Ο Φόβος είναι ο μεγαλύτερος από τους δύο δορυφόρους του Άρη. Στην επιφάνειά του έχουν παρατηρηθεί μακριές, ρηχές, παράλληλες λωρίδες οι οποίες έχουν εξάψει τη φαντασία, τώρα όμως βρέθηκε μία πιθανή εξήγηση για αυτές.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αστρονόμων, ο Φόβος έρχεται αργά και σταθερά πιο κοντά στον Άρη και αναμένεται μέσα στα επόμενα 100 εκατομμύρια χρόνια οι βαρυτικές δυνάμεις να διαλύσουν το δορυφόρο, προσφέροντας στον Κόκκινο Πλανήτη ένα προσωρινό δακτύλιο σκόνης. Οι ερευνητές λοιπόν, θεωρούν πως αυτές οι βαρυτικές αλληλεπιδράσεις έχουν ένα ορατό αποτέλεσμα.
Η ανάλυσή μας δείχνει πως ένα στρώμα της ετερογενούς δομής του Φόβου παράγει υπόγειες ρωγμές ως αποτέλεσμα της τελικής μοίρας του δορυφόρου.
Με τροχιά μόλις 7 ωρών και 39 λεπτών, ο Φόβος έρχεται 1.8 εκατοστά το χρόνο πιο κοντά στον Άρη. Σε αυτήν την απόσταση είναι πολύ πιθανό οι παλιρροιακές δυνάμεις να προκαλούν ρωγμές στο σώμα του που έχει διάμετρο 27 χιλιομέτρων.
Χρησιμοποιώντας ένα 3D μαθηματικό μοντέλο, οι επιστήμονες εξέτασαν τις μηχανικές δυνάμεις που ασκούνται στον Φόβο. Σε ένα σημαντικό ποσοστό αυτών των προσομοιώσεων, βρέθηκε πως οι παλιρροιακές δυνάμεις προκάλεσαν ρωγμές σε παράλληλη διάταξη, κάνοντας το ρηγόλιθο της επιφάνειας να καταρρεύσει μέσα στις ρωγμές. Οπότε αυτό που βλέπουμε, ίσως να είναι η αρχή του τέλους για το Φόβο.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο The Planetry Science Journal.
(Unboxholics.com)