HomeNewsΑναπληρωτές Εκπαιδευτικοί: Προκλήσεις και προσπάθειες για κάλυψη κενών στα σχολεία

Αναπληρωτές Εκπαιδευτικοί: Προκλήσεις και προσπάθειες για κάλυψη κενών στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (ΥΠΑΙΘΑ) καλείται για ακόμα μία φορά να αντιμετωπίσει τις εκπαιδευτικές ανάγκες που δημιουργούνται λόγω ελλείψεων σε προσωπικό. Παρά τις πολυάριθμες προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, παραμένουν κενά σε διάφορες σχολικές μονάδες της χώρας, γεγονός που απαιτεί άμεση δράση και εξεύρεση λύσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή η Υφυπουργός Παιδείας, κ. Ζέττα Μακρή, συνολικά 37.701 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί έχουν προσληφθεί μέχρι στιγμής για το σχολικό έτος 2023-2024. Από αυτούς, 22.850 έχουν τοποθετηθεί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, 9.105 στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και 5.701 στις δομές της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης. Ωστόσο, παρά αυτές τις προσπάθειες, στη δεύτερη φάση πρόσληψης δεν κατέστη δυνατόν να καλυφθούν 483 θέσεις, κυρίως λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από τους ενταγμένους στους πίνακες υποψήφιους εκπαιδευτικούς.

Νέα Μέτρα από το ΥΠΑΙΘΑ για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Προκειμένου να αντιμετωπίσει τα συνεχιζόμενα κενά, το ΥΠΑΙΘΑ προτίθεται να εκδώσει νέα ειδική προκήρυξη και να καταφύγει σε τοπικές προσκλήσεις, με στόχο να προσελκύσει εκπαιδευτικούς για τις θέσεις που παραμένουν αδιάθετες. Αυτή η πρακτική είναι αναγκαία, καθώς τα κενά αποτελούν μια πραγματικότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, όπως τόνισε η υφυπουργός. «Τα κενά θα υπάρχουν πάντα σε μια ζωντανή διαδικασία όπως είναι η εκπαίδευση», υπογράμμισε, αναφέροντας παραδείγματα όπως άδειες λόγω εγκυμοσύνης ή ασθένειας που δημιουργούν απρόβλεπτες ανάγκες.

Η αναφορά στα κενά από την κ. Μακρή έγινε στο πλαίσιο απάντησης σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, κ. Ι. Δελή, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για τα κενά στα σχολεία και ζήτησε μέτρα για την άμεση κάλυψή τους. Συγκεκριμένα, ο κ. Δελής κάλεσε το υπουργείο να προχωρήσει στη μόνιμη πρόσληψη όλων των συμβασιούχων εκπαιδευτικών και να ανακαλέσει τις αποφάσεις για συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων, που επιτείνουν τα προβλήματα στην εκπαίδευση.

Έρχεται νέα ειδική προκήρυξη και τοπική πρόσκληση

Η κ. Μακρή εξήγησε:
«Στη δεύτερη φάση πρόσληψης αναπληρωτών υπήρξε έλλειψη ενδιαφέροντος από τους εντεταγμένους στους πίνακες του ΑΣΕΠ υποψήφιους εκπαιδευτικούς και δεν κατέστη δυνατόν, κύριε συνάδελφε, να καλυφθούν 483 κενές θέσεις στη γενική εκπαίδευση και στις δομές της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης. Δηλαδή, ενώ υπήρχαν πιστώσεις για σχεδόν 10.000 διορισμούς, πραγματοποιήθηκαν 8.763. Για τις υπόλοιπες θέσεις δεν βρέθηκαν υποψήφιοι. Από αυτές τις θέσεις, 350 αφορούσαν δασκάλους γενικής εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής. Θα κινηθεί, λοιπόν, για την πλήρωση των κενών αυτών η διαδικασία έκδοσης ειδικής προκήρυξης κάλυψης κενών σε σχολικές μονάδες.

Για τα μέλη του ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού τρέχει ήδη ειδική προκήρυξη για 365 κενά νοσηλευτών και εργασιοθεραπευτών. Έχουν ήδη καλυφθεί 162 θέσεις. Για τις υπόλοιπες δεν βρέθηκε κανένας υποψήφιος. Γι’ αυτό θα εξετάσουμε στο προσεχές διάστημα -πάρα πολύ σύντομα- τη δυνατότητα έκδοσης και τοπικής πρόσκλησης για να καλυφθούν οι υπόλοιπες ανάγκες, όπως καταγράφονται από το Υπουργείο, και όπως ανταποκρινόμαστε με την ταχύτερη δυνατή διαδικασία.»