Σε ένα ολοένα και πιο σύνθετο και ανταγωνιστικό τοπίο εργασίας, η ανάγκη για καθοδήγηση και υποστήριξη από έμπειρους επαγγελματίες καθίσταται επιτακτική. Σε αυτό το πλαίσιο, αναδεικνύονται όλο και περισσότερο όροι όπως Εργασιακός σύμβουλος, Business coach, Σύμβουλος σταδιοδρομίας, Σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού.
Εκπαιδευτικές διαδρομές Συμβούλων Σταδιοδρομίας/Επαγγελματικού Προσανατολισμού.
Με βάση την παραπάνω νομοθεσία οι Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας/ Επαγγελματικού Προσανατολισμού κατατάσσονται σε δύο μητρώα το Επίπεδο Α΄ και το Επίπεδο Β΄.
Επίπεδο Α΄
Στο επίπεδο Α΄ εντάσσονται όσοι κατέχουν κάποιο από τα παρακάτω τυπικά προσόντα όπως αποτυπωνουται:
Α) Είτε βασικό πτυχίο Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη συμβουλευτική σταδιοδρομίας/ επαγγελματικού προσανατολισμού.
Είτε :
Β) Βασικό πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και είτε διδακτορικό στο πεδίο της συμβουλευτικής σταδιοδρομίας/ επαγγελματικού προσανατολισμού, είτε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στη συμβουλευτική σταδιοδρομίας επαγγελματικού προσανατολισμού.
Γ) Επίσης στο επίπεδο Α΄ μπορούν να ενταχθούν μετά από εξέταση προσομοίωσης ατομικής συνεδρίας , πτυχιούχοι τριτοβάθμιου ιδρύματος που έχουν παρακολουθήσει με επιτυχία το πρόγραμμα Ειδίκευσης στη Συμβουλευτική και τον Προσανατολισμό (ΠΕΣΥΠ), της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.).
Επίπεδο Β΄
Στο επίπεδο Β’ μπορούν να ενταχθούν κάτοχοι βασικού πτυχίου τριτοβάθμιου ιδρύματος που έχουν παρακολουθήσει ειδικό επιμορφωτικό πρόγραμμα συμβατό με το επαγγελματικό περίγραμμα του συμβούλου σταδιοδρομίας / επαγγελματικού προσανατολισμού από Κέντρα δια Βίου Μάθησης είτε Ιδιωτικά είτε του δημοσίου (Πανεπιστημίων), που περιλαμβάνει τουλάχιστον 250 ώρες θεωρίας και 200 ώρες πρακτικής άσκησης , μετά από ειδικές εξετάσεις σε θεωρία και προσομοίωση ατομικής συνεδρίας.
Δείτε το εξ αποστάσεως πρόγραμμα «Εκπαίδευση στην Συμβουλευτική και στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό» του Παντείου Παν Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. εδώ.
Επαγγελματικές προοπτικές:
Οι Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας/Επαγγελματικού Προσανατολισμού μπορούν να εργαστούν σε μια σειρά διαφορετικών υπηρεσιών και δομών , τόσο σε δημόσιους όσο και σε ιδιωτικούς φορείς:
Δημόσιοι φορείς :
Α) Στη δημόσια εκπαίδευση τα κέντρα Κέντρα Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥ) , τα οποία παρέχουν κυρίως υπηρεσίες Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού , ώστε οι μαθητές να επιλέξουν τις σχολές του μηχανογραφικού τους δελτίου για την είσοδο σε σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Β) Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση λειτουργούν τα Γραφεία Διασύνδεσης και Πρακτικής Άσκησης , τα οποία προσφέρουν υπηρεσίες σε φοιτητές , ώστε να συνδέσουν τις σπουδές στο πανεπιστήμιο με την αγορά εργασίας.
Γ) Μια ακόμη δημόσια δομή στην οποία απασχολούνται Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας/ Επαγγελματικού Προσανατολισμού είναι τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, στα οποία φοιτούν ενήλικες που δεν έχουν ολοκληρώσει τη βασική εκπαίδευση. Παράλληλα με την εκπαίδευση σε θεωρητικά μαθήματα, λαμβάνουν υποστήριξη ώστε να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.
Δ) Ο κατεξοχήν δημόσιος φορέας παροχής υπηρεσιών Συμβουλευτικής Σταδιοδρομίας/Επαγγελματικού Προσανατολισμού όπου απασχολούνται εξειδικευμένοι επιστήμονες στο συγκεκριμένο πεδίο είναι η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α).
Ιδιωτικοί φορείς :
Με βάση τη νομοθεσία οι ιδιωτικοί φορείς που μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες Συμβουλευτικής Επαγγελματικού Προσανατολισμού είναι :
- Τα αδειοδοτημένα από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, μέσα από την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και προγραμμάτων κατάρτισης που στοχεύουν στη διασύνδεση γνώσεων σε νέες δεξιότητες, με την ένταξη στη σύγχρονη αγορά εργασίας.
- Τα Ιδιωτικά Γραφεία Ευρέσεως Εργασίας που υποστηρίζουν τους ενδιαφερόμενους πελάτες τους ώστε να βρουν εργασία, είτε ακόμη και να αλλάξουν καριέρα.
- Οι επιχειρήσεις Προσωρινής Απασχόλησης , οι οποίες συνδέουν ενδιαφερόμενους πελάτες τους, με επιχειρήσεις που επιθυμούν να προσλάβουν προσωπικό για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Το πρόγραμμα, «Εκπαίδευση στη Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας και τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό» του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ Παντείου Παν., έχει δομηθεί και πληροί τις προδιαγραφές, που έχουν τεθεί με βάση το Σύστημα Πιστοποίησης επάρκειας Προσόντων Συμβούλων Σταδιοδρομίας/Επαγγελματικού Προσανατολισμού, για το βασικό επίπεδο άσκησης του επαγγέλματος (επίπεδο β’) σύμφωνα με ΦΕΚ 617/Β/14.2.2022. Με βάση το ανωτέρω πλαίσιο, η άσκηση του επαγγέλματος του Συμβούλου Σταδιοδρομίας/ Επαγγελματικού Προσανατολισμού, εκτός από τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες προϋποθέτει πλέον και την απαιτούμενη πιστοποιημένη επάρκεια, η οποία εξασφαλίζεται μόνο με την ένταξη στα αντίστοιχα Υπομητρώα του ΕΟΠΠΕΠ.
Ειδικότερα η εξασφάλιση της ένταξης στο Υπομητρώο Β’ του Μητρώου Συμβούλων Σταδιοδρομίας/Επαγγελματικού Προσανατολισμού του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π γίνεται μόνο με ειδικές εξετάσεις.
Το σεμινάριο αποτελεί προϋπόθεση για την συμμετοχή στις εξετάσεις για την πιστοποίηση και ένταξη στο «Μητρώο Συμβούλων Σταδιοδρομίας/Επαγγελματικού Προσανατολισμού» (επιπέδου Β) όπως ορίζεται στην περ. δ της παρ. 1 του άρθρου 21 του ν. 4115/2013 ως ισχύει, που τηρείται στο Τμήμα Επιστημονικής Στήριξης Στελεχών και Φορέων Συ.Ε.Π. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.