moriodotisi
HomeNewsΣαγκάη: Στα πρόθυρα νέου lockdown, φόβοι για τον αντίκτυπο στην οικονομία

Σαγκάη: Στα πρόθυρα νέου lockdown, φόβοι για τον αντίκτυπο στην οικονομία

Στη δίνη του κορωνοϊού φαίνεται πως βυθίζεται και πάλι η Σαγκάη καθώς οι αρχές αποφάσισαν να προβούν σε μαζικά τεστ Covid-19 που θα αφορούν την πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής, αυτό το Σαββατοκύριακο -μόλις 10 ημέρες μετά την άρση του lockdown σε όλη την πόλη. Το μέτρο αυτό εγείρει νέες ανησυχίες για τον αντίκτυπο που θα έχει στις επιχειρήσεις και στην τοπική αλλά και διεθνή οικονομία γενικότερα.

Όλα ξεκίνησαν από τον εντοπισμό νέων κρουσμάτων στην κοινότητα που είχαν ως αποτέλεσμα οι τοπικές αρχές να διατάξουν τεστ PCR για όλους τους κατοίκους σε 14 από τα 16 διαμερίσματα της Σαγκάης το Σαββατοκύριακο.

Οι αρχές σε ορισμένα διαμερίσματα δήλωσαν ότι δεν θα επιτραπεί στους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους όσο διενεργούνταν οι δοκιμές. Μια ειδοποίηση που εκδόθηκε στην περιοχή Changning περιέγραψε την απαίτηση παραμονής στο σπίτι ως «κλειστή διαχείριση» της κοινότητας που ελέγχεται.

Έκπληξη και ανησυχία για τους κατοίκους
Οι αντιδράσεις των πολιτών στην πλατφόρμα Weibo της Κίνας που μοιάζει με το Twitter ήταν ένα μείγμα έκπληξης και ανησυχίας, με ορισμένους να ρωτούν πώς θα επηρεαστούν τα σχέδιά τους για το Σαββατοκύριακο, όπως η μετακόμιση ή η επίσκεψη σε γιατρό. Πολλοί δε εξέφρασαν φόβους ότι επίκεται νέο lockdown.

Οι κάτοικοι πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν αρνητικό τεστ PCR τις τελευταίες 72 ώρες προκειμένου να τους επιτραπεί να εισέλθουν σε περιοχές όπως εμπορικά κέντρα και γραφεία – ή ακόμα και να χρησιμοποιήσουν μετρό και λεωφορεία.
Ορισμένες περιοχές της Σαγκάης είχαν παραμείνει υπό lockdown ή επέστρεψαν σε lockdown λίγο μετά την 1η Ιουνίου λόγω θετικών κρουσμάτων και των στενών επαφών τους. Τρεις από τις πιο πρόσφατες μολύνσεις που οδήγησαν σε πολλά τοπικά lockdown εντοπίστηκαν σε ένα δημοφιλές σαλόνι ομορφιάς στο κέντρο της πόλης.

Εν τω μεταξύ, το Πεκίνο έκλεισε τους χώρους διασκέδασης και των internet-καφέ σε δύο από τα μεγαλύτερα δημοτικά διαμερίσματα της πρωτεύουσας, αφού εντοπίστηκαν κρούσματα σε μερικά μπαρ.

Ενώ το ποσοστό μόλυνσης της Κίνας είναι χαμηλό σε σχέση με τα διεθνή πρότυπα, ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει διπλασιάσει την πολιτική μηδενικού COVID που οι αρχές λένε ότι είναι απαραίτητη για την προστασία των ηλικιωμένων και του ιατρικού συστήματος, ακόμη και όταν άλλες χώρες προσπαθούν να ζήσουν με τον κορωνοϊό.

Μόλις 151 κρούσματα
Η ηπειρωτική Κίνα ανέφερε 151 νέα κρούσματα κορωνοϊού για τις 9 Ιουνίου, εκ των οποίων τα 45 ήταν συμπτωματικά και τα 106 ήταν ασυμπτωματικά, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Το προηγούμενο δίμηνο lockdown της Σαγκάης πυροδότησε μια ευρύτερη κοινωνική ένταση και διαμαρτυρίες μεταξύ των κατοίκων της. Σημαντικός ήταν ο αντίκτυπος στην κινεζική οικονομία, καθώς διακόπηκαν οι εφοδιαστικές αλυσίδες, επιβραδύνθηκε το διεθνές εμπόριο ενώ η αβεβαιότητα έπληξε το κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια.

Σε κίνδυνο οι ευρωπαϊκές επενδύσεις
Το Ευρωπαϊκό Εμπορικό Επιμελητήριο ανέφερε ότι τα γραφεία που ανήκουν στα μέλη του λειτουργούσαν μόνο με δυναμικότητα 30-50%, ενώ τα εργοστάσια λειτουργούσαν σε ποσοστό άνω του 80%.

Η Bettina Schoen-Behanzin, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Επιμελητηρίου δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες γίνονται πιο προσεκτικές και επανεξετάζουν τις μελλοντικές επενδύσεις τους στην Κίνα.
(Πηγή:ot.gr)