
του Δημήτρη Κατσαγάνη.
Στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο θα παρουσιαστεί το νομοσχέδιο του Υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη για την κατάρτιση, τις δεξιότητες και τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ.
Όπως δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή του στο Capital.gr, ο Κ. Χατζηδάκης, “η πολιτική μας για την κατάρτιση είναι ένα από τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουμε στην προσπάθειά μας για τον περαιτέρω περιορισμό της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης”.
Συγκεκριμένα, 1 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πάνε σε προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης των εργαζομένων και των ανέργων που θα δίνουν έμφαση στις ψηφιακές και “πράσινες” δεξιότητες, οι οποίες βρίσκονται σε αυξανόμενη ζήτηση στην αγορά εργασίας”.
O ίδιος τόνισε πως “θέλουμε, ωστόσο τα χρήματα αυτά να δοθούν με αυστηρότερους όρους από ό,τι στο παρελθόν, ώστε να πιάσουν τόπο”. Ο Υπ. Εργασίας σημείωσε πως πως “θα είναι ένα νομοσχέδιο εκσυγχρονισμού του ΟΑΕΔ, αλλά και του συστήματος κατάρτισης στην Ελλάδα”.
“Βασικοί άξονές του θα είναι η ποιότητα, η αξιολόγηση και η πιστοποίηση τόσο των παρόχων της κατάρτισης όσο και των καταρτιζομένων. Προχωρούμε σε αυτή την αλλαγή, διότι θέλουμε η κατάρτιση να πάψει να είναι ένα χαρτί χωρίς αντίκρισμα, να αξιοποιηθούν σωστά οι ευρωπαϊκοί πόροι, αλλά και να γίνει η κατάρτιση ουσιαστικό εφόδιο για το μέλλον των εργαζόμενων και των ανέργων”, σημείωσε ο ίδιος.
Tο επερχόμενο “καθεστώς” της κατάρτισης θα διέπεται από ενιαίο πλαίσιο για ιδιωτικούς και δημόσιους παρόχους, υψηλότερα standards, “κάλυψη” τόσο για ανέργους όσο και εργαζόμενους, επιδότηση παρόχων και καταρτιζομένων και πόρους από το Ταμείο Ανακαμψης και όχι μόνο από το ΕΣΠΑ και τον προϋπολογισμό.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές:
– Κατά πρώτον, θα διαμορφωθεί ένα ενιαίο πλαίσιο για τους παρόχους κατάρτισης, τόσο του ιδιωτικού τομέα (ΙΕΚ), όσο και του δημοσίου τομέα (ελληνικά δημόσια Πανεπιστήμια, Υπουργεία, ΟΑΕΔ).
– Κατά δεύτερον, το νέο αυτό, ενιαίο πλαίσιο θα έχει υψηλότερα standards σε σχέση με τα υφιστάμενα. Όποιος πάροχος δεν πληροί αυτά τα κριτήρια, θα “κόβεται”, δηλαδή δεν θα μπορεί να παράσχει κατάρτιση.
– Κατά τρίτον, τα προγράμματα κατάρτισης δεν θα αφορούν μόνο τους ανέργους, αλλά και τους εργαζομένους.
Με άλλα λόγια, θα προβλέπεται κατάρτιση (για τους ανέργους) και επανακατάρτιση (για τους εργαζομένους).
Και αυτό γιατί ζητούμενη δεν θα είναι πλέον η εύρεση επαγγέλματος (από τους ανέργους) αλλά και η επαγγελματική ανέλιξη (για τους εργαζομένους). Αντίθετα, έως τώρα, η κατάρτιση αφορούσε ιδίως τους ανέργους.
– Κατά τέταρτον, η επιχορήγηση θα αφορά τόσο τους παρόχους (π.χ. ιδιωτικά ΙΕΚ), όσο και τους καταρτιζόμενους.
– Κατά πέμπτον, τα κονδύλια τα οποία διατεθούν δεν προέλθουν μόνο από το (νέο) ΕΣΠΑ και τους εθνικούς πόρους, αλλά και από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Πηγή: Capital