moriodotisi
HomeNewsΟι αστικοί Δήμοι χρειάζονται επιπλέον σχολεία για να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες

Οι αστικοί Δήμοι χρειάζονται επιπλέον σχολεία για να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες

Στην Καλλιθέα όπως και σε άλλους αστικούς Δήμους, παρατηρήθηκαν ελλείψεις σχολικών αιθουσών προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης. Καλύτερες υποδομές ζητάει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών. Το πρώτο φυσικά ζητούμενο ήταν και είναι να μην μείνει κανένα παιδί εκτός σχολείων και αυτό συνέβη.

Σε πυκνοκατοικημένους δήμους, σαν την Καλλιθέα, οι ελεύθεροι δημόσιοι χώροι που μπορούν να αξιοποιηθούν για να δημιουργηθεί το κατάλληλο σχολικό περιβάλλον, που όλοι επιθυμούν να υπάρχει, είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα και πολλοί αστικοί δήμοι το έχουν αντιμετωπίσει. Όσο μάλιστα συνεχίζεται η μετοίκηση πολλών συμπατριωτών μας από την Περιφέρεια στις μεγάλες αστικές πόλεις, τόσο το φαινόμενο της έλλειψης κτιριακών υποδομών για την κάλυψη των αναγκών – εν προκειμένω σχολικών – θα μεγεθύνεται.

Στην Καλλιθέα, η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, οδήγησε την Δημοτική Αρχή να αναζητήσει κάθε διαθέσιμη ρεαλιστική λύση για την αντιμετώπιση των αναγκών στέγασης. Αυτό, φυσικά απέχει από το ιδανικό σχολικό περιβάλλον που οι πάντες επιθυμούν να υπάρχει, αλλά σε αυτό το μεταβατικό στάδιο της ένταξης της υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης στην καθημερινότητα πολλών Δήμων, οι διαθέσιμες λύσεις ήταν περιορισμένες και το διακύβευμα να μην μείνει κανένα παιδί εκτός σχολείου το κυρίαρχο.

Οι Σύλλογοι Γονέων αλλά και Εκπαιδευτικών έχουν τους λόγους τους να ζητάνε κάτι καλύτερο για τα παιδιά όπως όλοι μας. Αλίμονο αν οποιαδήποτε Δημοτική Αρχή δεν αφουγκράζεται την κοινή γνώμη. Κανείς Δήμαρχος άλλωστε δεν επιθυμεί να υπάρχει δυσαρέσκεια στην κοινωνία για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Μοσχάτου – Καλλιθέας θέτει – μεταξύ άλλων – κάποια ερωτήματα προς τον Δήμο Καλλιθέας που αφορούν ζητήματα κυρίως χωροθέτησης σχολικών αιθουσών για την υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση που μπήκε στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια.

Δεν έχει χρηματοδοτηθεί ο Δήμος με 1,1 εκ. € για να εφαρμόσει ουσιαστικές, σταθερές λύσεις για τη στέγαση των νηπίων και προνηπίων 4-6 χρόνων;

Γιατί προτάθηκε ως λύση η επίταξη αιθουσών μέσα σε σχολεία χωρίς τη συναίνεση της σχολικής κοινότητας, αιθουσών που με κόπους και θυσίες η σχολική κοινότητα έχτισε πάνω τους την προστιθέμενη αξία της δουλειάς κάθε σχολείου, όπως αίθουσες μουσικής, αίθουσες ένταξης ή τάξεις υποδοχής, προσφύγων, βιβλιοθήκες, αίθουσες πληροφορικής και πολλαπλών χρήσεων;

Γιατί προτάθηκε ως λύση η δυσλειτουργική τοποθέτηση προκατασκευασμένων αιθουσών ( 36 m2 ;;; για 25 παιδιά), μέσα σε προαύλια σχολείων (12ο Δ.Σ και 8ο Δ.Σ) ενάντια στις αποφάσεις της σχολικής και γονεϊκής κοινότητας.

