HomeNewsΝέο Πρόγραμμα Επιδότησης έρχεται για αντλίες θερμότητας

Νέο Πρόγραμμα Επιδότησης έρχεται για αντλίες θερμότητας

Νέο πρόγραμμα επιδότησης για αντλίες θερμότητας ανακοίνωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, στις 17 Οκτωβρίου 2024. Σύμφωνα με τον Υπουργό, το πρόγραμμα θα αφορά αποκλειστικά την επιδότηση αντλιών θερμότητας, με στόχο την αντικατάσταση του πετρελαίου θέρμανσης, όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή κατεύθυνση.

Ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε ότι ήδη υπάρχει πρόγραμμα επιδότησης, αλλά τώρα θα ξεκινήσει ένα νέο, το οποίο θα εστιάζει αποκλειστικά στην ενίσχυση της χρήσης αντλιών θερμότητας, ενισχύοντας έτσι τις προσπάθειες για εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Όσα ανέφερε ο Υπουργός για το Νέο Πρόγραμμα Επιδότησης

Ο Υπουργός Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ανέφερε ότι «τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για το επίδομα θέρμανσης», η οποία θα καλύπτει όλες τις μορφές θέρμανσης: πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα. Επιπλέον, τόνισε ότι θα δοθεί μεγαλύτερη επιδότηση σε όσους χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα για θέρμανση.

Ο Υπουργός διευκρίνισε ότι οι δικαιούχοι θα υποβάλουν αίτηση μέσω της ίδιας πλατφόρμας, ενώ το ποσό της επιδότησης θα κυμαίνεται από 100 έως 1.000 ευρώ. Τα εισοδηματικά και άλλα κριτήρια για τον καθορισμό των δικαιούχων θα παραμείνουν τα ίδια με αυτά της προηγούμενης χρονιάς, σημειώνοντας ότι «τα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης είναι υψηλότερα σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο επίδομα και διαμορφώθηκαν τα τελευταία χρόνια». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι οι προσαρμογές στα εισοδηματικά κριτήρια ανήκουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών.

Το τελικό ποσό της επιδότησης θα καθοριστεί βάσει δεδομένων όπως το κρύο ή η ζέστη που επικράτησε σε κάθε περιοχή, στο πλαίσιο του υπάρχοντος συστήματος καταγραφής των καιρικών συνθηκών σε 12.000 σημεία της χώρας. Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, η διαφορά στο επίδομα μεταξύ χρήσης ηλεκτρισμού και πετρελαίου θα είναι περίπου 25%.

Η καταβολή του επιδόματος θα πραγματοποιηθεί σε δύο δόσεις. Η πρώτη, η οποία θα αφορά το 60% του συνολικού ποσού, θα γίνει εντός του Δεκεμβρίου, καθώς απαιτείται η συλλογή κάποιων λογαριασμών για το πετρέλαιο. Το υπόλοιπο 40% θα καταβληθεί στο τέλος της περιόδου, λαμβάνοντας για πρώτη φορά υπόψη τις θερμοκρασίες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε κάθε περιοχή.