moriodotisi
HomeNewsΤο χρονοδιάγραμμα για την οnline διασύνδεση 500.000 ταμειακών μηχανών με POS

Το χρονοδιάγραμμα για την οnline διασύνδεση 500.000 ταμειακών μηχανών με POS

Επιταχύνει τις  διαδικασίες  για την οnline διασύνδεση των 500.000 ταμειακών μηχανών με τα POS προχωρά η ΑΑΔΕ προκειμένου το νέο σύστημα να τεθεί σε λειτουργία.

Συγκεκριμένα, πρώτο εξάμηνο του 2023 αναμένεται να μπει στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής η οnline διασύνδεση των 500.000 ταμειακών μηχανών με τα POS. Αυτό τουλάχιστον προβλέπει ο σχεδιασμός από την ΑΑΔΕ, που αρχικά  είχε στόχο το μέτρο να εφαρμοστεί από 1/1/2023. Με βάση, όμως,  τα τελευταία δεδομένα τα διάφορα τεχνικά ζητήματα έχουν μεταθέσει το όλο χρονοδιάγραμμα.

Έτσι στο μικροσκόπιο έχουν μπει οι τεχνικές παράμετροι  και έτσι οι νέου τύπου ταμειακές με τα τερματικά POS εκτιμάται ότι από τον Ιούνιο θα αποτελέσουν ένα ακόμη ανάχωμα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και θα διασφαλίζουν σε πραγματικό χρόνο εικόνα για το ύψος και το χρόνο έκδοσης των αποδείξεων λιανικής πώλησης καθώς και για τον τρόπο πληρωμής.

Επισημαίνεται ότι  ένα σημαντικό ποσοστό ΦΠΑ δεν αποδίδεται καθώς με βάση  ελέγχους, έχει αποδειχθεί ότι πολλές επιχειρήσεις στις συναλλαγές με πελάτες τους με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες δεν εκδίδουν την απόδειξη λιανικής ή εκδίδουν απόδειξη με μικρότερο ποσό από το πραγματικό.

Ο ΦΠΑ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν το 2019 η Ελλάδα είχε απώλεια 5,3 δισ ευρώ από ΦΠΑ, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στη λίστα ελλείμματος συμμόρφωσης για τον ΦΠΑ της  Ευρωπαϊκής Ένωσης, χάνοντας το 25,8% των εσόδων της. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ρουμανία, που έχασε το 34,9% των εσόδων της από ΦΠΑ. Πάντως, σημειώνεται ότι οι απώλειες ΦΠΑ για τη χώρα μας  το 2018 είχαν υπολογιστεί στο 29%, με το ποσοστό να πέφτει το 2019.

Στην τρίτη θέση της λίστας εθνικού  ελλείμματος συμμόρφωσης προς τον ΦΠΑ βρίσκεται η Μάλτα με 23,5. Στον αντίποδα,  τα μικρότερα ελλείμματα ΦΠΑ παρατηρήθηκαν στην Κροατία (1,0 %), τη Σουηδία (1,4%) και την Κύπρο (2,7%). Σε απόλυτες τιμές, οι μεγαλύτερες απώλειες ΦΠΑ καταγράφηκαν στην Ιταλία (30,1 δισ. ευρώ) και τη Γερμανία (23,4 δισ. ευρώ).

Η λειτουργία

Με το νέο σύστημα τα τερματικά αποδοχής καρτών πληρωμών (EFT POS), δεν θα επιτρέπεται να λειτουργούν αυτόνομα για χρεωστικές συναλλαγές, δηλαδή για πληρωμές με κάρτα, δεν θα επιτρέπεται να εισάγεται με πληκτρολόγηση στο POS το ποσό πληρωμής αλλά το ποσό θα βγαίνει από την ταμειακή μηχανή.

Να σημειωθεί ότι με τα νέα δεδομένα ο  έλεγχος θα γίνεται σε 5 βήματα:

  • H συναλλαγή ξεκινά από τον Φορολογικό Ηλεκτρονικό Μηχανισμό (ΦΗΜ), δηλαδή τις εξελιγμένες ταμειακές μηχανές για τις συναλλαγές λιανικής. Ο χειριστής (υπάλληλος ή καταστηματάρχης) επιλέγει “πληρωμή με κάρτα” και ο ΦΗΜ στέλνει σχετικό αίτημα στο σύστημα πληρωμών με κάρτες EFT/POS.
  • Το σύστημα EFT/POS επιβεβαιώνει αυτόματα στον Φορολογικό Μηχανισμό τη λήψη του αιτήματος, θέτοντάς τον σε αναμονή του αποτελέσματος.
  • Το POS συνδέεται στον Πάροχο Υπηρεσιών Πληρωμών (τράπεζα ή αντίστοιχη υπηρεσία πληρωμών) και λαμβάνει πληροφορία αν υπήρξε (α) “online έγκριση” ή (β) offline έγκριση ή (γ) απόρριψη offline ή (δ) διακοπή της συναλλαγής.
  • Το σύστημα EFT/POS αποκρίνεται στον ΦΗΜ με το τελικό αποτέλεσμα: απόρριψη ή έγκριση. Επιπλέον, ταυτόχρονα με την έγκριση, στέλνει και τα βασικά στοιχεία της συναλλαγής (όπως αριθμό συναλλαγής, κωδικό έγκρισης κ.λπ.) αλλά και δεδομένα για εκτύπωση της απόδειξης από τον ΦΗΜ, εφόσον αυτός το υποστηρίζει.
  • Ο Φορολογικός Μηχανισμός – ΦΗΜ επιβεβαιώνει τη λήψη του τελικού αποτελέσματος. Σε περίπτωση που η επιβεβαίωση αυτή, για οποιοδήποτε λόγο, δεν τεκμηριωθεί από το σύστημα EFT/POS, τότε το EFT/ POS δημιουργεί σχετική σήμανση για τη μη διεκπεραίωση της συναλλαγής από τον Φορολογικό Μηχανισμό.

Πέραν της διασύνδεσης και με στόχο το χτύπημα της φοροδιαφυγής το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην επέκταση της υποχρεωτικής εγκατάστασης των συσκευών ηλεκτρονικών χρεώσεων POS σχεδόν σε όλους του κλάδους ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων καθώς με βάση το ισχύον καθεστώς σήμερα απαλλάσσονται από την υποχρέωση να διαθέτουν POS δεκάδες κατηγορίες επαγγελμάτων όπως γυμναστήρια, φροντιστήρια, χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, κινηματογράφοι, θέατρα, ενοικιάσεις οχημάτων, περίπτερα, ταξί κ.α.

Ωστόσο δίνεται και ένα σχετικό χρονικό περιθώριο για μια σειρά από τομείς με νέα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ. Συγκεκριμένα πάνω από 1,3 εκατ. επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες θα έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεση του για τη διαβίβαση των δεδομένων των συναλλαγών τους στη ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

Πηγή : News247