Με εξαιρετική επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκε το Ετήσιο Συνέδριο του Ελληνικού Συνδέσμου Εταιρειών Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΛΣΕΚΕΚ), το οποίο πραγματοποιήθηκε το διήμερο 14-15 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο «Divani Caravel». Το συνέδριο με θέμα «Η επαγγελματική κατάρτιση ως μοχλός εθνικής ανάπτυξης», συγκέντρωσε πλήθος επαγγελματιών, εκπαιδευτών και ειδικών από όλη τη χώρα, οι οποίοι συζήτησαν τις προκλήσεις και τις δυνατότητες που προσφέρει η επαγγελματική κατάρτιση για την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας.
Η συμμετοχή ήταν εντυπωσιακή, αποδεικνύοντας την αυξανόμενη σημασία που αποδίδεται στην επαγγελματική εκπαίδευση και την κατάρτιση ως εργαλεία για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και της οικονομίας. Το συνέδριο ανέδειξε την ανάγκη για μια ολοκληρωμένη στρατηγική που θα ενσωματώνει την επαγγελματική κατάρτιση στις πολιτικές ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας τη σημασία της για την αύξηση της παραγωγικότητας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.
Η πολυπληθής παρουσία και η ενεργή συμμετοχή των παρευρισκόμενων, μαζί με την πλούσια θεματολογία και τις ενδιαφέρουσες ομιλίες, ανέβασαν τον πήχη για τη μελλοντική πορεία της επαγγελματικής κατάρτισης στην Ελλάδα. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν σε θέματα όπως οι νέες ανάγκες της αγοράς εργασίας, οι στρατηγικές για την ενίσχυση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης και οι δυνατότητες για καλύτερη σύνδεση της εκπαίδευσης με τις επιχειρηματικές ανάγκες.
Αναλυτικές πληροφορίες για το συνέδριο του ΕΛΣΕΚΕΚ
Μέσα από την κατάθεση προτάσεων και τη διεξαγωγή ενός γόνιμου διαλόγου, αλλά και με την παρουσία υψηλών κυβερνητικών στελεχών, της υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφίας Ζαχαράκη, του υφυπουργού Εσωτερικών Βασίλη Σπανάκη, της υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφίας Βούλτεψη, της υφυπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ιωάννας Λυτρίβη και με τους χαιρετισμούς της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκης Κεραμέως και της υφυπουργού Ανάπτυξης Ζωής Ράπτη, υποδηλώνεται και η μέγιστη οικονομικοπολιτική σημασία του συνεδρίου, η συμβολή του στον δημόσιο διάλογο για θέματα επαγγελματικής κατάρτισης και, κυρίως, ο καθοριστικός ρόλος του ΕΛΣΕΚΕΚ στη διαμόρφωση πολιτικών που αφορούν τον χώρο της επαγγελματικής εκπαίδευσης και ευρύτερα.
Το κομμάτι που ξεχώρισε κατά τη διάρκεια του διημέρου αφορούσε τις τρεις πρωτογενείς πανελλαδικές έρευνες. Συγκεκριμένα, ο διευθύνων σύμβουλος της ALCO Κώστας Παναγόπουλος παρουσίασε έρευνα που εστιάζει στη σημασία και τον ρόλο της επαγγελματικής κατάρτισης για τους εργαζομένους, ο πρόεδρος της Data Consultants Θεόδωρος Λουλούδης παρουσίασε αντίστοιχη έρευνα με επίκεντρο τους ανέργους, ενώ η γενική διευθύντρια της MARC Σοφία Τσιλιγιάννη ανέλυσε τα αποτελέσματα έρευνας που εξετάζει την προσέγγιση των επιχειρήσεων προς την επαγγελματική κατάρτιση. Το κοινό ενημερώθηκε λεπτομερώς και είχε ενεργή συμμετοχή μέσω ερωτήσεων, δημιουργώντας έναν ζωντανό και ουσιαστικό διάλογο.
Το σύνολο των ομιλητών υπογράμμισε ότι ο ρόλος της Επαγγελματικής Κατάρτισης είναι ουσιώδης ως δυναμικό εργαλείο επανακατάρτισης και αναβάθμισης δεξιοτήτων αρχικώς των ανέργων. Ενδεικτικό παράδειγμα συνιστούν οι τομείς των ψηφιακών δεξιοτήτων και της βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς αποτελεί δεδομένο ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η κλιματική αλλαγή δημιουργούν υψηλή ζήτηση για εργαζόμενους με αντίστοιχες γνώσεις. Στο παραπάνω πλαίσιο, ο ΕΛΣΕΚΕΚ, εκπροσωπώντας επιχειρήσεις με 30ετή παρουσία στο χώρο της Επαγγελματικής Κατάρτισης, διερεύνησε το θέμα πολύπλευρα κι επικοινώνησε τα ευρήματα, παραμένοντας σταθερός αρωγός της Πολιτείας στην κατεύθυνση ποιοτικής αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών και ενίσχυσης του θεσμού της Δια Βίου Μάθησης στη χώρα.
Το συνέδριο του ΕΛΣΕΚΕΚ αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την επαγγελματική κατάρτιση στην Ελλάδα, θέτοντας τις βάσεις για τις μελλοντικές πρωτοβουλίες και συνεργασίες που θα ενισχύσουν τη σύνδεση του εκπαιδευτικού συστήματος με τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας και την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας. Η ικανοποίηση διοργανωτών και μελών ήταν διάχυτη και το ραντεβού όλων δίνεται, πλέον, για το επόμενο ετήσιο συνέδριο του 2025, με τη διοργάνωση να γίνεται θεσμός.