Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη «το βασικό σενάριο, η βούληση και η αρχική θέση, είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου, αλλά με πιθανή επικαιροποίηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου (…) ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων και τη συζήτηση που θα γίνει στους ειδικούς».
Με τα κρούσματα να παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, το μεγάλο ερώτημα αυτή την χρονική στιγμή είναι τι θα γίνει με τα σχολεία.
Υπό την πίεση αυτή, των υψηλών κρουσμάτων και κατ’ επέκταση του δραματικά αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου, λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον του κοροναϊού, συνεδριάζουν μέσα στην εβδομάδα οι λοιμωξιολόγοι, προκειμένου να εισηγηθούν για το άνοιγμα ή όχι των σχολείων.
Να σημειωθεί ότι, πολλές είναι οι φωνές που ζητούν παράταση μιας εβδομάδας και άνοιγμα σχολείων στις 17 Ιανουαρίου.
Ωστόσο έχουν ήδη πέσει στο τραπέζι τρία νέα μέτρα σε ότι αφορά στα σχολεία.
Με απόφαση της τελευταίας στιγμής το άνοιγμα των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών
Οι βρεφικοί, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί της χώρας, θα λειτουργήσουν κανονικά, σήμερα Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας.
Να σημειωθεί ότι μέχρι χθες Κυριακή αργά το απόγευμα, οι παιδικοί σταθμοί ενημέρωναν τους γονείς για παράταση, δεδομένου ότι δεν είχαν κάποια οδηγία. Ωστόσο αργά χθες το βράδυ αποφασίστηκε να λειτουργήσουν κανονικά σήμερα.
Τα παραπάνω ισχύουν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην υπ’ αριθ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 81558/2021 (ΦΕΚ Β’ 6290/29-12-2021) ΚΥΑ: «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από την Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 06:00».
Η είσοδος των παιδιών σήμερα σε παιδικούς και βρεφονηπαικούς σταθμούς θα γίνεται με self test.
Για τα σχολεία
Τις εισηγήσεις τους για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, αναμένεται να καθορίσουν το αργότερο εντός 24ώρου οι ειδικοί, με σύσκεψη αύριο Τρίτη, σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΑΝΤ1.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη «το βασικό σενάριο, η βούληση και η αρχική θέση, είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου, αλλά με πιθανή επικαιροποίηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου (…) ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων και τη συζήτηση που θα γίνει στους ειδικούς».
Ωστόσο, η εκτίναξη της θετικότητας της μετάλλαξης Όμικρον και οι προβλέψεις για δραματική αύξηση των κρουσμάτων, σε συνδυασμό με την πίεση που υφίσταται σταθερά το ΕΣΥ, θα είναι ο καταλύτης για τις εισηγήσεις των επιστημόνων.
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την ΕΡΤ, πληθαίνουν οι φωνές πως τα σχολεία ίσως θα έπρεπε να ξεκινήσουν τις πρώτες 1-2 εβδομάδες με τηλεκπαίδευση. Δηλαδή το άνοιγμα να πάρει παράταση λίγων ημερών καθώς πολλά είναι τα παιδιά που νοσούν.
Πολλά τα κρούσματα στους μαθητές
Πάνω από 10.300 παιδιά ηλικίας 4-18 ετών ήταν ενεργά την εβδομάδα από 20-26 Δεκεμβρίου και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί.
Το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου είναι ο στόχος της κυβέρνησης παρά τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στην Ελλάδα, όπως τόνισε σε δηλώσεις της η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή.
Η υφυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση αναμένει τις προτάσεις των ειδικών, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχει αλλαγή στα υγειονομικά πρωτόκολλα, κάτι που έχει διαφανεί από δηλώσεις επιστημόνων όλες τις προηγούμενες μέρες.
Η κ. Μακρή, συγκεκριμένα, επισήμανε στον ΣΚΑΪ ότι ο προγραμματισμός και η διάθεση της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουάριου, αλλά πρόσθεσε ότι έχουμε δέκα ήμερες μπροστά μας για να αξιολογηθούν τα δεδομένα.
Η κ. Μακρή ανέφερε ότι τα πρωτόκολλα που είχαμε μέχρι τώρα απέδωσαν. Η υφυπουργός δήλωσε ότι από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021, έκλεισαν 200 τμήματα στα περίπου 81.000. Η υφυπουργός τόνισε ότι ενδεχομένως η έναρξη των σχολείων θα μπορούσε να γίνει με ένα rapid test
Σύμφωνα με το ΣΚΑΪ οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν ότι πρέπει να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου, με την επιτροπή να χαρακτηρίζει ανεδαφικό το σενάριο να παραταθούν οι σχολικές διακοπές καθώς την μεθεπόμενη εβδομάδα τα κρούσματα αναμένεται να αυξηθούν και να υπάρχει διασπορά και στα παιδιά.
