Καθώς πλησιάζει η περίοδος των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2025, οι υποψήφιοι βρίσκονται μπροστά σε μία από τις σημαντικότερες αποφάσεις της ζωής τους: την επιλογή των τμημάτων που θα δηλώσουν στο μηχανογραφικό δελτίο.
Ανάμεσα στα δεκάδες τμήματα που διατίθενται, υπάρχουν εκείνα που ξεχωρίζουν λόγω της δυνατότητας που παρέχουν στους αποφοίτους τους να αποκτήσουν διπλά επαγγελματικά δικαιώματα.
Ο όρος «διπλά επαγγελματικά δικαιώματα» αναφέρεται στη δυνατότητα των αποφοίτων να δραστηριοποιούνται επαγγελματικά σε περισσότερους από έναν κλάδους. Αυτό συμβαίνει συνήθως σε τμήματα που συνδυάζουν γνώσεις και δεξιότητες από διαφορετικά επιστημονικά πεδία. Για παράδειγμα, υπάρχουν τμήματα που δίνουν στους αποφοίτους τους πρόσβαση τόσο σε τεχνικά επαγγέλματα όσο και σε τομείς διοίκησης ή εκπαίδευσης.
Κ αθένα από τα συνολικά 453 τμήματα που θα υπάρχουν προς συμπλήρωση στο μηχανογραφικό κρύβουν ιδιαιτερότητες και επαγγελματικές δυνατότητες που από τους τίτλους τους δεν είναι εμφανείς. Μία περίπτωση είναι τα διπλά επαγγελματικά δικαιώματα που παρέχουν πολλά τμήματα Πληροφορικής. Ειδικότερα οι απόφοιτοι των τμημάτων Πληροφορικής ΟΠΑ και Πληροφορικής του Παν. Πειραιά και των δύο τμημάτων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, δηλαδή το τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής-Επιστήμης Υπολογιστών και το τμήμα Τεχνολογία Υπολογιστών και Εφαρμοσμένης Πληροφορικής – Πληροφοριακά Συστήματα, εκτός από την ένταξή τους στο ΠΕ 86 Πληροφορικής, εγγράφονται και στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας ως οικονομολόγοι/λογιστές. Αντίστοιχα οι απόφοιτοι του τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών αποκτούν επαγγελματικά δικαιώματα γεωπόνου, ωστόσο, ανάλογα τον αριθμό των οικονομικών μαθημάτων, μπορούν να εγγραφούν και στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος ως οικονομολόγοι/λογιστές.