moriodotisi
HomeNewsΗ Θωράκιση απέναντι στην Οικονομική Εγκληματικότητα ως Στρατηγική Ανάπτυξης μιας Επιχείρησης

Η Θωράκιση απέναντι στην Οικονομική Εγκληματικότητα ως Στρατηγική Ανάπτυξης μιας Επιχείρησης

Γράφει η κα. Λαμπροπούλου Έφη

«Το οικονομικό έγκλημα τα τελευταία 30 χρόνια απασχολεί όλο και περισσότερο τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο. Κι αυτό, διότι είναι πλέον γενικά αποδεκτό ότι η επικράτηση του οικονομικού εγκλήματος σε μια κοινωνία αποτελεί σημαντική απειλή για την ανάπτυξη της οικονομίας της και της σταθερότητάς της.

Το οικονομικό έγκλημα αναφέρεται σε δύο ουσιαστικά διαφορετικούς, αν και στενά συνδεδεμένους, τύπους συμπεριφοράς. Σε εκείνες τις δραστηριότητες που παράγουν αθέμιτο πλούτο για όσους επιδίδονται σ’ αυτές. Για παράδειγμα, η εκμετάλλευση εμπιστευτικών πληροφοριών ώστε να εξασφαλίσει υλικό όφελος ο ίδιος ο δράστης ή κάποιος άλλος. Και σε εκείνες τις δραστηριότητες  που δεν συνεπάγονται αθέμιτη απόκτηση οφέλους, αλλά προστατεύουν ένα όφελος που έχει ήδη αποκτηθεί παράνομα ή διευκολύνουν την απόκτηση ενός τέτοιου οφέλους. Παράδειγμα τέτοιας συμπεριφοράς είναι όταν κάποιος επιχειρεί να νομιμοποιήσει τα έσοδα από άλλο αδίκημα.

Ποιος διαπράττει οικονομικό έγκλημα; Γενικά μιλώντας, υπάρχουν έξι ομάδες δραστών: 1) Οργανωμένοι εγκληματίες, συμπεριλαμβανομένων των τρομοκρατικών ομάδων, διαπράττουν συχνότερα από το παρελθόν απάτες μεγάλης κλίμακας για να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητές τους. 2) Διεφθαρμένοι αρχηγοί κρατών χρησιμοποιούν τη θέση και την εξουσία τους για να λεηλατήσουν τα ταμεία των (συχνά φτωχών) χωρών τους. 3) Ανώτερα στελέχη  επιχειρήσεων χειραγωγούν ή παραποιούν οικονομικά στοιχεία προκειμένου να αλλοιώσουν την πραγματική οικονομική θέση μιας επιχείρησης. 4) Υπάλληλοι, από τον πιο υψηλόβαθμο έως τον πιο χαμηλόβαθμο, αφαιρούν κεφάλαια και άλλα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας. 5) Άτομα εκτός της επιχείρησης, όπως ένας πελάτης, προμηθευτής, εργολάβος ή άλλο άτομο που δεν έχει καμία σχέση με τον οργανισμό, και 6) ευκαιριακοί απατεώνες.

Άρα, οι επιχειρήσεις είναι συχνά θύματα της οικονομικής εγκληματικότητας. Ειδικά ο χρηματοπιστωτικός τομέας είναι ευάλωτος στην απάτη. Λόγω της συχνά πολύπλοκης φύσης των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, ο εντοπισμός και η πρόληψη της απάτης αποτελεί μια καθημερινή πρόκληση. Οι απειλές είναι τόσο εγχώριες όσο και διεθνείς. Μπορεί να προέρχονται από το εσωτερικό του οργανισμού ή από το εξωτερικό. Με αυτά τα ζητήματα μεταξύ άλλων ασχολούμαστε στο πρόγραμμά μας «Οικονομική εγκληματικότητα και το έγκλημα πίσω από το έγκλημα». Εταιρικό έγκλημα, απάτη στο χρηματιστήριο, απάτη στο τραπεζικό σύστημα,  λαθρεμπόριο, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα), οικονομικό έγκλημα στο ποδόσφαιρο είναι οι θεματικές που αναλύονται.

Απώτερος σκοπός του προγράμματος είναι να καταρτισθούν άτομα που επιθυμούν στο επιστημονικό πεδίο της οικονομικής εγκληματικότητας, αλλά και επαγγελματίες. Το πρόγραμμα παρέχει βασικές γνώσεις για την οικονομική εγκληματικότητά και το τετράγωνο του εγκλήματος: έγκλημα, δράστης, θύμα, κράτος/πολιτεία. Οι γνώσεις εξειδικεύονται σε θέματα που αφορούν την πρακτική των δραστών και των επιλογών τους. Η μελέτη περιπτώσεων συνοδεύει το θεωρητικό και νομοθετικό πλαίσιο ανάλυσης μαζί με τις εφαρμοσμένες πολιτικές για την πρόληψη και τον περιορισμό της οικονομικής εγκληματικότητας.

Η γνώση βασικών ζητημάτων της Οικονομικής Εγκληματικότητας από τους  εργαζόμενους μια επιχείρησης έχει μεγάλη σημασία για την ενίσχυση της επιχείρησης απέναντι  σε εγκληματικές ενέργειες. Βοηθά στον έγκαιρο εντοπισμό και την πρόληψη τέτοιων εγκλημάτων. Η θωράκιση μιας επιχείρησης απέναντι στην οικονομική εγκληματικότητα πρέπει να εντάσσεται στη Στρατηγική Ανάπτυξής της.»

 

Η κα. Έφη Λαμπροπούλου είναι καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου

Το πρόγραμμα «Οικονομική Εγκληματικότητα, και το έγκλημα πίσω από το έγκλημα» υλοποιείται από το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙΜ. Παντείου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με τα Κ.Δ.Β.Μ. Easy Education , με επιστημονικά υπεύθυνη την κα Λαμπροπούλου Έφη. Το πρόγραμμα είχε  επίσημη έναρξη 22 Σεπτεμβρίου και έχει δοθεί παράταση εγγραφών έως 6 Οκτωβρίου. Το πρόγραμμα βασίζεται στην ασύγρχονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τηλέφωνο: 210 300 97 03

(help desk 10:00 πμ – 6:00 μμ)

E-mail: info@kedivim-panteion.gr

Post Tags