Επιθυμία της επιτροπής να υπάρξει αλλαγή στο τέστινγκ, με τους μαθητές να υποβάλλονται σε έλεγχο με rapid αντί για self τεστ, αν αυτό είναι εφικτό.
Επίσης θα υπάρξουν αλλαγές στο υγειονομικό πρωτόκολλο όσον αφορά στον εντοπισμό επιβεβαιωμένου κρούσματος:
Σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος, όλοι οι μαθητές , εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι θα ελέγχονται με rapid test.
Παράλληλα, καταργείται ο «σταυρός» (τεστινγκ στους μαθητές που κάθονταν δίπλα, πίσω , ή μπροστά από το επιβεβαιωμένο κρούσμα) και πλέον θα γίνεται rapid test σε όλους τους μαθητές της τάξης.
Η καραντίνα θα ισχύει για 5 ημέρες αντί για 10.
«Δεν υπάρχει λόγος να μείνουν κλειστά τα σχολεία»
Την άποψη ότι τα σχολεία μπορούν και πρέπει να ανοίξουν κανονικά με μια αλλαγή στα πρωτόκολλα λειτουργίας για τα τεστ και τα μέτρα ατομικής προστασίας, εξέφρασε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη μιλώντας σήμερα στο ΣΚΑΪ , επισημαίνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να μείνουν τα παιδιά κλεισμένα μέσα στα σπίτια.
Όπως είπε δεν είναι δυνατόν να μείνουν τα παιδιά κλεισμένα, θα έρχονται σε επαφή με φίλους, οι γονείς τους θα πηγαίνουν στη δουλειά ενώ θα συνεχίσουν να γίνονται και ιδιαίτερα μαθήματα στα σπίτια.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι πουθενά σε όλο τον κόσμο δεν έκλεισαν σχολεία λόγω του νέου πανδημικού κύματος της Όμικρον.
«Τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν»
Η χώρα συνεχίζει να καταγράφει πενταψήφιο αριθμό κρουσμάτων, με την Όμικρον να δείχνει τα «δόντια» της. Για την εξέλιξη της πανδημίας μίλησε σήμερα στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Νίκος Καπραβέλος, Διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου.
Ως προς το άνοιγμα των σχολείων είπε ότι οι σχολικές μονάδες θα γίνουν αναμεταδότες του ιού κι αν δεν υπάρχουν δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης αυτό θα οδηγήσει σε βαριές νοσηλείες. Ιδιαίτερα στη Γαλλία υπάρχει πρόβλημα με το διδακτικό προσωπικό, το οποίο είναι ελλιπές λόγω πολιτικών λιτότητας, κι αν νοσήσουν θα ελαττωθούν σημαντικά. Σχετικά με την επαναλειτουργία των σχολείων στην Ελλάδα δήλωσε πως τις αποφάσεις θα τις λάβει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων.
Πάνω στο ζήτημα τοποθετήθηκε και ο κ. Καπραβέλος, ο οποίος τόνισε πως τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν: «Τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν. Να δοθεί μία μικρή πραράταση για να δούμε τι επιπτώσεις έχει στη νοσηρότητα η έκρηξη κρουσμάτων. Δεν αντέχει άλλο το σύστημα υγείας στην Ελλάδα».
«Αν ανοίξουμε τα σχολεία θα κλείσουν μετά από ένα πενθήμερο, δεκαήμερο»
Αν ανοίξουμε αυτή τη στιγμή τα σχολεία θα δείτε ότι θα κλείσουν μετά από ένα πενθήμερο ένα δεκαήμερο λόγω των κρουσμάτων, προειδοποίησε το Το Σάββατο που μας πέρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, ζητώντας παράταση μιας εβδομάδας στις διακοπές των μαθητών.
«Ένα περίπου στα επτά παιδιά αυτή τη στιγμή από 0 έως 20 ετών είναι ενεργό κρούσμα. Κάθε οικογένεια έχει ένα τουλάχιστον κρούσμα ενεργό…. Είναι τόσο επιθετική και τόσο εκθετική αυτή (Όμικρον)… Προτιμούμε τους γονείς να είναι στο σπίτι με τα παιδιά τους υγιή; Ή να είναι στο σπίτι και να απέχουν από τη δουλειά τους με τα παιδιά τους άρρωστα;» διερωτήθηκε ο καθηγητής, μέσω του ΣΚΑΪ.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