moriodotisi
HomeNewsΕντυπωσιακά τα ευρήματα της Google για την αναζήτηση των Ελλήνων σε θέματα εργασίας

Εντυπωσιακά τα ευρήματα της Google για την αναζήτηση των Ελλήνων σε θέματα εργασίας

Έρευνα δείχνει τις ξενοδοχειακές ειδικότητες που ψάχνουν στην Ελλάδα οι χρήστες του διαδικτύου.

Την ώρα που από τα ελληνικά ξενοδοχεία το 2022 έλλειψαν πάνω από 60.000 εργαζόμενοι, το ενδιαφέρον για εργασία στον κλάδο της φιλοξενίας φάνηκε να είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Όπως καταγράφηκε από τις αναζητήσεις χρηστών στην πλατφόρμα της Google και σύμφωνα με την έρευνα της Tourix, το 2022 σημειώθηκε αύξηση των αναζητήσεων συνολικά σε σχέση με το 2021 για τις κυριότερες ειδικότητες του ξενοδοχειακού χώρου.

Ένα σημαντικό στοιχείο όμως της έρευνας δείχνει ότι τον Ιούνιο του 2022, με την άρση πολλών αυστηρών περιοριστικών μέτρων, οι αναζητήσεις κορυφώθηκαν. Αμέσως μετά όμως έπεσαν σε χαμηλά επίπεδα που επικράτησαν για το υπόλοιπο έτος.

Οι ειδικότητες στο ξενοδοχειακό κλάδο με τις περισσότερες αναζητήσεις

Πιο συγκεκριμένα, σχετικά με τις ειδικότητες με τις περισσότερες αναζητήσεις, προκύπτει ότι η ειδικότητα με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο διαδίκτυο ήταν αυτό της καμαριέρας/καθαρίστριας. Ακολουθούν θέσεις υπαλλήλων γραφείου. Σε αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνονται επαγγέλματα όπως υπάλληλοι υποδοχής/reception, διαχείρισης κρατήσεων, εξυπηρέτησης πελατών και άλλα.

Στην τρίτη θέση είναι οι αναζητήσεις για θέσεις στελεχών/μάνατζερ ξενοδοχείων. Αυτές μπορεί να αναφέρονται σε θέσεις από διευθυντές/ντριες ξενοδοχείων μέχρι hotel bar managers. Στην συνέχεια ακολουθούν πιο τεχνικά επαγγέλματα όπως συντηρητές/τριες, maitre, σερβιτόροι/ες, bartenders και μάγειρες/ισσες.

Σημειώνεται ότι ο τρόπος με τον οποίο αναζητούν οι χρήστες ειδικότητες στο διαδίκτυο, επηρεάζει αντίστοιχα τα αποτελέσματα της έρευνας. Για παράδειγμα, σε επαγγέλματα που αφορούν τον τομέα food & beverage οι χρήστες τείνουν να χρησιμοποιούν πιο γενικούς όρους αναζήτησης (π.χ. “εργασία σεζόν ξενοδοχείο”), με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κατηγοριοποιηθούν συγκεκριμένα σε ένα επάγγελμα.

Αντιθέτως, για την ειδικότητα ης καμαριέρας για παράδειγμα, οι αναζητήσεις ήταν πιο συγκεκριμένες και στοχευμένες.

Ποιους μήνες αναζητούν για εργασία σε ξενοδοχεία
Αξιοσημείωτο είναι το μοτίβο που παρουσιάζει το ενδιαφέρον των χρηστών ανά έτος. Σύμφωνα με τα δεδομένα από το 2019 μέχρι και τον Νοέμβριο του 2022 παρατηρήθηκε η εξής τάση. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο κάθε έτους υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον. Αυτό ίσως εξηγείται από το ότι οι σταθεροί επαγγελματίες που εργάζονται σε θέσεις ξενοδοχείων αναζητούν και συνάπτουν συμβόλαια από νωρίς μέσα στο έτος για την επερχόμενη σεζόν. Τον Απρίλιο παρατηρείται χαρακτηριστική μείωση των αναζητήσεων.

Τον Μάιο, στην έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν, παρατηρείται μεγάλη αύξηση των αναζητήσεων που συνήθως φτάνει σε κορυφαία επίπεδα κάθε έτους. Αυτή η τάση την συγκεκριμένη περίοδο ίσως εξηγείται από χρήστες που είναι πιο νεαρής ηλικίας (όπως φοιτητές) και που αναζητούν last-minute εργασία για σεζόν, με σκοπό μια πιο ευκαιριακή απασχόληση. Από τον Ιούνιο και έπειτα, παρατηρείται χαμηλή ένταση των αναζητήσεων, η οποία ανακάμπτει σε μέτριο όμως επίπεδο από Σεπτέμβριο μέχρι Νοέμβριο. Τον Δεκέμβριο ο όγκος αναζητήσεων κινείται σε αρκετά χαμηλά επίπεδα.

Μεγάλη μείωση στις αναζητήσεις το 2020
Εξαίρεση αποτελεί το 2020, έτος που υπήρξαν αυστηρά μέτρα καραντίνας. Με την επιβολή των μέτρων από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Απρίλιο οι αναζητήσεις ήταν συνεχώς σε μείωση. Μάλιστα, τον Απρίλιο του 2020 σημειώθηκε το χαμηλότερο επίπεδο ενδιαφέροντος σε σχέση με τους υπόλοιπους μήνες από το 2019 μέχρι και το 2022. Τον Ιούνιο του 2022, με την άρση πολλών αυστηρών μέτρων, οι αναζητήσεις κορυφώθηκαν. Αμέσως μετά όμως έπεσαν σε χαμηλά επίπεδα που επικράτησαν για το υπόλοιπο έτος.

Όπως δήλωσε η Μυρσίνη – Σοφία Νίκα, στέλεχος του τμήματος Data & Business Analytics της Tourix, “παρόλο που διαπιστώνεται έλλειψη στην κάλυψη των θέσεων εργασίας σε ξενοδοχεία, το ενδιαφέρον των εργαζομένων για εργασία στον ξενοδοχειακό κλάδο παραμένει υψηλό. Συγκριτικά με το 2021, όλες οι ειδικότητες είχαν μεγάλη αύξηση των αναζητήσεων. Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε για τις ειδικότητες maitre, συντηρητών, σερβιτόρων/μπαρτέντερ, μαγείρων και καμαριέρων/καθαριστριών”.

Αναλυτικότερα στοιχεία της έρευνας, θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της Innjobs Day, το μεγαλύτερο συνέδριο ανθρώπινου δυναμικού στην ελληνική ξενοδοχειακή βιομηχανία το οποίο θα λάβει χώρα στις 28 Ιανουαρίου 2023 στην Αθήνα.

Πηγή : News247