Στις 11 Απριλίου 2025 η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα συζητήσει τις προσφυγές σχετικά με τον νόμο για την αδειοδότηση και λειτουργία των Μη Κρατικών Πανεπιστημίων, ένα ζήτημα που απασχολεί το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και την ανώτατη εκπαίδευση.
Οι προσφυγές αφορούν την εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου, το οποίο αφορά τη λειτουργία και την αδειοδότηση των Μη Κρατικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα.
Οι προσφυγές και η δικαστική εξέταση
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας θα κρίνει τη νομιμότητα του νόμου και θα καθορίσει τη δυνατότητα λειτουργίας αυτών των πανεπιστημίων σε συνθήκες νομιμότητας και σεβασμού των συνταγματικών αρχών. Η συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας υπό την προεδρία του Μιχάλη Πικραμένου αναμένεται να είναι καθοριστική για το μέλλον αυτών των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα.
Α. Της ΠΟΣΔΕΠ και επτά πανεπιστημιακών, και,
Β. Του πρώην υπουργού, επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κατρούγκαλου με την ιδιότητα του καθηγητή και της ΠΟΣΕΕΔΙΠ ΑΕΙ.
Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων περί χορήγησης άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας παραρτήματος Ν.Π.Π.Ε ξεκίνησε στις 2 Ιανουαρίου 2025 και λήγει σαράντα ημέρες πριν την εκδίκαση των προσφυγών στο ΣτΕ, την 1η Μαρτίου 2025. Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε, προ ημερών, πως στο τέλος της Άνοιξης θα ανακοινωθούν ποια Μη Κρατικά Πανεπιστήμια θα λειτουργήσουν από Σεπτέμβριο κι εξήγησε ότι θα προηγηθεί αξιολόγηση των αιτήσεων οι οποίες θα κατατεθούν. Παράλληλα διατύπωσε την εκτίμηση ότι θα υπάρξουν αιτήσεις από σημαντικά Πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος αναφέρει στην προσφυγή:
Έχω έννομο συμφέρον, ως καθηγητής ΑΕΙ, να ζητήσω την ακύρωση της προσβαλλόμενης πράξης, εφόσον τυχόν αντισυνταγματική λειτουργία ιδιωτικών παραρτημάτων θα έχει σημαντικές βλαπτικές συνέπειες για την δημόσια ανώτατη εκπαίδευση, ιδίως για τα περιφερειακά ΑΕΙ, με αποτέλεσμα την άμεση, ευθεία και προσωπική βλάβη των συμφερόντων μου. Έχω επίσης ειδικό ηθικό έννομο συμφέρον ως καθηγητής συνταγματικού δικαίου να υπερασπίσω τη συνταγματική επιταγή για δωρεάν, δημόσια ανώτατη εκπαίδευση”. Οι προσφεύγοντες με την ΠΟΣΔΕΠ, υποστηρίζουν στην αίτηση ακύρωσης ότι οι δυο υπουργικές αποφάσεις είναι ακυρωτέες επειδή εκδόθηκαν σε εκτέλεση αντισυνταγματικών διατάξεων του νόμου 5094/2024 οι οποίες προβλέπουν τον θεσμό των ΝΠΠΕ.
Επίσης οι προσφεύγοντες σημειώνουν πως η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων πρόκειται να οδηγήσει σε κλείσιμο τμημάτων των πανεπιστημίων στην Ελλάδα επί ζημία της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης και των μελών ΔΕΠ αυτής. το Σύνταγμα στο άρθρο 16 ορίζει ότι «H ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση».
Οι υπουργικές αποφάσεις
Υπενθυμίζεται ότι ήδη δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης οι δύο υπουργικές αποφάσεις για την αδειοδότηση Μη Κρατικών Μη Κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων, οι οποίες αφορούν:
1. Ρύθμιση της διαδικασίας κατάθεσης εγγυητικής επιστολής και επιμερισμός του καταβαλλόμενου παραβόλου κατά την υποβολή αίτησης περί χορήγησης άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας παραρτημάτων – Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.
2 Εκκίνηση διαδικασίας υποβολής αιτήσεων περί χορήγησης άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας παραρτημάτων Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης. Καθορισμός διεθνών αναγνωρισμένων οίκων που κατατάσσουν παγκοσμίως πανεπιστημιακά ιδρύματα.
