moriodotisi
HomeNewsΠανεπιστημιακή αστυνομία-νόμος πλαίσιο: Σπέρνουν ανέμους, θερίζουν θύελλες

Πανεπιστημιακή αστυνομία-νόμος πλαίσιο: Σπέρνουν ανέμους, θερίζουν θύελλες

Με μαζικές κινητοποιήσεις απαντούν φοιτητές, ακαδημαϊκοί και εργαζόμενοι στα ΑΕΙ στο σχέδιο της κυβέρνησης να εγκαταστήσει ειδικούς φρουρούς με τη μορφή της πανεπιστημιακής αστυνομίας στα ιδρύματα, αλλά και στο νέο νόμο πλαίσιο που κατατίθεται το επόμενο διάστημα στη Βουλή. Μετά τα χθεσινά συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, από νωρίς σήμερα το πρωί πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τις πύλες της Πανεπιστημιούπολης, της Πολυτεχνειούπολης και του Οικονομικού Πανεπιστημίου (ΑΣΣΟΕ).
Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις, οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας παραμένουν αμετακίνητοι ως προς την εγκατάσταση των ΟΠΠΙ στα πανεπιστήμια. Αμετακίνητοι όμως παραμένουν και οι άνθρωποι που βρίσκονται μέσα στα πανεπιστήμια, δηλαδή οι φοιτητές, οι καθηγητές και οι εργαζόμενοι, οι οποίοι διαμηνύουν προς πάσα κατεύθυνση ότι τα πανεπιστήμια είναι χώροι μάθησης και όχι κρατητήρια. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, ενώ πρόκειται να επεκταθούν και στα πανεπιστημιακά ιδρύματα στα οποία θα εγκατασταθεί η πανεπιστημιακή αστυνομία.

Το γεγονός ότι σε κανένα πανεπιστήμιο της Ευρώπης δεν υπάρχει εγκατεστημένη αστυνομία, παρά μόνο φύλακες ασφαλείας που λογοδοτούν στις διοικήσεις των ιδρυμάτων, δείχνει την εμμονή της κυβέρνησης στην καταστολή και την αστυνομοκρατία. Θέλουν να πείσουν ότι η χώρα ανήκει στην Ευρώπη, αλλά η υιοθέτηση των πρακτικών Ερντογάν αποδεικνύει το αντίθετο. Μάλιστα την ώρα που κυβερνητικά στελέχη έχουν συμβάλλει στην δυσφήμιση των δημόσιων ΑΕΙ παρουσιάζοντας τα ως κέντρα ανομίας και παραβατικότητας στο εσωτερικό της χώρας για να χαϊδέψουν τους συντηρητικούς οπαδούς τους, Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκη Κεραμέως κάνουν καμπάνια «εξωστρέφειας» στην Αμερική διαφημίζοντας τα ποιοτικά ελληνικά πανεπιστήμια και προωθώντας συνεργασίες μεταξύ ελληνικών-αμερικανικών πανεπιστημίων.
ΑΠΘ: Ακυρώνονται μαθήματα, η αστυνομία δέρνει φοιτητές: Αυτή είναι η κανονικότητα που τάζουν;
Η υπέρμετρη αστυνομική βία και οι εικόνες της ντροπής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, φαίνεται ότι δικαιώνει την πλειοψηφία των πρυτανικών αρχών και των ακαδημαϊκών που προειδοποιούν πως η εγκατάσταση των ΟΠΠΙ θα φέρει περισσότερα προβλήματα στους πανεπιστημιακούς χώρους, ενώ ήδη υπογραμμίζουν ότι η κατάσταση στο ΑΠΘ έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Με πρόσχημα την κατασκευή βιβλιοθήκης, ειδικοί φρουροί και ασφαλίτες αλωνίζουν εδώ και καιρό μέσα στο πανεπιστήμιο, με τη διοίκηση του ΑΠΘ και την κυβέρνηση να κάνουν πρόβα τζενεράλε για την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Η αυλαία άνοιξε με ένα κρεσέντο βίας και τρομοκρατίας, με αίματα και τραυματισμούς, με τα μαθήματα στις σχολές να ακυρώνονται μέρα με τη μέρα. Αυτή είναι η «κανονικότητα» που τάζουν στα πανεπιστήμια;

«Φύγετε. Κάθε μέρα αυτό το πράγμα, δεν μπορούμε να δουλέψουμε» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά καθηγητής του ιδρύματος στον επικεφαλής των ΜΑΤ, τονίζοντας πως πρέπει να δοθεί ένα τέλος σε όλα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στο ΑΠΘ.

Οι αντιδράσεις είναι πολλές. «Η παρουσία της αστυνομίας στις Πανεπιστημιουπόλεις θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει» τονίζει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, υπογραμμίζοντας τους «κινδύνους που δημιουργεί η παρουσία της αστυνομίας στις Πανεπιστημιουπόλεις όσον αφορά στην ασφάλεια και τη σωματική ακεραιότητα των φοιτητών».

Σύμφωνα με τους διοικητικούς υπαλλήλους του πανεπιστημίου Κρήτης, εκπρόσωποι από το ΑΠΘ τους περιέγραψαν συνθήκες που καμμιά σχέση δεν έχουν με αυτά που περιγράφονται από τα ΜΜΕ. «Η συντονισμένη προσπάθεια να δοθεί η εικόνα ότι τα πανεπιστήμια είναι κέντρα βίας και ανομίας σκοπό έχουν μόνο να επηρεάσουν την κοινή γνώμη ώστε να δικαιολογήσουν γιατί τα 30 εκατ. ευρώ δίδονται στην συγκρότηση των ΟΠΠΙ και όχι για να στελεχώσουν με προσωπικό η να υποστηρίξουν με υποδομές την εκπαίδευση όλων των βαθμίδων στην Ελλάδα. Η αστυνομοκρατία στα Πανεπιστήμια καταστρατηγεί τα ακαδημαϊκά ιδεώδη και την ακαδημαϊκή ελευθερία του Πανεπιστημίου» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος, τα μέλη του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης ΑΠΘ επισημαίνουν πως «οι δυνάμεις της αστυνομίας έχουν μετατρέψει το ΑΠΘ σε χώρο κυνηγητού φοιτητών και φοιτητριών. Βιώνουμε καθημερινά σκηνές αστυνομικής βίας μέσα στο ίδρυμα. Η επιλογή της κυβέρνησης να φέρει την αστυνομία στα ΑΕΙ έχει οδηγήσει σε κατάσταση πρωτόγνωρης έντασης και καταστολής».

Την ανησυχία του για την αστυνομική βία και καταστολή στο ΑΠΘ εξέφρασε και ο Σύλλογος Διδασκόντων Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ. «Όσο και να προσπαθεί η κυβέρνηση να κρατήσει κάποια προσχήματα για την εμμονή της ως προς την πανεπιστημιακή αστυνομία, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο σκοπός της δεν είναι η αντιμετώπιση της όποιας παραβατικότητας, αλλά η καταστολή οποιασδήποτε αντίδρασης απέναντι στη χωρίς προηγούμενο προσπάθεια μετατροπής των δημόσιων αγαθών σε εμπορεύματα» τόνισε ο σύλλογος.

Με εντολή της κυβέρνησης η αστυνομία θα κάνει κατάληψη στα πανεπιστήμια. Και από την αστυνομία, ποιος θα προστατέψει τους φοιτητές;

(Πηγή:alfavita.gr)