moriodotisi
HomeNewsΠόσο κοστίζει ο καύσωνας στην περίθαλψη;

Πόσο κοστίζει ο καύσωνας στην περίθαλψη;

Έκτακτες εκκλήσεις δέχεται το ΕΚΑΒ για περιστατικά θερμοπληξίας, εξαιτίας του καύσωνα και των αυξημένων θερμοκρασιών των τελευταίων ημερών. Μόνο χθες είχαμε κλήσεις για τρία περιστατικά, ενώ την περασμένη εβδομάδα, μόνο σε μια μέρα καταγράφηκαν 10 κλήσεις για περιστατικά θερμοπληξίας, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται οι κλήσεις να αυξηθούν με το νέο κύμα καύσωνα που έρχεται.

Τι επίπτωση έχουν όμως στο σύστημα υγείας τα περιστατικά θερμοπληξίας από τις υπερβολικές θερμοκρασίες της κλιματικής αλλαγής που έχουν εξαπλασιάσει σε συχνότητα τα φαινόμενα καύσωνα και ακραία υψηλών θερμοκρασιών;

Το φαινόμενο δεν περιορίζεται στη χώρα μας μόνο, με αποτέλεσμα ερευνητές των συστημάτων υγείας επιχειρούν να προσδιορίσουν το έκτακτο κόστος στην περίθαλψη από τις επιπτώσεις των υψηλών θερμοκρασιών.

Στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ, οι επείγουσες επισκέψεις και εισαγωγές σε νοσοκομεία για καταστάσεις που σχετίζονται με εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, κοστίζουν στο σύστημα περίθαλψης πάνω από 1 δις δολ. ετησίως, ποσό που θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω αν δεν αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με νέα μελέτη που αναμένεται να δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό.

Η μελέτη, που δόθηκε στη δημοσιότητα διαδικτυακά, διαπίστωσε πως 234.000 επιπλέον επισκέψεις στα επείγοντα των νοσοκομείων ολόκληρης της χώρας καταγράφηκαν σε ημέρες με καύσωνα κατά τα έτη 2016 – 2020. Οι επιπλέον εισαγωγές στα νοσοκομεία ήταν κατά μέσο όρο λίγο πάνω από 56.000, σύμφωνα με τη μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Κοινοπολιτείας της Βιρτζίνια (VCU) και το Κέντρο Αμερικανικής Προόδου, μια ακομμάτιστη ομάδα υπεράσπισης της δημόσιας πολιτικής.

Υποθέτοντας ότι το εθνικό μέσο κόστος επισκέψεων και νοσηλείας ανά τμήμα επειγόντων περιστατικών είναι 757 δολ. και 14.900 δολ. αντίστοιχα, αυτοί οι ειδικοί έκαναν την αναγωγή και υπολόγισαν πως οι επιπλέον επισκέψεις στο σύστημα υγείας μεταφράζονται σε περίπου 177,3 εκατ. δολ. για τις επισκέψεις στα επείγοντα και 835 εκατ. δολ. για τις έκτακτες εισαγωγές, οι αντιστοιχούν σε πρόσθετο μέσο κόστος χρήσης περίθαλψης κάθε καλοκαίρι.

«Αν δεν αναλάβουμε δράση για τον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, τα φαινόμενα καύσωνα αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται σε συχνότητα, με αποτέλεσμα ένα ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα στη δημόσια υγεία», δήλωσε ο Στίβεν Γούλφ, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Κοινοπολιτειακού Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, VCU.

Κλιματική αλλαγή

Τα ευρήματα αποτελούν εκτίμηση βάσει των δεδομένων για το περιβάλλον και την περίθαλψη της πολιτείας της Βιρτζίνια. Αν και το εύρος των κλιματικών συνθηκών στη Βιρτζίνια «είναι αντιπροσωπευτικό για μεγάλο μέρος της χώρας», οι ερευνητές σημείωσαν ότι ορισμένες περιοχές έχουν πιο ακραίες συνθήκες. Επιπλέον, διαφορετικές κοινότητες ανά τη χώρα έχουν διαφορετικά επίπεδα συννοσηρότητας και τοπικών υποδομών για την προστασία από την υπερβολική ζέστη.

