Οι ψηφιακές τεχνολογίες επηρεάζουν όχι μόνο τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι επικοινωνούν, αλλά επίσης τον τρόπο με τον οποίο ζουν, εργάζονται και εκπαιδεύονται.
Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι οι ψηφιακές λύσεις συμβάλλουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας, προάγουν την εκπαίδευση και μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός φέρνει αλλαγές, που απαιτούν από τους εκπαιδευτικούς να είναι καινοτόμοι, να είναι συνεχώς ενημερωμένοι για τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις, και να έχουν ευελιξία και προσαρμοστικότητα. Ο εκπαιδευτικός μπορεί να αποτελέσει έναν σημαντικό παράγοντα για την επιτυχή και αποτελεσματική ενσωμάτωση των ψηφιακών μέσων στην εκπαιδευτική διαδικασία και πρακτική.
Η ψηφιακή μετάβαση στον τομέα της εκπαίδευσης παρέχει σημαντικές ευκαιρίες για την ανανέωση των γνώσεων και δεξιοτήτων, με έμφαση στην επιστημονική καινοτομία.
Παράλληλα με τις θετικές προοπτικές, υπάρχουν και προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εκπαιδευτική κοινότητα σχετικά με τη μετάβαση στην ψηφιακή εκπαίδευση και την αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων. Αυτές οι προκλήσεις περιλαμβάνουν τη χρήση των ψηφιακών εκπαιδευτικών εργαλείων, των πλατφορμών τηλεκπαίδευσης και την αντιμετώπιση του ψηφιακού αναλφαβητισμού.
Οι εκπαιδευτικοί καλούνται, λοιπόν, να ανταποκριθούν σε ένα πλαίσιο που περιλαμβάνει πολλές προκλήσεις. Συγκεκριμένα, καλούνται:
α) να κατανοήσουν τον ψηφιακό χώρο,
β) να ενσωματώσουν λειτουργικά την τεχνολογία και
γ) να οργανώσουν τη διδασκαλία τους σε νέες βάσεις.
Το μοριοδοτούμενο σεμινάριο «Ψηφιακά εργαλεία στην Εκπαίδευση» υλοποιείται από το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. με σκοπό να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να εξελίξουν την εκπαιδευτική διαδικασία , να επιμορφωθούν στις σύγχρονες εκπαιδευτικές προκλήσεις, να δημιουργούν ψηφιακά εκπαιδευτικά εργαλεία και να επιλέγουν τα κατάλληλα για τη διδασκαλία τους. Να αναπτύσσουν ψηφιακό εκπαιδευτικό περιεχόμενο μέσω βίντεο, κουίζ, παρουσιάσεων και να διαχειρίζονται τα διάφορα συστήματα διαχείρισης μάθησης (LMS).
Ο/Η απόφοιτος/η θα είναι σε θέση να γνωρίζει:
1. τις βασικές θεωρίες μάθησης
2. τις σύγχρονες τεχνολογικές τάσεις, καθώς και τη χρήση των ΤΠΕ στην εκπαίδευση
3. τα περιβάλλοντα σύγχρονης εικονικής τάξης
Ο/Η απόφοιτος/η θα είναι ικανός/ή να:
1. χρησιμοποιεί ψηφιακά εργαλεία (πχ playposit)
2. παρουσιάζει ψηφιακό εκπαιδευτικό περιεχόμενο
3. υιοθετεί θετική στάση απέναντι στην ευέλικτη ψηφιακή μάθηση και διδασκαλία
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο: 210 300 97 03
(help desk 10:00 πμ – 6:00 μμ)
E-mail: info@kedivim-panteion.gr