HomeNewsΣτη Βουλή η διάταξη για την ΑΣΠΑΙΤΕ: Στην τελική ευθεία η απορρόφηση από το ΕΚΠΑ

Στη Βουλή η διάταξη για την ΑΣΠΑΙΤΕ: Στην τελική ευθεία η απορρόφηση από το ΕΚΠΑ

ψηφιακό μετασχηματισμό

Σε νέα φάση εισέρχεται η διαδικασία απορρόφησης της Ανωτάτης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ) από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), με την κατάθεση της σχετικής διάταξης στη Βουλή. Παράλληλα, η ΑΣΠΑΙΤΕ αποκτά την πλήρη κυριότητα του ακινήτου στο Μαρούσι, το οποίο μέχρι σήμερα διαχειριζόταν με δικαίωμα επικαρπίας.

Η διάταξη, η οποία αναμένεται να ψηφιστεί σύντομα, ανοίγει τον δρόμο για την ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης της ΑΣΠΑΙΤΕ στο ΕΚΠΑ. Η απορρόφηση της Σχολής εντάσσεται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό αναδιάρθρωσης και ενίσχυσης του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, με στόχο τη δημιουργία νέων ευκαιριών για φοιτητές και προσωπικό. Η διαδικασία προβλέπει τη διατήρηση των προγραμμάτων σπουδών της ΑΣΠΑΙΤΕ, καθώς και τη σταδιακή ένταξη των φοιτητών και του διδακτικού προσωπικού στις ακαδημαϊκές δομές του ΕΚΠΑ.

 

Αναλυτικές πληροφορίες για την απορρόφηση της ΑΣΠΑΙΤΕ

Με διάταξη την οποία κατέθεσαν σήμερα, προς ψήφιση,  στη Βουλή οι συναρμόδιοι υπουργοί Παιδείας Κ. Πιερρακάκης και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης, το ακίνητο-φιλέτο στο Μαρούσι, δίπλα στο υπουργείο Παιδείας,   μεταβιβάζεται κατά πλήρη κυριότητα στην   Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣ.ΠΑΙ.Τ.Ε.).

Ειδικότερα η διάταξη έχει ως εξής:

Μεταβίβαση ακινήτου στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης

1. Το ακίνητο Ε2 που δημιουργήθηκε με την περ. β) της παρ. 3 της υποπαρ. 2 της παρ. Δ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Α ́ 222) μεταβιβάζεται κατά πλήρη κυριότητα στο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με την επωνυμία Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣ.ΠΑΙ.Τ.Ε.) χωρίς αντάλλαγμα.

2. Το φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, στο οποίο δημοσιεύεται ο παρών νόμος, καταχωρίζεται στο αρμόδιο Κτηματολογικό Γραφείο Αμαρουσίου.

Πρόκειται για το ακίνητο “φιλέτο” της Σχολής- ανεκτίμητης αξίας, το οποίο το έτος 2012, με απόφαση της τότε Κυβέρνησης, είχε περάσει στα χέρια του ΤΑΙΠΕΔ και παρέμεινε η   επικαρπία στην ΑΣΠΑΙΤΕ, προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα η λειτουργία των τμημάτων  της Σχολής.

Το ακίνητο  “φιλέτο” , το οποίο  θα περάσει στη ιδιοκτησία του ΕΚΠΑ με την ταυτόχρονη απορρόφηση της ΑΣΠΑΙΤΕ, ήταν η αιτία  που χάλασαν οι μέχρι τώρα “αρραβώνες” με .άλλα ΑΕΙ , καθώς κατά τις συζητήσεις προέκυπτε ότι η “προίκα” της Σχολής ήταν “άνθρακας” καθώς ιδιοκτήτης της ήταν το ΤΑΠΕΔ κα η Σχολή είχε μόνο την επικαρπία.

Μόλις η συγκεκριμένη διάταξη ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός Παιδείας, αφού λάβει σχετική θετική  Γνωμοδότηση από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης,  θα φέρει στο κοινοβούλιο το νομοσχέδιο απορρόφησης της ΑΣΠΑΙΤΕ από το ΕΚΠΑ, μετά τους αλλεπάλληλους “αρραβώνες”  της Σχολής με άλλα ΑΕΙ,από την εποχή του Κ. Γαβρόγλου μέχρι υπουργίας της Ν. Κεραμέως ,   οι οποίες στην πορεία “χάλασαν”.

 

Σύμφωνα με αποκλειστικές  πληροφορίες του esos, με το Σχέδιο Νόμου το οποίο έχει έτοιμο ο Κυριάκος Πιερρακάκης :

1. Η ΑΣΠΑΙΤΕ απορροφάται ως τμήμα  Μηχανικών  Eκπαιδευτικών Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

2. Εντάσσεται,  στη Σχολή Επιστημών  Αγωγής   του ΕΚΠΑ (σ.σ.  έχει οριστικοποιηθεί ).

3. Οι εγκαταστάσεις της ΑΣΠΑΙΤΕ, στο Μαρούσι, μεταβιβάζονται στο ΕΚΠΑ, όπου θα μεταφερθούν κάποιες Σχολές ή τμήματα του Πανεπιστημίου.

Για τα παραπάνω η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ εξέδωσε ομόφωνη απόφαση.

Προηγήθηκε σχετικής εισήγηση του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη.

Αρχικά η  Διοικούσα Επιτροπή της ΑΣΠΑΙΤΕ είχε εισηγηθεί  προς την ηγεσία του υπουργείου  Παιδείας  την  ενταξη της ΑΣΠΑΙΤΕ ως μονοτμηματική Σχολή στο ΕΚΠΑ πενταετούς κύκλου σπουδών (όπως είναι στην παρούσα φάση) με τίτλο «Σχολή Εκπαιδευτικών Εφαρμοσμένων Επιστημών». Απ΄ότι φαίνεται  δεν έγινε δεκτή η πρόταση ως Σχολή (Πατήστε εδώ για να διαβάσετε την εισήγηση).