Παρά τις νομοθετικές ρυθμίσεις που έχουν θεσπιστεί για την επίλυση των διαφορών εκτιμάται ότι ένα 20% των ιδιοκτησιών πρέπει να υποβάλλει αντιρρήσεις
«Έσπασαν» τα τηλέφωνα από βουλευτές της επαρχίας στα γραφεία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, αλλά και στο Μαξίμου από την περασμένη Πέμπτη, οπότε το υπουργείο ανακοίνωσε ότι «στις 31 Μαΐου εκπνέει η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου των δασικών χαρτών».
Έτσι, πριν αλέκτορα φωνήσαι… το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε εχθές το βράδυ παράταση της σχετικής προθεσμίας έως τις 15 Ιουλίου, με την αιτιολογία ότι οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την ενεργειακή κρίση «δυσχεραίνουν τις οικονομικές συναλλαγές των πολιτών, σε συνδυασμό με τα τεχνικά προβλήματα στις ψηφιακές πλατφόρμες του Ελληνικού Κτηματολογίου». Η παράταση αφορά στους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν εντός του 2021.
Της ανακοίνωσης του ΥΠΕΝ είχαν προηγηθεί ανεπίσημες δηλώσεις από βουλευτές και αυτοδιοικητικούς φορείς, οι οποίοι μιλούσαν για παράταση. Πάντως, είναι δεδομένο ότι η ανάρτηση των δασικών χαρτών στο σύνολο της χώρας ανέδειξε σοβαρά ζητήματα που έπρεπε να επιλυθούν από το επιτελείο του υπουργείου, καθώς πολλές ήταν οι ιδιοκτησίες που «πρασίνισαν».
Ρυθμίσεις
Ήδη τους τελευταίους μήνες, με νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ από τη δασική νομοθεσία έχουν εξαιρεθεί οι εκτάσεις με ασπάλαθους, ενώ προωθήθηκε και ρύθμιση που επιλύει το ζήτημα της αμφισβήτησης της κυριότητας των αγρών που δασώθηκαν από το Δημόσιο. Επίσης, ετοιμάζεται και νέα νομοθετική πρόταση για τις εκχερσωμένες εκτάσεις. Ωστόσο και πάλι εκτιμάται ότι για ένα 20% των ιδιοκτησιών θα πρέπει να υποβληθούν αντιρρήσεις.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, έως τα τέλη Φεβρουαρίου, υπήρχαν σε εκκρεμότητα από τα προηγούμενα χρόνια 170.000 αντιρρήσεις πολιτών κατά του περιεχομένου των δασικών χαρτών. Μόνο στην Κρήτη οι πολίτες είχαν υποβάλλει περί τις 2.500 αντιρρήσεις και περίπου 1.800 αιτήματα διόρθωσης προδήλων σφαλμάτων.
Τεράστια ωστόσο είναι τα προβλήματα στα Δωδεκάνησα, όπου σύμφωνα με το τοπικό τμήμα του ΤΕΕ, στην Αστυπάλαια, τo 90% της έκτασης χαρακτηρίζεται ως δασικό, ενώ στην Κάρπαθο και στην Κάσο τo 80% της έκτασης των δυο νησιών έχει χαρακτηριστεί δασικού χαρακτήρα. Έως σήμερα στην Κάρπαθο έχουν δηλωθεί 27.689 γεωτεμάχια εκ των οποίων τα 10.893 είναι δασικά ή τουλάχιστον ένα τμήμα της έκτασής τους. Στην Κάσο από τα 7.494 γεωτεμάχια που έχουν δηλωθεί, τα 1.196 είναι ολόκληρα δασικά ή ένα μέρος τους.
Από τα πρόδηλα σφάλματα που υποβλήθηκαν στις Δασικές Υπηρεσίες, το 2021 εξετάστηκε το 65%. Όπως αναφέρει στέλεχος Δασαρχείου, το έργο είναι τιτάνιο και οι υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες, ενώ δεν έχουν συσταθεί όλες οι επιτροπές εξέτασης των ενστάσεων.
Η διαδικασία
Η υποβολή της αντίρρησης στις διαδικτυακές εφαρμογές υποβολής αντιρρήσεων και πρόδηλων σφαλμάτων στην ιστοσελίδα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο» (https://www.ktimatologio.gr/el/e-services/civilians), σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες που είχε δώσει το ΥΠΕΝ, πρέπει να συνοδεύεται από:
· Την οριοθέτηση του πολυγώνου που αφορά στο αίτημα.
· Την επίκληση της ύπαρξης έννομου συμφέροντος.
· Τη δέσμευση για την καταβολή του ειδικού τέλους.
Μετά την υποβολή της αντίρρησης και με καταληκτική προθεσμία δέκα ημερών μετά την λήξη της προθεσμίας των αντιρρήσεων, αποστέλλεται από τον ενδιαφερόμενο στο οικείο Σημείο Υποστήριξης της Ανάρτησης Δασικού Χάρτη (ΣΥΑΔΧ) φάκελος στον οποίο περιλαμβάνονται κατ’ ελάχιστο:
· Το αντίγραφο της φόρμας των υποβληθεισών αντιρρήσεων, εκτυπωμένο και υπογεγραμμένο (εκδίδεται από την ηλεκτρονική εφαρμογή).
· Τα στοιχεία που αποδεικνύουν την καταβολή του ειδικού τέλους ή το αποδεικτικό υποβολής αντίρρησης που εκδίδεται από την ηλεκτρονική εφαρμογή.
· Το έννομο συμφέρον.
Στον φάκελο αποστολής αναγράφεται υποχρεωτικά το όνομα του ενδιαφερόμενου και ο αριθμός πρωτοκόλλου των αντιρρήσεων που υποβλήθηκαν. Συμπληρωματικά αποδεικτικά στοιχεία (όπως έκθεση φωτοερμηνείας, τοπογραφικό διάγραμμα κλπ.), που επικαλείται ο ενδιαφερόμενος, μπορούν να συμπεριλαμβάνονται στον φάκελο ή να κατατίθενται στην Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠ.Ε.Α.) κατά την εξέταση της αντίρρησης.
Πηγή: ot.gr