HomeNews«Safe Youth»: Ξεκινά από την Δευτέρα 11 Νοεμβρίου λειτουργία του Panic Button για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας

«Safe Youth»: Ξεκινά από την Δευτέρα 11 Νοεμβρίου λειτουργία του Panic Button για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας

ΑΦΜ

Από σήμερα Δευτέρα 11 Νοεμβρίου, τίθεται σε εφαρμογή το «Safe Youth», ένα σύστημα άμεσης ειδοποίησης που παρέχεται στους μαθητές για την αντιμετώπιση περιστατικών βίας στους σχολικούς χώρους. Το νέο αυτό εργαλείο, γνωστό και ως “panic button”, επιτρέπει στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να αναφέρουν άμεσα οποιοδήποτε περιστατικό που χρήζει άμεσης παρέμβασης, με την Αστυνομία να ανταποκρίνεται άμεσα σε κάθε καταγγελία.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, το «Safe Youth» έρχεται να ενισχύσει τα μέτρα πρόληψης και παρέμβασης σε περιστατικά βίας στα σχολεία. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι το νέο αυτό σύστημα αποτελεί ένα σύνθετο αλλά πολύτιμο εργαλείο για τους μαθητές και τους ενήλικες που βρίσκονται στο σχολικό περιβάλλον, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αναφέρουν αμέσως ένα «θερμό περιστατικό» και να κινητοποιηθεί η Αστυνομία.

 

Αναλυτικά για την πλατφόρμα του «Safe Youth»

Το «Safe Youth» λειτουργεί παράλληλα με την τηλεφωνική γραμμή 10201, η οποία προσφέρει επίσης τη δυνατότητα άμεσης καταγγελίας, εξασφαλίζοντας ότι κάθε περίπτωση σχολικής βίας αντιμετωπίζεται με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Οι αρμόδιοι ελπίζουν πως αυτό το μέτρο θα βοηθήσει στη μείωση της σχολικής βίας και στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας μέσα στα σχολεία, δίνοντας στους μαθητές το δικαίωμα να νιώθουν ασφαλείς και προστατευμένοι.

Ο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη συνέχισε, τονίζοντας πως «μαζί με το 10201 που λειτουργεί, είναι εργαλεία τα οποία δίνονται στα παιδιά και στους ενηλίκους προκειμένου, όταν υπάρχει ένα θερμό γεγονός, αμέσως να καταγγέλλεται και να σπεύδει η Αστυνομία, ώστε να το αντιμετωπίσουμε». Επισήμανε ενδεικτικά, μάλιστα, πως «φέτος στο 10μηνο του 2024 έχουμε 12.000 συλλήψεις ανηλίκων. Πέρυσι είχαμε 8.600. Ηλικίες κυρίως από 13 μέχρι 17. Εδώ αφορά και τους γονείς. Είναι πολύ σημαντικές και πολύ μεγάλες οι ευθύνες των γονέων, η έλλειψη εποπτείας των παιδιών».

Σχετικά με τους ελέγχους σε μπαρ για κατανάλωση αλκοόλ από ανηλίκους, ξεκαθάρισε πως η Αστυνομία με την ισχύουσα νομοθεσία δεν έχει καμία δυνατότητα να κάνει ελέγχους για αλκοόλ, όμως τώρα ετοιμάζεται σχετική διάταξη, έτσι ώστε η Αστυνομία να μπορεί.

«Από την άλλη πλευρά νομίζω ότι πρέπει να δούμε αυτό το θέμα κυρίως με τις ιδιωτικές εκδηλώσεις, πάρτι σε κλαμπ και μπαρ για να συλλέξουν κάποια χρήματα. Αυτό, στο τέλος οδηγεί σε ποτά. Αυτό πρέπει να είναι γνωστό στην αστυνομία και η κυβέρνηση προωθεί μια σειρά από ρυθμίσεις τώρα, προκειμένου να βελτιώσουμε σημαντικά το νομοθετικό πλαίσιο», κατέληξε.