HomeNewsΚΟΚ: Παράβαση που επιφέρει πρόστιμο 30.000 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος

ΚΟΚ: Παράβαση που επιφέρει πρόστιμο 30.000 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος

ΚΟΚ

Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) προβλέπει αυστηρές ποινές για παραβάσεις, και μία από τις πιο σοβαρές αφορά την ψηφιακή ακινησία του οχήματος. Σύμφωνα με τον ΚΟΚ, η μη τήρηση των κανονισμών σχετικά με την ακινησία του αυτοκινήτου επιφέρει βαρύ πρόστιμο και άλλες ποινές.

Όπως αναφέρεται στην πλατφόρμα myCAR της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ο οδηγός που δεν δηλώνει την ακινησία του οχήματός του μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας κινδυνεύει με πρόστιμο 10.000 ευρώ. Ωστόσο, αν επαναλάβει την παράβαση και βρεθεί υπότροπος, το πρόστιμο εκτοξεύεται στα 30.000 ευρώ. Επιπλέον, η ποινή περιλαμβάνει και την αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης για τρία χρόνια (36 μήνες), ενισχύοντας τις συνέπειες για τους παραβάτες.

Η συγκεκριμένη ποινή αποσκοπεί στην αυστηροποίηση των διαδικασιών καταγραφής και ακινησίας των οχημάτων, με στόχο την καλύτερη διαχείριση των οχημάτων που δεν χρησιμοποιούνται και την αποτροπή καταχρήσεων. Οι οδηγίες για την ψηφιακή ακινησία είναι σαφείς και ορίζουν αυστηρές κυρώσεις για όσους δεν τις τηρούν, επιβεβαιώνοντας τη σοβαρότητα της παράβασης.

 

Αναλυτικά για την παράβαση ΚΟΚ

Η ψηφιακή ακινησία επιτρέπεται μόνο για επιβατικά Ι.Χ. και δίκυκλα Ι.Χ., η κατάσταση των οποίων είναι «σε κίνηση» και ο ιδιοκτήτης έχει την άδεια και τις πινακίδες κυκλοφορίας τους. Επίσης, ισχύει μέχρι το όχημα να τεθεί εκ νέου «σε κίνηση» με την υποβολή αίτησης άρσης της ακινησίας, η οποία πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω της σχετικής πλατφόρμας, εφόσον καταβληθούν τα τέλη κυκλοφορίας του έτους της άρσης και υπάρχει ενεργό ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Αν ο ιδιοκτήτης ενός οχήματος πεθάνει όμως, η ακινησία δηλώνεται από τους κληρονόμους του (εφόσον δεν έχει εκδοθεί ακόμη άδεια κυκλοφορίας στο όνομά τους) στη ΔΟΥ του θανόντος.

Σημειώνεται ότι η ακινησία ενός οχήματος πρέπει να δηλωθεί στην αρμόδια ΔΟΥ σε περιπτώσεις όπως:

  • Κλοπής ή υπεξαίρεσης του οχήματος.
  • Κυκλοφορίας του οχήματος στο εξωτερικό.
  • Μεταβίβασης του οχήματος, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί.
  • Κατάσχεσης του οχήματος από δημόσια αρχή με τα στοιχεία κυκλοφορίας αυτού.
  • Αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος από δημόσια αρχή.
  • Παράδοσης στις εγκαταστάσεις της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ) με σκοπό την οριστική διαγραφή του με ανακύκλωση.
  • Ολοσχερούς καταστροφής του οχήματος λόγω πυρκαγιάς ή άλλης αιτίας.
  • Πλειστηριασμού του οχήματος.
  • Αποξένωσης του ιδιοκτήτη ή κατόχου από το όχημα, όπως στην περίπτωση περισυλλογής του από τον Δήμο ως εγκαταλελειμμένου.

Σε κάθε άλλη περίπτωση όπου ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος δεν έχει στην κατοχή του είτε το όχημα είτε τα στοιχεία κυκλοφορίας του (άδεια και πινακίδες).