Εισηγήσεις για αλλαγές στο καθεστώς που διέπει την χορήγηση αναπηρικών συντάξεων με όρους διαδοχικής ασφάλισης, έχουν γίνει προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.
Πρόκειται για παρεμβάσεις, που αν τελικά υιοθετηθούν, εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν περισσότερη ταλαιπωρία στους δικαιούχους της συγκεκριμένης παροχής, παρά θα τους διευκολύνουν!
Η κυριότερη εξ αυτών θέλει τους συνταξιούχους αναπηρίας να πραγματοποιούν εξαρχής τη διαδικασία της διαδοχικής ασφάλισης, κάθε φορά που ανανεώνεται το ποσοστό αναπηρίας τους από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να επαναλαμβάνουν την ίδια διαδικασία ανά 2 ή 3 έτη. Σημειώνεται ότι τώρα κάτι ανάλογο γίνεται οριστικά μόνο μία φορά.
Είναι προφανές ότι εάν επιλεχθεί αυτή η οδός, όχι μόνο θα αυξηθεί η γραφειοκρατία, γεγονός που σημαίνει πρόσθετη ταλαιπωρία, αλλά ακόμα χειρότερα θα αυξηθούν και τα έξοδα προς δικηγορικά γραφεία, για να κάνουν κάθε φορά ξανά τη διαδικασία της διαδοχικής ασφάλισης.
Επίσης, θα αυξηθεί σημαντικά και ο φόρτος για τις υπηρεσίες των Ταμείων.
Όλα αυτά, ενώ τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ), δεν κρύβουν την αγανάκτησή τους για το γεγονός ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες για τον κατώτατο μισθό, δεν συμπεριέλαβαν τα επιδόματα που λαμβάνουν.
Η ΕΣΑμεΑ κατήγγειλε το γεγονός και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τα αναπηρικά επιδόματα είναι στάσιμα από το 2011!
Μάλιστα, έχει πρόσφατα υποβληθεί επιστολή προς τον πρωθυπουργό, την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και όλους τους βουλευτές για άμεση αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων, αλλά και των συντάξεων των χαμηλοσυνταξιούχων με αναπηρία.
Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους, αντιμετωπίζουν δυσκολία να καλύψουν ακόμα και τις βασικές καθημερινές ανάγκες τους, εξαιτίας του κύματος ακρίβειας που πλήττει την χώρα.
(Πηγή: workenter.gr)