HomeNewsΗ Easy-Education πρωτοπορεί στην Ψηφιακή Καινοτομία για τη Δια Βίου Μάθηση: Ομιλία του Νίκου Μουρτζίλα στο Olympia Forum V

Η Easy-Education πρωτοπορεί στην Ψηφιακή Καινοτομία για τη Δια Βίου Μάθηση: Ομιλία του Νίκου Μουρτζίλα στο Olympia Forum V

Η Easy Education, ένα από τα πιο καινοτόμα κέντρα δια βίου μάθησης στην Ελλάδα, συμμετείχε στο Olympia Forum V, που ξεκίνησε χθες Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024, στην Αρχαία Ολυμπία. Σκοπός του Forum ήταν η ενδυνάμωση πόλεων και περιφερειών μέσω της βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν θέματα όπως η τεχνολογική εξέλιξη, η εκπαίδευση, και η καινοτομία. Στη θεματική ενότητα “Ψηφιακή Καινοτομία στην Εκπαίδευση”, ο Ιδρυτής και CEO της Easy Education, Νίκος Μουρτζίλας, ανέδειξε τη σημασία της δια βίου μάθησης στην ψηφιακή εποχή, καθώς και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Easy Education για την εκπαίδευση ενηλίκων και την επαγγελματική κατάρτιση. Μαζί με διακεκριμένους ομιλητές από την ακαδημαϊκή κοινότητα και το Υπουργείο Παιδείας, τόνισε τη σημασία της εκπαίδευσης όχι μόνο ως μέσο απόκτησης γνώσεων, αλλά και ως εργαλείο προσαρμογής στις διαρκώς μεταβαλλόμενες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες.

Η Αποστολή της Easy-Education: Δια Βίου Μάθηση για Όλους

Η κύρια αποστολή της Easy Education, όπως εξήγησε ο κ. Μουρτζίλας, είναι η συντήρηση του “ταμείου των γενεών”, δηλαδή η προώθηση της δια βίου μάθησης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εκπαίδευση πρέπει να επιστρέφει στα βασικά και από εκεί να αξιοποιεί τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία που έχουν αναπτυχθεί. Αυτή η φιλοσοφία οδηγεί την Easy Education να σχεδιάζει και να παρέχει εκπαίδευση που μπορεί να ενσωματωθεί με τις ανάγκες και τους ρυθμούς της σύγχρονης κοινωνίας.

Ψηφιακά Εργαλεία και Καινοτομία στην Εκπαίδευση

Ο κ. Μουρτζίλας ανέλυσε τη στρατηγική της Easy Education σχετικά με την αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων. Υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ της τεχνολογίας και της καινοτομίας, όπως υπογραμμίζει ο ίδιος: «Τα ψηφιακά εργαλεία υπάρχουν, μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ανά πάσα ώρα και στιγμή και η καινοτομία για εμένα είναι στο πως να σχεδιάσουμε να αξιοποιήσουμε αυτά, με απώτερο στόχο να μεταδώσουμε συγκεκριμένες γνώσεις με συγκεκριμένο τρόπο. Να μπορέσουν τα άτομα να αναπτύξουν δεξιότητες και έτσι στο τέλος ο καθένας προσωποποιημένα να μπορέσει να έχει τις ικανότητες για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στο σύγχρονο κοινωνικό-οικονομικό γιγνεσθαι».

Ο Ρόλος των ΚΕΔΙΒΙΜ στην Ελληνική Εκπαίδευση

Ένα ακόμα σημαντικό σημείο που τόνισε ο κ. Μουρτζίλας είναι ο ρόλος των ΚΕΔΙΒΙΜ (Κέντρα Δια Βίου Μάθησης) ως “συνδετικός κρίκος” ανάμεσα στα τριτοβάθμια ιδρύματα και την κοινωνία. Τα ΚΕΔΙΒΙΜ μπορούν να αξιοποιήσουν τη συσσωρευμένη γνώση που υπάρχει στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και να την προσφέρουν στην κοινωνία, διασφαλίζοντας ότι η γνώση δεν παραμένει στάσιμη αλλά διαρκώς εξελίσσεται. «Για εμένα μεγάλης σημασίας για την ελληνική κοινωνία, είναι η ίδρυση των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων μιας και εξαιρετικά συσσωρευμένη και πολύ σημαντικη γνώση που έχουν πλέον τα τριτοβάθμια ίδρυματα, είναι τα ΚΕΔΙΒΙΜ, ο συνδετικός κρίκος με την κοινωνία. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αναδειχθεί, να συνεχιστεί και να συντηρηθεί με κάθε τρόπο» Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για τους επαγγελματίες που έχουν αποφοιτήσει πολλά χρόνια πριν και επιθυμούν να επικαιροποιήσουν τις γνώσεις τους. Σε μια εποχή όπου οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, η δια βίου μάθηση δεν είναι απλώς μια επιλογή αλλά αναγκαιότητα.

Προσωποποιημένη Εκπαίδευση για Ενήλικες

Η Easy Education επικεντρώνεται ιδιαίτερα στην εκπαίδευση ενηλίκων, παρέχοντας προγράμματα που προσαρμόζονται στις προσωπικές ανάγκες του κάθε εκπαιδευόμενου. Όπως επισημαίνει ο κ. Μουρτζίλας,Αντιμετωπίζοντας προβλήματα όπως ο περιορισμένος χρόνος, οι οικονομικές δυσκολίες ή οι πολλές υποχρεώσεις, η Easy Education αναπτύσσει ένα ενοποιημένο ψηφιακό σύστημα που επιτρέπει την παρακολούθηση τόσο της κατάρτισης όσο και της εξέλιξης του εκπαιδευόμενου. «Είναι λοιπόν σημαντικός ο σχεδιασμός ενός ενοποιημένου ψηφιακού συστήματος, το οποίο μπορεί να παρακολουθήσει τόσο την κατάρτιση, όσο και την εκροή του ίδιο του καταρτίζουμενου, για να μπορέσει και ο ίδιος να αξιολογήσει το πρόγραμμα κατάρτισης. Έτσι έχουμε την πληροφορία για τα θετικά ή αρνητικά, που έχουν εφαρμοστεί και υπάρχει με αυτόν τον τρόπο ένας αέναος κύκλος πρακτικών. Επαναλμβανω όλα αυτά, σε ενοποιημένα σε ένα ψηφιακό σύστημα για την καταγραφή του συνόλου των δεδομένων τόσο για την κατάρτιση όσο και για την πορεία του εκπαιδευόμενου».

 

Μπορείς να δεις την ομιλία από το 5:35:00-5:41:20: