moriodotisi
HomeNewsΚεραμέως: Αυξήσαμε κατά 236 εκατ. ευρώ τα κονδύλια για την Παιδεία παρά την πανδημία

Κεραμέως: Αυξήσαμε κατά 236 εκατ. ευρώ τα κονδύλια για την Παιδεία παρά την πανδημία

Φέτος, παρά την πανδημία και τη διεθνή οικονομική αβεβαιότητα, παρά τις αυξημένες συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών, καταφέραμε – σε εξαιρετική συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών – και να καλύψουμε τις πρόσθετες ανάγκες, και να αυξήσουμε τα κονδύλια για την εκπαίδευση, τόνισε στην ομιλία της η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως.

Μιλώντας επί του προϋπολογισμού 2022, η κ. Κεραμέως ανακοίνωσε την αύξηση “για μια ακόμα χρονιά” του προϋπολογισμού για την Παιδεία, κατά 236 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά +4,2%, από πέρυσι.

Στη συνέχεια, η Υπουργός Παιδείας παρέθεσε τα εξής βασικά οικονομικά μεγέθη για το 2022:

– Αύξηση του Κρατικού Προϋπολογισμού για την Παιδεία κατά 236 εκ. €.

– Το σύνολο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ανέρχεται σε 950 εκ. €.

– Από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας εξασφαλίσθηκε η χρηματοδότηση 21 εμβληματικών δράσεων, συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 1,2 δις €.

– Ως προς το ΕΣΠΑ, η απορρόφηση κονδυλίων αυξήθηκε κατά 62,6% από τον Ιούνιο του 2019, το οποίο αντιστοιχεί σε αύξηση σχεδόν κατά 317 εκ. ευρώ, σε λιγότερο από 2,5 χρόνια.

Η Υπουργός ανέλυσε τη χρηματοδότηση στις επιμέρους βαθμίδες εκπαίδευσης και τομείς ενδιαφέροντος, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι:

1. Στην Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και Ειδική Αγωγή

Ενισχύονται με οικονομικούς πόρους προϋπολογισμού και λοιπών χρηματοδοτικών εργαλείων σχολικές υποδομές, δράσεις όπως τα αγγλικά στο νηπιαγωγείο, τα εργαστήρια δεξιοτήτων, η ενισχυτική διδασκαλία των ειδικών μαθημάτων για τις Πανελλαδικές εξετάσεις, τα νέα προγράμματα σπουδών, η αναβάθμιση της μουσικής εκπαίδευσης στα μουσικά σχολεία, δράσεις επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, η ένταξη προσφυγοπαίδων και παιδιών Ρομά στο εκπαιδευτικό σύστημα, επιχορηγείται ο σχολικός και πανεπιστημιακός αθλητισμός.

2. Στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, Κατάρτιση, Δια Βίου Μάθηση

Αυξάνεται το στεγαστικό επίδομα κατά 7 εκ €, και πλέον συμπεριλαμβάνονται για πρώτη φορά και σπουδαστές ΔΙΕΚ, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αλλά και μέσω ΕΣΠΑ, ενισχύεται συνολικά η Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ΕΕΚ) και η Προμήθεια Εργαστηριακού και Τεχνολογικού Εξοπλισμού για ΕΠΑΛ, Πρότυπα ΕΠΑΛ, ΔΙΕΚ, Θεματικά και Πειραματικά ΙΕΚ, ψηφιοποίηση του ΕΟΠΠΕΠ, ψηφιοποίηση εκπαιδευτικού υλικού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και δημιουργία Πλατφόρμας για την ΕΕΚ.

3. Στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Αυξάνονται οι τακτικές επιχορηγήσεις των Πανεπιστημίων, χρηματοδοτείται η αναβάθμιση υποδομών και εξοπλισμού των ΑΕΙ και μια σειρά δράσεων από τα ΑΕΙ της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Ακαδημίας Αθηνών και των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων του ΥΠΑΙΘ, με ιδιαίτερη έμφαση στην έρευνα και εξωστρέφεια. Μόλις σήμερα υπεγράφη απόφαση έκτακτης επιχορήγησης των ΑΕΙ με 20 εκ. ΕΥΡ.

4. Ως προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Παιδείας

Δρομολογείται ο ψηφιακός μετασχηματισμός διαδικασιών, υποδομών, όπως το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Εκπαίδευσης και δεξιοτήτων, όπως η επιμόρφωση εκπαιδευτικών στις ψηφιακές δεξιότητες.

5. Ως προς την αξιοποίηση πόρων από το ΕΣΠΑ

Εγκρίθηκε χρηματοδότηση πλήθους νέων έργων (σε όλες τις βαθμίδες) συνολικού ύψους 496 εκ. €, επιπλέον των παλαιότερων έργων, των οποίων η διάρκεια και χρηματοδότηση επεκτάθηκε. Αυξήθηκε κατά 612 εκ. € η ένταξη πρόσθετων έργων.

Η κα Κεραμέως, κλείνοντας την ομιλία της, υπογράμμισε: «Ο φετινός Προϋπολογισμός για την Παιδεία, ενισχυμένος οικονομικά και δομημένος στη φιλοσοφία των βέλτιστων επιδόσεων και της διαφάνειας στην πληροφόρηση, αποσκοπεί στην καλύτερη αξιοποίηση των πόρων και, εν τέλει, στον ίδιο στόχο που η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει εξ αρχής: στη συνολική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος, προκειμένου τα παιδιά μας να αποκομίσουν περισσότερα και καλύτερα εφόδια, να πετύχουν τους στόχους τους, και να είναι ευτυχισμένα. Επενδύουμε στην Παιδεία μας, επενδύουμε στο παρόν και το μέλλον μας.»

Πηγή: https://www.liberal.gr/