
Σημαντικές αλλαγές στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση βρίσκονται σε προετοιμασία, με το Υπουργείο Παιδείας να εντείνει τις διεργασίες ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του ΟΟΣΑ στη χώρα μας μέσα στον Φεβρουάριο.
Το διεθνές κλιμάκιο αναμένεται να αξιολογήσει το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, προτείνοντας βελτιώσεις και μεταρρυθμίσεις βασισμένες στις βέλτιστες πρακτικές άλλων χωρών. Οι αλλαγές αναμένεται να επικεντρωθούν στη βελτίωση της ποιότητας της διδασκαλίας, την ενίσχυση της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και την αναμόρφωση των σχολικών προγραμμάτων.
Αναλυτικά για τον ΟΟΣΑ
Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης αυτής θα παρουσιαστεί Έκθεση – Μελέτη για την εκπαίδευση στη χώρα μας που έχει εκπονήσει ο διεθνής οργανισμός μετά από παραγγελία του υπουργείου Παιδείας. Με βάση τη μελέτη το κλιμάκιο του ΟΟΣΑ θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες προτάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση για όλα τα επίπεδα των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης και κατάρτισης, δηλαδή την προσχολική αγωγή, την πρωτοβάθμια, τη δευτεροβάθμια, την επαγγελματική εκπαίδευση και τις δομές κατάρτισης. Στόχος είναι να προωθηθούν ευρείες αλλαγές, καθώς οι προτάσεις του ΟΟΣΑ απλά θα έρθουν να αναπτύξουν και κυρίως να νομιμοποιήσουν όσα δρομολογούνται από το υπουργείο Παιδείας. Με λίγα λόγια οι προτάσεις του ΟΟΣΑ θα χρησιμοποιηθούν ως ο νομιμοποιητικός κρίκος των νέων παρεμβάσεων που έχει σχεδιάσει το υπουργείο Παιδείας και θα προσδιορίσουν σε μεγάλο Θυμίζουμε ότι πριν λίγους μήνες ο υπουργός Παιδείας, από το Παρίσι συμμετέχοντας στην 42η Γενική Διάσκεψη της Unesco, είχε δηλώσει ότι : «πρόθεσή μας είναι να ενισχύσουμε τη σχέση και τη συνεργασία μας με τον ΟΟΣΑ σε θέματα παιδείας, συμμετέχοντας σε περισσότερες από τις έρευνές του, με απώτερο στόχο την παραγωγή πρακτικών λύσεων σε προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στη χώρα μας».
Με οδηγό την τελευταία ανακοίνωση από τον ΟΟΣΑ των αποτελεσμάτων για τις επιδόσεις των μαθητών, που συμμετείχαν στην έρευνα του Διεθνούς Προγράμματος PISA για το 2022 (Programme for International Student Assessment – PISA 2022) για το πρόσθετο και καινοτόμο πεδίο «Δημιουργική Σκέψη» (innovative domain “Creative Thinking”), το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, δρομολογούν δέσμη μέτρων για τα σχολεία, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας κ. Κυριάκο Πιερρακάκη η δημοσιοποίηση από τον ΟΟΣΑ των αποτελεσμάτων για τις επιδόσεις των μαθητών που συμμετείχαν στην έρευνα του Διεθνούς Προγράμματος PISA για το 2022 δείχνει τον δρόμο για τις αλλαγές που θα σχεδιάζεται να υιοθετηθούν το τρέχον και το επόμενο έτος.
Ενδεικτικά οι παρεμβάσεις θα αφορούν σε οκτώ βασικά πεδία:
• Στο περιεχόμενο και στη δομή των προγραμμάτων σπουδών.
• Στα εργαλεία εκμάθησης και στις μεθόδους διδασκαλίας.
• Στο πλαίσιο ανάπτυξης των δεξιοτήτων των μαθητών μέσα από ερευνητικά προγράμματα (projects) και δράσεις, που θα λειτουργούν συμπληρωματικά στο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών των μαθημάτων.
• Στο πλαίσιο αξιολόγησης των μαθητών.
• Στο σύστημα προσλήψεων και διορισμών των εκπαιδευτικών.
• Στο σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.
• Στην οργάνωση της προσχολικής αγωγής και τη σύνδεσή της με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
• Στη σύνδεση της επαγγελματικής εκπαίδευσης με τις δομές κατάρτισης.
Ήδη από τον Νοέμβριο του 2023 το υπουργείο Παιδείας είχε ζητήσει από τους ειδικούς του ΟΟΣΑ σε θέματα εκπαίδευσης την εκπόνηση μελέτης για μια σειρά θέματα όπως αλλαγές στο σύστημα διορισμών, στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, κ.α. Με άρθρο του στο Capital.gr που φέρει τον τίτλο “Σχεδιάζοντας την Εκπαιδευτική Απάντηση της Ελλάδας στις Πραγματικότητες του 21ου αιώνα” και στον απόηχο των αποτελεσμάτων των μαθητών της Ελλάδας στον διεθνή διαγωνισμό PISA του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ο κ. Andreas Schleicher, Διευθυντής Εκπαίδευσης και Δεξιοτήτων του Οργανισμού, ο οποίος ηγείται του Προγράμματος Διεθνούς Αξιολόγησης Μαθητών (PISA), κάνει μια πρώτη αξιολόγηση των ελληνικών αποτελεσμάτων και προτείνει μια “φαρμακευτική αγωγή”. Ο κ. Andreas Schleicher φέρνει ως παράδειγμα μεταρρύθμισης την παροχή αυτονομίας σε κάθε σχολείο για να επιλέγει το ίδιο τους εκπαιδευτικούς που θα μπουν στην τάξη για να διδάξουν τους μαθητές.