Ένας 55χρονος άνδρας στην Κίνα, ιδιοκτήτης μιας επιτυχημένης εταιρείας οικοδομικών υλικών, εδώ και 40 περίπου χρόνια προσπαθεί αν κάνει πραγματικότητα ένα όνειρο που είχε από τα νεανικά του χρόνια: Να εισαχθεί στο Πανεπιστήμιο της επαρχίας του στη Σιχουάν της νοτιοδυτικής Κίνας.
Ο Liang Shi σε μια ηλικία που οι περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να σκέφτονται τη συνταξιοδότηση, ο Liang Shi επικεντρώνεται μόνο στη σκληρή μελέτη για τις φετινές εξετάσεις εισαγωγής στο πανεπιστήμιο, οι οποίες ονομάζονται Gaokao. Θα είναι η 26η προσπάθειά του να τις περάσει.
«Μόλις έκλεισα τα 55 και είμαι ακόμα νέος», δήλωσε πρόσφατα ο Liang. «Και δεν έχω κανένα πρόβλημα να μάθω ιστορία και γεωγραφία μέχρι στιγμής. Αν μπορέσω να μπω σε ένα σχολείο που μου αρέσει, θα τελειώσω αυτή τη “μακρά πορεία” του gaokao και θα πάω στο πανεπιστήμιο. Διαφορετικά, θα συνεχίσω να παίρνω μέρος στο gaokao μέχρι να γίνει φανερό ότι το όνειρό μου δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί».
Ο Liang Shi δίνει εξετάσεις από το 1983 και έκτοτε τις παρέλειψε μόνο 14 φορές, είτε λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων είτε λόγω πολιτικών που έχουν έκτοτε αρθεί, όπως το να είναι ανύπαντρος και κάτω των 25 ετών. Η καλύτερη βαθμολογία του ήταν λίγο πάνω από 400 σε 750 δυνατούς βαθμούς, που θα του έδινε την είσοδο σε ένα πανεπιστήμιο δεύτερης κατηγορίας, αλλά όχι στη σχολή των ονείρων του, το Πανεπιστήμιο του Σιχουάν.
Αφού απέτυχε να ολοκληρώσει 25 φορές το τμήμα κατανόησης της επιστήμης των εξετάσεων gaokao, το οποίο απαιτείται για τους φοιτητές θετικών επιστημών, ο Liang άλλαξε φέτος τις τέχνες και τις ανθρωπιστικές επιστήμες, ελπίζοντας να εισαχθεί τελικά στο Πανεπιστήμιο. Ο κόσμος όμως είναι επιφυλακτικός και του έχουν πει ότι η «αποτυχημένη μνήμη» του στα 55 του χρόνια θα τον εμποδίσει να απομνημονεύσει τα εγχειρίδια.
Το gaokao θεωρείται από πολλούς ως η δυσκολότερη εξέταση εισαγωγής σε πανεπιστήμια στον κόσμο, με εκατομμύρια φοιτητές να ανταγωνίζονται για έναν περιορισμένο αριθμό διαθέσιμων θέσεων στα κορυφαία πανεπιστήμια της Κίνας. Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι αυτές οι εξετάσεις μπορούν να καθορίσουν το μέλλον των παιδιών τους.
(Πηγή: alfavita.gr)