Σωματείο Εργαζομένων ΟΣΕ, Σωματείο Εργαζομένων Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ).

Χωρίς ταξί για ακόμη μια μέρα

Οι ιδιοκτήτες ταξί με απόφαση του ΣΑΤΑ συνεχίζουν και σήμερα για δεύτερη ημέρα την απεργία τους (λήγει  στις 6:00 το πρωί της Πέμπτης).

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Δεμένα τα πλοία και στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης τεσσάρων ναυτεργατικών σωματείων.

Απεργούν δάσκαλοι και καθηγητές – Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία

Στην 24ωρη απεργία συμμετέχουν δάσκαλοι και καθηγητές με αιτήματα οριζόντια αύξηση 10% στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, προκειμένου να αντιμετωπισθεί στοιχειωδώς η ακρίβεια κι ο πληθωρισμός, επαναφορά εδώ και τώρα των δώρων, Συλλογικές συμβάσεις, κατάργηση του μισθολογικού παγώματος της διετίας 2016 – 17, κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας.

Τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά σήμερα  καθώς κάθε εκπαιδευτικός αποφασίζει μεμονωμένα για τη συμμετοχή του στην απεργία.  Σε Γυμνάσια και Λύκεια αν κάποιος από τους καθηγητές συμμετέχει στην απεργία δεν θα αναπληρωθεί η ώρα από κάποιον συνάδελφό του ενώ σε ό,τι αφορά Νηπιαγωγεία και Δημοτικά, οι εκπαιδευτικοί έχουν ενημερώσει ήδη τους γονείς για το αν θα συμμετάχουν στην απεργία.

Και οι τραπεζικοί υπάλληλοι απεργούν

Απόφαση για συμμετοχή στην απεργία στις 28 Φεβρουαρίου πήρε και η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ).
Η ΟΤΟΕ σημειώνει ότι όσο δεν ενισχύονται οι κλαδικές ΣΣΕ και δεν αποκαθίστανται πλήρως τα συλλογικά δικαιώματα, ακόμα και οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, δεν αρκούν και βέβαια αφορούν σε περιορισμένο κομμάτι των εργαζομένων.

Απεργία στα Δικαστήρια

Και οι δικαστικοί υπάλληλοι θα συμμετάσχουν στην απεργία που έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ, με αποτέλεσμα τα δικαστήρια να μη λειτουργήσουν. Με ανακοίνωσή τους, οι δικαστικοί, σημειώνουν πως “Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου συμμετέχουμε ΟΛΟΙ στην πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ αναδεικνύοντας με κάθε τρόπο και τα κύρια κλαδικά μας αιτήματα. Η προ-συγκέντρωση της ΟΔΥΕ θα γίνει στις 10:00 π.μ. έξω από το ΣτΕ”…

Σε τετράωρη στάση εργασίας οι δημοσιογράφοι

Η ΕΣΗΕΑ συμμετέχει με 4ωρη στάση εργασίας, από τις 12:00 έως τις 16:00.

Κανονικά οι πτήσεις – Παράνομη κρίθηκε η απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας

Κανονικά θα πραγματοποιηθούν οι πτήσεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας καθώς η απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και της ΕΝΗΜΑΕΚ/ΥΠΑ κρίθηκε παράνομη μετά από προσφυγή της διοίκησης στη δικαιοσύνη.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας – Ποιοι δρόμοι θα μείνουν κλειστοί

Από τις 09:00 στο κέντρο της Αθήνας, θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις στο πλαίσιο της εξαγγελθείσας 24ωρης γενικής απεργίας, με τη συμμετοχή εργατικών κέντρων, ομοσπονδιών, σωματείων, συλλόγων και άλλων φορέων και συλλογικοτήτων. Για την καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας και την αποσυμφόρηση της κίνησης, η Ελληνική Αστυνομία θα λάβει, τα αναγκαία μέτρα τροχαίας με την πραγματοποίηση εκτροπών και διακοπών κυκλοφορίας.

Ειδικότερα, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν σε οδούς περιμετρικά των Προπυλαίων, της Πλατείας Κλαυθμώνος, της Πλατείας Ομονοίας (Πειραιώς, Πατησίων κ.λπ.), της Πλατείας Συντάγματος (Λεωφόρους Αμαλίας, Βασιλίσσης Σοφίας) καθώς και σε Πανεπιστημίου και Σταδίου.

Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων να αποφύγουν τη μετακίνησή τους στο κέντρο της πόλης και ιδιαίτερα στους ανωτέρω οδικούς άξονες και περιμετρικά αυτών, μέχρι την ολοκλήρωση των κινητοποιήσεων.

 

(πηγή:dnews.gr)