moriodotisi
HomeNewsΤριπλή παρέμβαση κατά της ακρίβειας σε καύσιμα, ενέργεια και τρόφιμα – Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν

Τριπλή παρέμβαση κατά της ακρίβειας σε καύσιμα, ενέργεια και τρόφιμα – Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν

Τα μέτρα στήριξης  αναμένεται να ανακοινωθούν ή αύριο, Τετάρτη, ή το αργότερο την Πέμπτη

Σε τρία μέτωπα κινείται πλέον η κυβέρνηση προκειμένου να ανακουφίσει και να στηρίξει νοικοκυριάεπιχειρήσεις και αγρότες από το κύμα ακρίβειας που επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο μετά τις έκτακτες συνθήκες που δημιούργησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ενώ αρχικά, δηλαδή, η εικόνα που υπήρχε ήταν ότι θα χρειαζόταν συνέχιση της στήριξης για τις αυξήσεις σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα, στο «παιχνίδι» έχουν μπει πλέον και τα καύσιμα ενώ στη «φαρέτρα» των μέτρων στήριξης μπαίνει και η «επιταγή ακρίβειας», το έκτακτο επίδομα Πάσχα, δηλαδή, το οποίο εκτιμάται ότι θα διανεμηθεί σε περίπου 1,2 εκατομμύρια πολίτες.

Ενώ ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τις επίσημες ανακοινώσεις που θα γίνουν ή αύριο, Τετάρτη ή το αργότερο την Πέμπτη, οι τελευταίες πληροφορίες για το σχέδιο της κυβέρνησης κατά της ακρίβειας αναφέρουν ότι κινείται σε τρεις άξονες:

  • καύσιμα (για τους εισοδηματικά αδύναμους)
  • λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου (με επιδοτήσεις λογαριασμών για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο)
  • έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε ευάλωτες ομάδες

Η τελική «σφραγίδα» αναμένεται να μπει τις επόμενες ώρες, αφού, δηλαδή, καταγραφεί το «κλίμα» στο σημερινό Eurogroup (15/3) στο οποίο θα δώσει το «παρών» ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων

Τα σενάρια, μέχρι να γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις δίνουν και παίρνουν με αναφορές να κάνουν λόγο για ενίσχυση εισοδήματος, τουλάχιστον 800.000 χαμηλοσυνταξιούχων αλλά και 170.000 ατόμων με αναπηρία, με 250 ευρώ ενώ διπλό ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα λάβουν περίπου 270.000 δικαιούχοι του επιδόματος.

Τα εισοδηματικά κριτήρια για τους χαμηλοσυνταξιούχους εκτιμάται ότι θα είναι το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ και το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ, ενώ η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν θα πρέπει να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 200.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα λάβουν διπλό επίδομα, όπως συνέβη και τα Χριστούγεννα με τα κριτήρια να έχουν ως εξής:

  • 200 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό
  • 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 50% προστίθεται στο βασικό ποσό)
  • 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 25% προστίθεται στο βασικό ποσό).

Νέα επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος

Η ενεργειακή κρίση είναι το βασικό πρόβλημα της κυβέρνησης καθώς διευρύνεται σε μεγάλη έκταση εντός της αγοράς και αφορά τα νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις. Γι’ αυτό τον λόγο η κυβέρνηση έχει αποφασίσει η επιδότηση τόσο του ηλεκτρικού ρεύματος  όσο και του φυσικού αερίου να ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ,

Το πακέτο του Απριλίου θα είναι προσαυξημένο καθώς το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου η μέση τιμή χονδρεμπορικής ρεύματος ξεπερνά τα 322 ευρώ/MWh, δηλαδή 50% υψηλότερη σε σχέση με εκείνη του Φεβρουαρίου. Το ποσό μπορεί να διαμορφωθεί και στα 50 ή και ακόμα και στα 60 ευρώ τον μήνα.

Κουπόνια για τα καύσιμα

Παράλληλα η κυβέρνηση θα θεσπίσει κουπόνια για καύσιμα με τον μηχανισμό που θα γίνει αυτό να είναι αντικείμενο κυβερνητικών συσκέψεων. «Τα μέτρα θα αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της ακρίβειας παντού άρα και το κομμάτι των καυσίμων δεν θα μείνει εκτός από την αντιμετώπιση» είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Οικονόμου.

Το σχέδιο, κατά πληροφορίες, προβλέπει τη δημιουργία μιας πλατφόρμας στην οποία οι πολίτες θα καταθέτουν τις αποδείξεις από την πληρωμή των καυσίμων ώστε αναλόγως με τα εισοδηματικά κριτήρια να υπάρξει ένας μηχανισμός επιστροφής – κυρίως στους ευάλωτους – του φόρου από τα καύσιμα που έχουν πληρώσει.

Πάντως οριζόντιες παρεμβάσεις δεν θα υπάρξουν παρόλο που σύσσωμη αντιπολίτευση ζητά κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα με την κυβέρνηση να επιμένει ότι οι όποιες παρεμβάσεις πρέπει να είναι στοχευμένες.

 

Πηγή newsbomb.gr