Η Γάζα, μια περιοχή που ήδη έχει υποστεί σοβαρές καταστροφές, βρίσκεται σε πλήρη ισοπέδωση μετά από 100 ισραηλινά πλήγματα που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία 48 ώρες.
Οι Παλαιστίνιοι κάτοικοι της περιοχής αναζητούν εναγωνίως τους συγγενείς τους κάτω από τα συντρίμμια, σε μια σκηνή χάους και θλίψης. Τα θύματα του πολέμου είναι αμέτρητα, με τους τοπικούς αξιωματούχους να κάνουν λόγο για εκατόμβη νεκρών, καθώς οι ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις συνεχίζουν να πλήττουν τοποθεσίες σε ολόκληρη την περιοχή. Το Ισραήλ ωστόσο,υποστηρίζει ότι πραγματοποίησε στοχευμένα χτυπήματα σε στόχους της Χαμάς με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες μέλη της.
Τρεις Ισραηλινοί σκοτώθηκαν επίσης σε επίθεση με πυρά κοντά στο Κντουμίν στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, όπως ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία ασθενοφόρων του Ισραήλ. Ταυτόχρονα, βρίσκεται σε εξέλιξη το θρίλερ με την λίστα που δημοσίευσε σαουδαραβικό μέσο με τους 34 ομήρους που η Χαμάς ισχυρίζεται οτι έδωσε στο Ισραήλ και φέρεται να είναι πρόθυμη να απελευθερώσει στο πρώτο στάδιο μιας πιθανής συμφωνίας, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει πόσοι από αυτούς παραμένουν ζωντανοί. Σύμφωνα με το BBC ανάμεσά τους είναι 10 γυναίκες και 11 άνδρες ηλικίας μεταξύ 50 και 85 ετών, καθώς και μικρά παιδιά που η Χαμάς είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.
Άμεση ήταν η αντίδραση από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπένιαμιν Νετανιάχου, «μέχρι σήμερα, το Ισραήλ δεν έχει λάβει καμία επιβεβαίωση ή σχόλιο από τη Χαμάς σχετικά με την κατάσταση των ομήρων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο». Αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η ισλαμιστική οργάνωση «δέχτηκε να απελευθερώσει 34 Ισραηλινούς κρατούμενους από έναν κατάλογο που έδωσε το Ισραήλ στην πρώτη φάση μιας συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων». «Ο κατάλογος ομήρων που δημοσιεύθηκε στα μέσα ενημέρωση δεν δόθηκε από το Ισραήλ στη Χαμάς, αλλά αρχικά από το Ισραήλ στους μεσολαβητές (των διαπραγματεύσεων) τον Ιούλιο του 2024», απάντησε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα (6/1) «βέβαιος» ότι θα μπορέσει να επιτευχθεί μια κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, πριν ή μετά τις 20 Ιανουαρίου, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να διαδεχθεί τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. «Εάν δεν περάσουμε τη γραμμή τερματισμού στις δύο επόμενες εβδομάδες, είμαι βέβαιος ότι αυτό θα μπορέσει να γίνει κάποια στιγμή… και όταν θα συμβεί αυτό, θα είναι με βάση το σχέδιο που πρότεινε ο πρόεδρος Μπάιντεν», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους στη Σεούλ, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.