Μόνο στη Βιρτζίνια, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι ημέρες καύσωνα οδήγησαν σε επιπλέον 400 επισκέψεις στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, 7.000 επισκέψεις σε τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων και 2.000 εισαγωγές εξαιτίας της ζέστης κατά μέσο όρο, κάθε καλοκαίρι.

Αν και οι αριθμοί αυτοί είναι ενδεικτικοί, εντούτοις, η τάση αυξημένης χρήσης των δομών υγείας σε περιόδους καύσωνα, είναι σαφής.

Βιβλιογραφική αναφορά μελέτης του JAMA το 2022 η οποία παρέπεμπε σε άλλη μελέτη, κατέγραψε πως ένα κύμα καύσωνα στον Βορειοδυτικό Ειρηνικό τον Ιούνιο του 2021 αύξησε τις επισκέψεις στα τμήματα επειγόντων λόγω ζέστης, 9 φορές στο Σιάτλ και 17 φορές στο Πόρτλαντ, σύμφωνα με στοιχεία του CDC.

Πιέσεις στις δομές υγείας

Οι τελευταίες εβδομάδες υπερβολικής ζέστης στις νότιες ΗΠΑ έχουν επίσης ασκήσει πρόσθετη πίεση στις δομές υγείας. Δεδομένα του CDC και ειδήσεις τονίζουν την αύξηση των επισκέψεων σε τμήματα επειγόντων περιστατικών λόγω ζέστης σε μονάδες υγείας στο Τέξας, την Οκλαχόμα, το Νέο Μεξικό, το Αρκάνσας και τη Λουϊζιάνα.

Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι οι επιπτώσεις των ακραίων φαινομένων στην υγεία είναι «μεγαλύτερες από ό,τι δείχνουν οι επίσημες στατιστικές», καθώς πολλά άτομα δεν αναζητούν ιατρική φροντίδα για καταστάσεις που σχετίζονται με τη ζέστη. Η υπερβολική ζέστη μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία των ατόμων, σύμφωνα με τους ειδικούς, ενώ και οι διακοπές ρεύματος που σχετίζονται με τη θερμότητα θα μπορούσαν να εμποδίσουν τις οικιακές ιατρικές συσκευές, όπως αντλίες οξυγόνου και μηχανήματα αιμοκάθαρσης.

Με τα διαχρονικά καιρικά δεδομένα από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος να περιγράφουν μια σταθερή αύξηση των ημερών καύσωνα ετησίως από τη δεκαετία του 1960, οι ερευνητές έκαναν έκκληση για αλλαγές πολιτικής με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής γενικά και για την προετοιμασία των κοινοτήτων για ακραία φαινόμενα καύσωνα.

«Όλα τα επίπεδα Kυβέρνησης πρέπει να αναλάβουν ευθύνες για την προστασία της δημόσιας υγείας και των δομών περίθαλψης από τις υπερβολικές θερμοκρασίες, να βελτιώσουν τα δεδομένα που συλλέγονται και τις δυνατότητες πρόβλεψης, να ενισχύσουν την ευαισθητοποίηση του κοινού, να αυξήσουν την ανθεκτικότητα της κοινότητας και να ενισχύσουν τις υπηρεσίες υγείας προκειμένου να εντοπίζονται εγκαίρως οι παθήσεις που σχετίζονται με τις υψηλές θερμοκρασίες. Αυτές οι προσπάθειες είναι απαραίτητες παντού, αλλά ειδικά σε γειτονιές με χαμηλό εισόδημα, κοινότητες έγχρωμων και άλλα περιβάλλοντα όπου η ευπάθεια σε έντονες καιρικές συνθήκες και κλιματική αλλαγή είναι μεγαλύτερη», κατέληξαν οι ερευνητές.

Αντίστοιχα, σύμφωνα με έκθεση του Κογκρέσου 63 δομές παρόχων περίθαλψης, τα τελευταία πέντε χρόνια, είδαν κατά μέσο όρο 4,2 τέτοια περιστατικά, το κόστος των οποίων τους οδήγησε 28.000 έως 22 εκατομμύρια δολάρια σε ζημιές εγκαταστάσεων ή διακοπές υπηρεσιών.

(πηγή:in.gr)