Οι πιστώσεις για προσλήψεις αναπληρωτών και οι μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς διαμορφώνουν το ανθρώπινο δυναμικό των σχολείων και επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα της διδασκαλίας.
Σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό αναλυτή “Πατρέα”, ο οποίος τοποθετήθηκε σε σχετική συζήτηση στο forum pde, το τοπίο των προσλήψεων και διορισμών τα επόμενα χρόνια εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων. Οι διαθέσιμες πιστώσεις, οι ανάγκες που προκύπτουν από τις συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών, καθώς και οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, καθορίζουν το πλαίσιο για τις ετήσιες προσλήψεις αναπληρωτών και τους μόνιμους διορισμούς.
Αναλυτικά για τις προσλήψεις αναπληρωτών και τους μόνιμους διορισμούς
“Οι Αναπληρωτές ΕΣΠΑ δεν πληρώνονται 0% ή 100% από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους, αλλά με κάποια αναλογία, η οποία στο ΕΣΠΑ 2021-2027 έχει γείρει προς την πλευρά των εθνικών πόρων (ναι, το μεγαλύτερο μέρος της μισθοδοσίας των Αναπληρωτών ΕΣΠΑ ουσιαστικά προέρχεται από πρόσθετους εθνικούς πόρους του ΠΔΕ, αυτό για όσους νομίζουν ότι τους έχουμε πιάσει κορόιδα τους κουτόφραγκους…)
Έστω σκέλος /1 οι κοινοτικοί πόροι και σκέλος /2 οι πρόσθετοι εθνικοί πόροι. Οι Πράξεις των Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών είναι 3 ειδών:
1) Οι Πράξεις του Προγράμματος “Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή 2021-2027” (ΠΑΔΚΣ), όπου υπάρχει ενταγμένος προϋπολογισμός στο /1 και ενισχύεται με πρόσθετους εθνικούς πόρους από το /2.
2) Οι Πράξεις των 13 Περιφερειακών Προγραμμάτων, όπου ομοίως υπάρχουν ενταγμένοι προϋπολογισμοί στο /1 και ενισχύονται με πρόσθετους εθνικούς πόρους από το /2.
3) Δράση ενταγμένη εξ ολοκλήρου στο /2 (ΣΑΕ 445/2) είναι αυτή του άρθρου 19 του Νόμου 4283/2014, που τροποποιείται κάθε χρόνο προκειμένου να καλύπτει Αναπληρωτές που δεν μπορούν να ενταχθούν σε καμία δράση ΕΣΠΑ.
Αυτό που έγινε φέτος για τους διορισμούς αφορούσε το μετασχηματισμό των πιστώσεων του Νο.3 σε πιστώσεις μόνιμων διορισμών. Για να συνεχιστεί το ίδιο τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει κάποιες Πράξεις να περάσουν εξ ολοκλήρου στο σκέλος /2 (εθνικοί πόροι), δηλ. να μηδενιστεί το σκέλος /1 (κοινοτικοί πόροι). Εκτιμώ ότι αυτό θα γίνει πρώτα με Πράξεις του Νο.1 (ΠΑΔΚΣ) και αργότερα με Πράξεις του Νο.2 (ΠεΠ).
Για να μηδενιστεί το σκέλος /1 υπάρχουν 2 τρόποι:
α) το ποσό του να το επωμιστεί το σκέλος /2 (εθνικοί πόροι)
β) το σκέλος /2 να παραμείνει ίδιο, άρα λιγότεροι Αναπληρωτές. Μάντεψε τι θα γίνει…”