HomeNewsΚινητά στα Σχολεία: 6.043 αποβολές και 501 αναφορές για Bullying μέχρι σήμερα

Κινητά στα Σχολεία: 6.043 αποβολές και 501 αναφορές για Bullying μέχρι σήμερα

Κινητά στα Σχολεία

Σημαντικά αποτελέσματα φαίνεται να έχει αποδώσει η απαγόρευση των κινητών στα σχολεία, με τις πρώτες στατιστικές να δείχνουν ότι οι εκπαιδευτικές μονάδες ανταποκρίνονται με αυστηρά μέτρα. Μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί 6.043 αποβολές για παραβάσεις σχετικές με τη χρήση κινητών τηλεφώνων κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου.

Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Σκάι, ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης χαρακτήρισε την εφαρμογή της απαγόρευσης ως «θεαματικά καλή», τονίζοντας ότι το μέτρο έχει υιοθετηθεί από την ευρύτερη σχολική κοινότητα. Σύμφωνα με τον υπουργό, «το 86% των πολιτών στηρίζει το μέτρο», όπως έδειξε πρόσφατη δημοσκόπηση.

Εκτός από τις αποβολές για τα κινητά, 501 αναφορές έχουν καταχωρηθεί στην πλατφόρμα του Υπουργείου Παιδείας για περιστατικά bullying, καταδεικνύοντας την ανάγκη για αυξημένη προσοχή και παρέμβαση στο φαινόμενο αυτό. Το υπουργείο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, στοχεύοντας στη δημιουργία ενός ασφαλούς και εστιασμένου περιβάλλοντος μάθησης. Το της απαγόρευσης των κινητών, χαρακτηρίστηκε όχι μόνο «θετικό, αλλά και αναγκαίο», εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την ευρεία αποδοχή του τόσο από τους γονείς όσο και από τους εκπαιδευτικούς.

Αναλυτικά όσα αναφέρθηκαν για τα κινητά στα σχολεία

«Το πολύ σημαντικο οτι το πλαίσιο συνεπειών που προβλέψαμε, επιτρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι τα κινητά πρέπει να τα χρησιμοποιεί ενα νέο παιδί λίγο. Υπαρχει και βιβλίο που περιγράφει πως από τότε που μπήκαν τα κινητά στη ζωή μας, βλέπουμε μεγάλη και προβληματική επίδραση ειδικά στα παιδιά, κι ένα μόνο κομμάτι αυτού του προβλήματος αφορά στο σχολείο. Υπάρχουν κι αλλες συστάσεις, όπως τι πρέπει να κάνει η οικογένεια και αυτό που κάναμε στο σχολείο δίνει «πάτημα» στους γονείς να μην αφήνουν τα παιδιά να χρησιμοποιούνπολύ τα κινητά, αλλά με μέτρο. Ειναι ένα μέτρο όχι απλώς θετικό αλλα χάρηκα πολύ μια δημοσκόπηση που έδειξε ότι το 86% είναι υπέρ. Εχει αγκαλιαστεί κι είναι όχι απλά θετικο μέτρο, αλλά αναγκαίο»

Για το ζήτημα του διαρκώς αυξανόμενου ενδοσχολικού εκφοβισμού και της βίας των ανηλίκων, ο Κ.Πιερρακάκης είπε ότι σε περιστατικα μπουλινγκ το κινητο είναι στο επίκεντρο, συχνά γίνεταιένα επεισόδιο για να το «σηκώσει» κάποιος μαθητής στα ΜΚΔ. «Συνειδητοποιήσαμε ότι έπρεπε να φτιάξουμε νεο κανονισμό σχολείων. Πχ βιντεοσκοπεί καποιος ενα παιδί. Αν παραβιάζει ευαίσθητα δεδομένα ο μαθητής που το κάνει αποβάλλεται από το σχολείο. Από την αλλη χρειάζονται ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί και εμείς ενισχύσαμε τα σχολεία με προσλήψεις. Και η πλατφόρμα του μπουλινγκ ήρε για να σπάσει η αλυσίδα της σιωπής. Εχουμε 501 αναφορές στην πλατφόρμα από την εναρξη και 213 απο τη φετινή χρονιά. Οι πιο σοβαρές πανε σε επίπεδο διεύυνσης. Ειμαστε από πανω. Σε καθε ευρωπαϊκή χώρα υπαρχει αυτό το πρόβλημα»

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι εκπαιδευτικοί «έχουν βαλει πλάτη» σε αυτό, «και τους ζητάμε να κανουν παρα πολλά. Τους δώσαμε τα εργαλεία να το διαχειριστουν και θα δώσουμε κι αλλα. Το νεο πλαίσιο συνεπειών, οι κανόνες που βάλαμε έχουν αγκαλιαστεί από τον κόσμο και από τους καθηγητές. Μου το ζητούσαν. Θα τους τα δώσουμε ενα ενα τα εργαλεία. Ο γονιός που δέχεται μπούλινγκ το παιδί του,  πρέπει επίσης να το καταγγείλει στην πλατφόρμα. Πρέπει να σπάσει η σιωπή. Δεν εχουμε τιμωρητική διάθεση, αλλά η αγάπη για καθε παιδί πρέπει να περιλαμβάνει τη λέξη όρια και τη λέξη κανόνες, ώστε να προστατεύσουμε όλα τα παιδιά. Το πρόβημα δε θα λυθεί σε μια μέρα. Το πρόβλημα υπάρχει σε όλη τη Δ.Ευρώπη καθώς βλέπουμε αύξηση στο μπουλινγκ. Για το μπουλινγκ εχουμε μια πρώτη συμπαγή πολιτική για να το διαχειριστούμε στα σχολεία, αν και το θεμα αφορά συνολικά οικογένεια, κοινωνία και πολλά συναρμόδια υπουργεία», κατέληξε.