Γιατί δεν εξετάστηκαν οι προτάσεις του συλλόγου μας όπως οι 2 αίθουσες στο φυτώριο του Δήμου, η 1 τουλάχιστον αίθουσα στο Δημοτικό οικόπεδο της οδού Πόντου, οι 3 αίθουσες στο υπάρχον Δημοτικό οικόπεδο της οδού Καλαφάτη, οι 2 αίθουσες στο Δημοτικό οικόπεδο της οδού Μεγαλουπόλεως, οι 2 τουλάχιστον αίθουσες στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα, οι 2 αίθουσες στο μέχρι πρότινος Φροντιστήριο στη συμβολή των οδών Αγνώστου Στρατιώτου και Ηρακλέους, η 1 τουλάχιστον αίθουσα το ισόγειο με αυλή, στη συμβολή των οδών Μενελάου και Αραπάκη;

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ο Δήμος Καλλιθέας ώστε α) να ληφθούν υπόψη οι καταγγελίες και οι προτάσεις των ανωτέρω φορέων, των Συλλόγων Διδασκόντων και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων κατά την εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης;

Ποιος είναι ο προγραμματικός σχεδιασμός του Δήμου Καλλιθέας για την υποχρεωτική εντέλει εγκατάσταση των μαθητών σε μόνιμες σχολικές δομές προσχολικής εκπαίδευσης είτε με ανέγερση είτε με μίσθωση κτιρίων που θα τηρούν τις προβλεπόμενες προδιαγραφές;

Ερωτήματα που ασφαλώς αποτελούν βάση διαλόγου και προβληματισμού. Προβλήματα δημιουργήθηκαν σε πολλούς Δήμους της Αττικής που αφορούν την στέγαση των παιδιών της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης. Απαιτείται ένας επανασχεδιασμός συνολικός που να θέσει ως πρώτη προτεραιότητα τις σχολικές υποδομές στο μέτρο του εφικτού και όχι του ανέφικτου.

Το καλό νέο που ίσως δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για τον Δήμο Καλλιθέας έρχεται από το ΥΠΕΝ.

Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η αίτηση χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για την Εκπόνηση Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου -ΤΠΣ στο Δήμο Καλλιθέας. (ΦΕΚ 6046/2021 τ. 2ο).

Η εκπόνηση του νέου Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ) στην Καλλιθέα κρίθηκε σε προτεραιότητα καθώς το προηγούμενο ΤΠΣ είχε εγκριθεί το 1989 (ΦΕΚ 369 Δ) και η τελευταία τροποποίησή του έγινε το 2006 (ΦΕΚ 192Δ).

Οι αρμόδιες υπηρεσίες Δόμησης, του Δήμου Καλλιθέας επισημαίνουν στην σχετική αίτησή τους ότι απαιτείται η πολεοδομική αναδιοργάνωση και λειτουργική ένταξη του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος αλλά και του παραλιακό μέτωπο του Φαληρικού Όρμου σε Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου καθώς στο εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται, ενώ στην περιοχή έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια και μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις.

Ο Δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος δήλωσε σχετικά: «Ο εκσυγχρονισμός του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου είναι ένα σημαντικό εργαλείο σχεδιασμού και βιώσιμης ανάπτυξης της πόλης μας. Θα ήθελα να συγχαρώ τις υπηρεσίες του Δήμου μας για τις συντονισμένες ενέργειές τους προκειμένου να εξασφαλίσουμε την συμμετοχή μας στο πρόγραμμα Εκπόνησης Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων»

Τα ΤΠΣ μεταξύ άλλων επιδιώκουν τη διαχείριση της γης ως φυσικού πόρου με φειδώ, με επεκτάσεις των σχεδίων των πόλεων μόνον όπου αυτό δικαιολογείται από τον παρατηρούμενο ή αναμενόμενο λόγω των πληθυσμιακών τάσεων κορεσμό τους. Άρα δημιουργούνται νέες δυνατότητες που αν αξιοποιηθούν ίσως λύσουν όλα τα προβλήματα που παρατηρούνται τόσο στη Καλλιθέα όσο και αλλού.

 

 

Πηγή: in.gr