moriodotisi
HomeNewsΠανελλήνιες 2022: Τι δεν σου είπαν για το 2ο επιστημονικό πεδίο

Πανελλήνιες 2022: Τι δεν σου είπαν για το 2ο επιστημονικό πεδίο

Έχουν διαφορές τα παλιά ΤΕΙ με τα Πολυτεχνεία; Από Μαθηματικό και Φυσικό μπορώ να γίνω μόνο καθηγητής; Ο αρχιτέκτονας έχει διαφορές από έναν πολιτικό μηχανικό;

 

Η Στέλλα Ραλλιά, σύμβουλος σπουδών της Orientum, απαντά σε 4 και 1 πράγματα που δεν σου είπαν για το 2ο Επιστημονικό Πεδίο.

Έχουν διαφορές τα παλιά ΤΕΙ με τα Πολυτεχνεία;

Όχι δεν έχουν μεγάλες διαφορές ως προς τα προγράμματα σπουδών τους αλλά ναι έχουν διαφορά στα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων τους.

Tα πολυτεχνικά τμήματα δίνουν την δυνατότητα στους αποφοίτους τους να εγγραφούν στο Τεχνικό επιμελητήριο της Ελλάδας και να αποκτήσουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος του μηχανικού.

Για τα πρώην ΤΕΙ, νυν σχολές Μηχανικών, αναμένουμε το προεδρικό διάταγμα που να προσδιορίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα τους και αν θα υπάρξει αντιστοιχία δικαιωμάτων με τους αποφοίτους των πολυτεχνικών σχολών.

Από Μαθηματικό και Φυσικό μπορώ να γίνω μόνο καθηγητής;

Φυσικά και όχι.

Πρέπει να γνωρίζεις ότι εάν αποφοιτήσεις από το Μαθηματικό ή το Φυσικό μπορείς και να γίνεις δεκτός σε πολλά μεταπτυχιακά και φυσικά να απασχοληθείς σε πολλές και διαφορετικές ειδικότητες.

Εάν τελειώσεις το Μαθηματικό,

Κάνοντας ένα μεταπτυχιακό πάνω σε εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στην βιομηχανία μπορείς να εργαστείς ως ειδικός ανάπτυξης συστημάτων βιομηχανίας.

Κάνοντας ένα μεταπτυχιακό στη στατιστική και την ανάλυση δεδομένων μπορείς να εργαστείς ως data analyst.

Εάν τελειώσεις το Φυσικό,

Κάνοντας ένα μεταπτυχιακό στην ιατρική ακτινοφυσική μπορείς να εργαστείς ως Ιατρικός Φυσικός.

Κάνοντας ένα μεταπτυχιακό στη Φυσική του Περιβάλλοντος μπορείς να εργαστείς ως ειδικός ανάπτυξης θαλάσσιων τεχνολογιών.

Τα τμήματα Χημείας και τα τμήματα Χημικών Μηχανικών είναι τα ίδια;

Η απάντηση είναι Όχι.

Διαφέρουν και στα προγράμματα σπουδών αλλά και στα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων.

Στα τμήματα Χημείας θα ασχοληθείς με τη μελέτη της θεμελιώδους δομής της ύλης, τη σύσταση, τις μεταβολές, την ανάλυση, τη σύνθεση και την παραγωγή των διαφόρων ουσιών.

Θα γνωρίσεις εις βάθος το θεωρητικό υπόβαθρο της επιστήμης της χημείας.

Θα μάθεις να δουλεύεις εργαστηριακά με μικρές ποσότητες ύλης έχοντας ταυτόχρονα και τεχνολογικές γνώσεις.

Από την άλλη μεριά στα τμήματα χημικών μηχανικών,

Θα ασχοληθείς κυρίως:

  • Με την παραγωγή των αντίστοιχων προϊόντων σε βιομηχανική βάση.
  • με την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων και μεθόδων παραγωγικών διαδικασιών,
  • με το σχεδιασμό, την λειτουργία, την παρακολούθηση χημικών εγκαταστάσεων και άλλα

Θα αποκτήσεις γνώσεις ιδιοτήτων και επεξεργασίας της ύλης καθώς και γνώσεις εξοπλισμού και διεργασιών σε βιομηχανική κλίμακα για παραγωγές μεγάλων ποσοτήτων ύλης.

Τα τμήματα ΗΜΜΥ είναι το ίδιο με τα Πληροφορικής;

Όχι. Έχουν αρκετές διαφορές.

Οι σπουδές στα τμήματα ηλεκτρολόγων μηχανικών σχετίζονται με τα πεδία όχι μόνο της πληροφορικής, αλλά και της ηλεκτρονικής, των τηλεπικοινωνιών, των συστημάτων, της ενέργειας και άλλα .

Ως ηλεκτρολόγος μηχανικός θα αποκτήσεις γνώσεις στην επιστήμη των υπολογιστών αλλά θα μπορείς να υπογράφεις και μελέτες όπως π.χ. ηλεκτρολογικές και μηχανολογικές. Βέβαια τα πεδία απασχόλησης ενός αποφοίτου είναι πάρα πολλά ακόμα.

Από την άλλη μεριά εάν επιλέξεις τα τμήματα πληροφορικής θα εστιάσεις στη μελέτη, σχεδίαση και ανάπτυξη εφαρμογών πληροφορικής και θα ασχοληθείς περισσότερο με το software των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Ο αρχιτέκτονας έχει διαφορές από έναν πολιτικό μηχανικό;

Ναι. Φυσικά.

Έχουν όμως και κοινά σημεία.

Και οι 2 ειδικότητες ανήκουν στον κλάδο των Μηχανικών και απασχολούνται κυρίως στον κατασκευαστικό κλάδο και στο πρόγραμμα σπουδών τους έχουν κάποια κοινά μαθήματα.

Από την άλλη,

Οι Πολιτικοί Μηχανικοί εμβαθύνουν περισσότερο στην Στατική, ενώ οι Αρχιτέκτονες εστιάζουν περισσότερο στην Αρχιτεκτονική Σύνθεση!

Για να το πούμε πιο απλά, οι Πολιτικοί Μηχανικοί εστιάζουν κυρίως στην δομική αντοχή μίας κατασκευής ενώ οι Αρχιτέκτονες εστιάζουν κυρίως στην αισθητική και την λειτουργικότητα.

Επίσης, υπάρχουν διαφορές και στα επαγγελματικά τους δικαιώματα και σε κάποιες μελέτες τις οποίες υπογράφουν.

Αυτά και άλλα πολλά συζητάμε με τους μαθητές και τους γονείς τους, στις ατομικές συναντήσεις επαγγελματικού προσανατολισμού που πραγματοποιούν οι εξειδικευμένοι σύμβουλοι της ORIENTUM.

Πηγή neolaia.gr