HomeNewsΜάτι – εισαγγελική πρόταση: Ενοχή 12 κατηγορούμενων!

Μάτι – εισαγγελική πρόταση: Ενοχή 12 κατηγορούμενων!

Η εισαγγελέας της Έδρας του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Αθηνών, Σταματίνα Περιμένη πρότεινε την Πέμπτη (13/3/2025) ενοχή 12 κατηγορούμενων για την τραγωδία στο Μάτι. Ανάμεσα τους βρίσκονται στελέχη της Πυροσβεστικής, η τότε Περιφερειάρχης, ο τότε Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και ο τότε Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου.

Αναλυτικά, η πρόταση για τους 21 κατηγορούμενους στη δίκη για την τραγωδία στο Μάτι είναι η ακόλουθη:

-Ένοχος ο τότε Αρχηγός Σωτήρης Τερζουδης διότι όφειλε να έχει αναλάβει τις εντολές. «Δεν έπρεπε να έχει επιτρέψει την εκτροπή του ελικοπτέρου από το Μάτι προς τα διυλιστήρια. Με την έναρξη της φωτιάς στο Νταού έπρεπε να έχει φροντίσει να μεταβεί και να αναλάβει ανώτατος αξιωματικός  Έπρεπε να έχει ζητήσει συνδρομή από άλλους φορείς πολιτικής προστασίας αλλά και από τον στρατό. Έπρεπε να έχει διατάξει να μεταβούν στην θάλασσα τα πλωτά μέσα της πυροσβεστικής και όχι να θεωρούν ότι διάσωση κάνει μόνο το Λιμενικό».

-Ένοχος ο τότε υπαρχηγός Βασίλης Ματθαιόπουλος: «Ως έμπειρος αξιωματικός γνώριζε ότι μια τέτοια φωτιά με αυτές τις συνθήκες θα οδηγούσε αν δεν κατασβηνοταν σε απώλειες ζωών. Όφειλε ως επιχειρησιακός αρχηγός να έχει τα αυτιά του και τα μάτια του παντού. Υπήρχαν πληροφορίες ακόμη και από το ελικόπτερο ότι η φωτιά πάει προς τους οικισμούς. Δεν μερίμνησε για απομάκρυνση πολιτών ενώ ασχολήθηκε με το αν πρέπει να εκκενωθούν οι κατασκηνώσει»ς.

-Ένοχος ο τότε Διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) της Πυροσβεστικής Ιωάννης Φωστιερης διότι «δεν αξιολόγησε τις πληροφορίες που έφθαναν για την φωτιά και την επικινδυνότητα της. Επίσης για το ολέθριο λάθος της εκτροπής του ελικοπτέρου καθώς και για την μη κινητοποίηση των Σινουκ ώστε να επιχειρήσουν στο Μάτι».

-Ένοχος ο Διευθυντής του 199 Χρήστος Γκολφίνος διότι «δεν αξιοποίησε τις πληροφορίες που λάμβανε από τον κόσμο. Επίσης διότι απομάκρυνε οχήματα κρίσιμα για την πυρκαγιά και γενικά την περιοχή».

-Ένοχος ο Διευθυντής του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολίτικης Προστασίας Πυροσβεστικής Φίλιππος Παντελεακος γιατί «δεν συντόνισε τις υπηρεσίες για την ενημέρωση και ειδοποίηση πολιτών».

-Ένοχος ο Διοικητής του ΠΣ Νέας Μάκρης, πρώτος επιτόπιος επικεφαλής, καθώς «δεν ενημέρωσε για την κατάσταση της πυρκαγιάς».

-Ένοχος και ο δεύτερος επιτόπιος επικεφαλής, τότε Διοικητής της Διοίκησης Πυροσβεστικής Αθηνών γιατί «παρέλειψε να ενημερώσει για τις συνθήκες της πυρκαγιάς».

-Ένοχος ο Χαράλαμπος Χιώνης, τρίτος επιτόπιος επικεφαλής, γιατί «δεν ενημέρωσε για την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί από την εξέλιξη της φωτιάς».

-Ένοχος ο Ιωάννης Καπάκης τότε Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας καθώς «“ουδέν έπραξε” για τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας. Συνετέλεσε αιτιώδως στο αποτέλεσμα που επήλθε».

-Ενοχή για την τότε Περιφερειάρχη Ρένα Δούρου. «Είχε αρμοδιότητα Πολιτικής Προστασίας όπως και την αρμοδιότητα σύγκλησης του μηχανισμού. Είχε υποχρέωση να ενημερωθεί και εν συνεχεία να ενημερώσει και να συνεργαστεί με αρμόδιους φορείς και τοπικούς παράγοντες για την Προστασία των πολιτών»

-Ένοχος για τον τότε Δήμαρχο Ραφήνας – Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνους γιατί «παρέλειψε την ενημέρωση πολιτών και την λήψη μέτρων πολιτικής προστασίας».

-Ένοχος ο κάτοικος της Νταού Πεντέλης, Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, έξω από το σπίτι του οποίου ξέσπασε η φωτιά.

Αντίθετα:

-Απαλλαγή Χρήστου Λάμπρη, εναέριου συντονιστή στο ελικόπτερο της Πυροσβεστικής. «Δεν βρίσκω αμέλεια ή παράβαση καθηκόντων», είπε η Εισαγγελέας. Αντίστοιχα απαλλαγή για τον Χρήστο Δροσόπουλο.

Και ο Χρήστος Πορτοζουδη, τότε διοικητή Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων ΠΣ, απαλλαγή διότι «δεν είχε αρμοδιότητα να εισηγηθεί οτιδήποτε».

-Απαλλαγή για τον Στέφανο Κολοκουρη, τότε Διοικητή 1ης ΕΜΑΚ διότι «δεν προκύπτει ότι αμέλησε τα καθήκοντα του».

-Απαλλαγή για τον Χαράλαμπο Συρογιαννη, τότε υποδιοικητή της Υπηρεσίας Εναέριων της Αστυνομίας. «Ουδέποτε έλαβε χώρα εντολή και δεν την εξετέλεσε».

-Απαλλαγή για τον τότε Δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη λόγω αοριστίας της κατηγορίας που αφορά καθαρισμούς.

-Με ίδιο σκεπτικό απαλλαγή για τους Βάιο Θανασιά τότε αντιδήμαρχο Μαραθώνα, τότε αντιδήμαρχο του, Αντώνη Παλπατζή και τον τότε Δήμαρχο Πεντέλης Δημήτριο – Στέργιο Καψάλη.