moriodotisi
HomeNewsΔίκη Χρυσής Αυγής: Συγκεντρώσεις έξω από το Εφετείο-«Καταδίκη» το μήνυμα της Μάγδας Φύσσα

Δίκη Χρυσής Αυγής: Συγκεντρώσεις έξω από το Εφετείο-«Καταδίκη» το μήνυμα της Μάγδας Φύσσα

Πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί στο Εφετείο στέλνοντας αντιφασιστικό μήνυμα ενόψει της έναρξης της δίκης σε δεύτερο βαθμό της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Το αντιφασιστικό κίνημα είναι παρόν. Σωματεία και συνδικάτα, εργαζόμενοι, κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς, φοιτητικοί σύλλογοι και εκπαιδευτικοί έχουν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί στην Λ. Αλεξάνδρας φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί» και «Ποτέ ξανά φασισμός». Ανάμεσα σε όσους απευθύνθηκαν στους συγκεντρωμένους βρίσκονται δικηγόροι της πολιτικής αγωγής και θύματα των επιθέσεων της Χρυσής Αυγής.

Προσερχόμενη στην αίθουσα, η μητέρα του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα, Μάγδα, ζήτησε την καταδίκη της Χρυσής Αυγής και σε δεύτερο βαθμό.
Στη δίκη δίνει το «παρών» και ο Γιάννης Μάγγος, ο πατέρας του 26χρονου Βασίλη Μάγγου που συνελήφθη μετά τη συμμετοχή του σε κινητοποίηση κατά της καύσης σκουπιδιών στον Βόλο και κακοποιήθηκε άγρια από αστυνομικούς, με αποτέλεσμα να κλονιστεί η υγεία του και να πεθάνει έναν μήνα αργότερα τον Ιούλιο του 2020.

Η ακτινογραφία της δίκης
Η δίκη που σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει θα διεξαχθεί από την αρχή, χωρίς το δικαστήριο να δεσμεύεται από την ετυμηγορία των δικαστών που έκριναν την υπόθεση σε πρώτο βαθμό. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως για τους κατηγορούμενους όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Μπορούν να προσδοκούν την αθώωση τους ή την μείωση της ποινής τους σε περίπτωση καταδίκης ή έστω την μη μεταβολή της. Κάποιοι εξ αυτών που τώρα δεν βρίσκονται στην φυλακή λόγω αναστολής που τους έδωσε το πρώτο δικαστήριο, είναι αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να βρεθούν στην φυλακή.

Στο εδώλιο θα καθίσουν συνολικά 50 κατηγορούμενοι, εκ των οποίων περίπου οι 40 οδηγήθηκαν στην φυλακή μετά την έκδοση της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που δεν τους χορήγησε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση.

Από τους 50, οι 7 αποτελούν την ηγεσία της δομής και είναι αντιμέτωποι με το κακούργημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Η διευθυντική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης, αρχηγός και πρώην βουλευτές του κόμματος είναι κρατούμενοι. Πρόκειται για τον αρχηγό του κόμματος Νίκο Μιχαλολιάκο και τους τους Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Χρήστο Παππά, Ηλία Παναγιώταρο, Γιώργο Γερμενή και Αρτέμη Ματθαιόπουλο καταδικασμένους σε ποινές κάθειρξης τουλάχιστον 13 ετών πλην του τελευταίου που βαρύνεται με 10ετή κάθειρξη.

Άλλοι 11 πρώην βουλευτές έχουν καταδικαστεί για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση , μεταξύ των οποίων η σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου Ελένη Ζαρούλια, ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος , Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης κ.α στους οποίους οι πρωτόδικες ποινές ξεκινούν από τα 5 και φθάνουν τα 7 έτη. Σε τέσσερις από την ομάδα των 11, το δικαστήριο είχε αναγνωρίσει ελαφρυντικό.

Μαζί τους δικάζονται και άλλοι 32 κατηγορούμενοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Από τους 32 που δικάζονται ως μέλη της οργάνωσης, οι 21 είναι αντιμέτωποι με ένα ακόμη κακούργημα που αφορά είτε ανθρωποκτονία, είτε απόπειρα ανθρωποκτονίας.
(Πηγή:alfavita.gr)