HomeNewsΚατώτατος Μισθός: Σήμερα (5/12) η ψήφιση του νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής

Κατώτατος Μισθός: Σήμερα (5/12) η ψήφιση του νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής

Βουλή

Η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας που αφορά την «Ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας για Επαρκείς Κατώτατους Μισθούς στην ΕΕ και την Αναπροσαρμογή Μισθών των Δημοσίων Υπαλλήλων» ολοκληρώνεται σήμερα, Πέμπτη, στην Ολομέλεια της Βουλής.

Το νομοσχέδιο, το οποίο φέρει σημαντικές αλλαγές για την αγορά εργασίας και το επίπεδο διαβίωσης των εργαζομένων, αναμένεται να προκαλέσει συζητήσεις και αντιδράσεις κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας. Η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας αφορά τη θέσπιση κατώτατων μισθών που θα εξασφαλίζουν την οικονομική βιωσιμότητα των εργαζομένων και θα μειώσουν τις ανισότητες εντός της ΕΕ.

 

Αναλυτικές πληροφορίες για τον κατώτατο μισθό

Η συζήτηση ξεκίνησε χθες Τετάρτη με τους εισηγητές των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Σημειώνεται ότι υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής είχε ταχθεί μόνο η ΝΔ, ενώ από τα κόμματα της αντιπολίτευσης το καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά. ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση, «Νίκη», Πλεύση Ελευθερίας και «Σπαρτιάτες» επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια.

Κεραμέως: Ο κατώτατος μισθός θα δώσει ώθηση στις συλλογικές διαπραγματεύσεις

Τα οφέλη του νέου τρόπου καθορισμού του κατώτατου μισθού ανέπτυξε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως. Η κα Κεραμέως μιλώντας στον ΣΚΑΪ υπενθύμισε ότι το 2019, όταν ανέλαβε η Νέα Δημοκρατία τη διακυβέρνηση της χώρας, ο κατώτατος μισθός ήταν στα 650 ευρώ και μέχρι το 2027 αναμένεται να φτάσει τα 950 ευρώ, το οποίο αποτιμάται ποσοστιαία σε αύξηση 46%. «Είναι σημαντική αύξηση, ίσως η μεγαλύτερη που έχει γίνει σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρότι είναι γεγονός ότι ξεκινήσαμε από χαμηλά», σημείωσε η κα Κεραμέως, επισημαίνοντας ότι βρισκόμαστε στην 11η θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν νομοθετικά προβλεπόμενο κατώτατο μισθό.

Σε ερώτηση σχετικά με τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση δεν θέλει συλλογικές διαπραγματεύσεις, απάντησε ότι 22 από τα 27 κράτη-μέλη έχουν νομοθετικά προβλεπόμενο κατώτατο μισθό και μόνο 5 στα 27 εφαρμόζουν το σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Πρόσθεσε ότι τουλάχιστον 8 χώρες εφαρμόζουν μαθηματικό τύπο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού.

«Η φόρμουλα που έχουμε επιλέξει είναι η φόρμουλα, η οποία έχει υιοθετήσει η Γαλλία 70 χρόνια τώρα», σχολίασε η κα Κεραμέως, τονίζοντας ότι το εν λόγω σύστημα προβλέπει ένα δίχτυ ασφαλείας και απαγορεύει μείωση στον κατώτατο μισθό.

«Εμείς, λοιπόν, τι λέμε; Λέμε ναι στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά από ένα “κατώφλι” και πάνω» διευκρίνισε η Υπουργός Εργασίας, ενώ αποσαφήνισε ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ των συλλογικών διαπραγματεύσεων και ο κατώτατος μισθός μπορεί να τους δώσει ώθηση προς τα πάνω.

«Μπορεί, λοιπόν, ο μαθηματικός τύπος να βγάλει κατώτατο μισθό 1.000 ευρώ, 1.050 ευρώ, λέω ένα παράδειγμα. Αυτό τι μήνυμα στέλνει στους κοινωνικούς εταίρους; Αν θέλετε πηγαίνετε και διαπραγματευθείτε 1.100-1.150-1.200 ευρώ», εξήγησε η κα Κεραμέως, συμπληρώνοντας ότι ο κατώτατος μισθός θα αφορά και τους δημοσίους υπαλλήλους.

«Και σε αυτό αντίθετοι;» διερωτήθηκε για τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.