Ο Εμανουέλ Μακρόν θα απευθυνθεί απόψε στον γαλλικό λαό στις 21:00 (ώρα Ελλάδας), όπως ανακοίνωσε το Ελιζέ, έπειτα από τη σημαντική πολιτική ανατροπή που σημειώθηκε με την πτώση της κυβέρνησης Μισέλ Μπαρνιέ. Η δήλωση του Γάλλου προέδρου έρχεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για την πολιτική σκηνή της Γαλλίας, μετά την ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση που οδήγησε στην απόφαση να ανατραπεί η κυβέρνηση του Μπαρνιέ, μόλις τρεις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
Η απόφαση για την πτώση της κυβέρνησης ήρθε ως αποτέλεσμα έντονων πολιτικών συγκρούσεων και διαφωνιών, καθώς η κυβέρνηση Μπαρνιέ δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απαραίτητη στήριξη στην Εθνοσυνέλευση, γεγονός που έφερε στην επιφάνεια σοβαρές ενδοκυβερνητικές και κοινοβουλευτικές κρίσεις. Η παραίτηση της κυβέρνησης του Μπαρνιέ έχει προκαλέσει αναστάτωση και ανησυχία για το μέλλον των μεταρρυθμίσεων και της πολιτικής σταθερότητας στη Γαλλία.
Αναλυτικές πληροφορίες για τις εξελίξεις στην Γαλλία
Η καταψήφιση της κυβέρνησης σε πρόταση μομφής, με 331 από τους 577 νομοθέτες να τάσσονται κατά, ανέδειξε την εύθραυστη πολιτική κατάσταση στη Γαλλία. Ο Μπαρνιέ, γνωστός για τη διαπραγματευτική του δεινότητα, κατέχει πλέον τον τίτλο του πρωθυπουργού με τη μικρότερη θητεία στην ιστορία της χώρας.
Η αντίδραση του πολιτικού κόσμου στη Γαλλία ποικίλλει. Η επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού, Μαρίν Λεπέν, απέφυγε να ζητήσει την παραίτηση του Μακρόν, καλώντας τον ωστόσο να αναλάβει τις ευθύνες του και να επιτρέψει στον διάδοχο του Μπαρνιέ να εργαστεί για έναν αποδεκτό κρατικό προϋπολογισμό. Στον αντίποδα, ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν της Ανυπότακτης Γαλλίας ζήτησε ευθέως την παραίτηση του προέδρου, υποστηρίζοντας πως «ακόμα και αν διορίζει νέο πρωθυπουργό κάθε τρεις μήνες, δεν θα μπορέσει να διατηρήσει τη θέση του».
Ο Ολιβιέ Φορ, επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, δεν έθεσε ζήτημα παραίτησης, αλλά προέτρεψε τον Μακρόν να επιλέξει πρωθυπουργό από τον χώρο της αριστεράς, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μεγαλύτερη ευαισθησία στις φωνές του εκλογικού σώματος.
Η πολιτική αστάθεια που προκάλεσε η παραίτηση Μπαρνιέ επιτείνει την υπάρχουσα κρίση, με τον πολιτικό επιστήμονα Θεοφάνη Κοτσώνη να δηλώνει ότι η κατάσταση ενδέχεται να διαρκέσει τουλάχιστον έως τις επόμενες κοινοβουλευτικές ή προεδρικές εκλογές. Η Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές προκλήσεις, και ο τρόπος διαχείρισής τους τις επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικός για το πολιτικό μέλλον της χώρας