HomeNewsΣυνάντηση Κορυφής Πρυτάνεων στη Βουλή: Τρεις υπουργικές αποφάσεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη διεθνοποίηση των ΑΕΙ

Συνάντηση Κορυφής Πρυτάνεων στη Βουλή: Τρεις υπουργικές αποφάσεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη διεθνοποίηση των ΑΕΙ

Βουλή

Η ανάγκη ενίσχυσης της διεθνοποίησης των ελληνικών πανεπιστημίων βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης κορυφής που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή, με τη συμμετοχή πρυτάνεων, βουλευτών και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν οι προοπτικές ανάπτυξης των ΑΕΙ και οι στρατηγικές για την ενίσχυση της παρουσίας τους σε διεθνές επίπεδο. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη θεσμοθέτηση επιχειρησιακών διευκολύνσεων για την έκδοση φοιτητικών βίζα για πολίτες τρίτων χωρών, με σκοπό να καταστούν τα ελληνικά πανεπιστήμια πιο ελκυστικά σε φοιτητές από όλο τον κόσμο.

 

Αναλυτικά όσα αναφέρθηκαν στην Συνάντηση Κορυφής Πρυτάνεων

Η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, επανέφερε το ζήτημα της διευκόλυνσης των διαδικασιών για την απόκτηση φοιτητικής βίζας, το οποίο έχει αναδειχθεί ως κρίσιμο στοιχείο για τη διεθνοποίηση των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ανέφερε ότι τα συναρμόδια υπουργεία Παιδείας, Εξωτερικών και Μετανάστευσης εξετάζουν περαιτέρω νομοθετικές πρωτοβουλίες, προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαδικασίες χορήγησης βίζας για φοιτητές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάνοντάς τις πιο άμεσες και αποτελεσματικές.

Οπως δήλωσε  η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ήδη αυτές τις ημέρες ετοιμάζονται τρεις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, ο οποίες αφορούν:

Α. Εθνική θεώρηση εισόδου γα πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι έχουν γίνει δεκτοί σε ΑΕΙ ή σε Μη Κρατικά Πανεπιστήμια , ως επισκέπτες καθηγητές (τίτλος διαμονής τύπου “Η 11”.

Β. Εθνική θεώρηση εισόδου προς αναζήτηση εργασίας  ή επαγγελματικής δραστηριότητας  για πολίτες τρίτων χωρών  που διαθέτουν υψηλά εκπαιδευτικά προσόντα (τίτλος διαμονής τ’υπου “Η12”), και,

Γ. Εθνική θεώρηση εισόδου για αποδοχή και διαμον΄λη πολιτών τρίτων χωρών , φοιτητών ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσς της αλλοδαπής που έχουν συνάψει συμφωνίες με Κολλέγια, εγκατεστημένα στην Ελλάδα  για την παρακολούθηση μαθημάτων  ή/και την πραγματοποίηση πρακτκής άσκησης στο πλαίσιο των σπουδών τους (τίτλος διαμονής τθπου “Η13”).

 

Οι πολίτες τρίτων χωρών, εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χρειάζονται  βίζα για να εισέλθουν στην Ελλάδα για σπουδές και εκτιμάται ότι ο χρόνος που απαιτείται για την έκδοση της είναι έως και 3 μήνες. Εκδίδεται από τις ελληνικές προξενικές αρχές της χώρας προέλευσης και είναι τύπου D (Visa D 1.1), με την αίτηση για τη χορήγηση της βίζας, να πρέπει να υποβάλλεται αμέσως μόλις γίνει κάποιος δεκτός στο πρόγραμμα σπουδών που έχει επιλέξει. Σε πολλές περιπτώσεις οι ενδιαφερόμενοι  για φοίτηση σε ελληνικά Πανεπιστήμια ενώ έχουν πληρώσει τα δίδακτρα, έχουν εκδώσει τα αεροπορικά εισιτήρια κι έχουν προπληρώσει τη διαμονή  τους στην Ελλάδα δέχονται  απόρριψη της φοιτητικής βίζας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα ελληνικά Πανεπιστήμια να μπαίνουν σε μια γραφειοκρατική διαδικασία επιστροφής των διδάκτρων και σημειώνεται ότι οι φοιτητές των τρίτων χωρών στην Ελλάδα απαγορεύεται να εργαστούν όσο διαμένουν στην Ελλάδα

 

Τι είπε η πρώην Αν. υπουργός Παιδείας

“Έχω καταγγελίες από καθηγητές του πανεπιστήμιου Αθηνών, του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας : οι άνθρωποι αυτοί έχουν κάνει πάρα πολύ σημαντικά μεταπτυχιακά και καλούν φοιτητές από διάφορες περιοχές του κόσμου. Είναι καθηγητές όπως ο κ. Πλειός στα ΜΜΕ, ο κ. Θανασάς στη Φιλοσοφία, ο κ. Τσούνης στο Παν. Δυτικής Μακεδονίας. Οι φοιτητές που είναι εκτός ΕΕ και ΕΟΧ δεν μπορούν να έρθουν στη χώρα. Πληρώνουν δίδακτρα και δεν μπορούν να έρθουν στη χώρα γατί έχουν τεράστιο πρόβλημα βίζας.  Έχουμε καταθέσει σχετική ερώτηση στα υπουργεία Παιδείας και Εξωτερικών και ακόμα δεν έχουμε λάβει απάντηση. Τα προξενεία μας δεν σηκώνουν τηλέφωνα για να δώσουν βίζα, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Είναι προσβλητικό να πληρώνουν οι άνθρωποι δίδακτρα, να μην συμμετέχουν τελικά και μετά τα πανεπιστήμια να καταγγέλλονται για αυτόν το λόγο”.

Η Σία Αναγνωστοπούλου έχει καταθέσει και σχετική ερώτηση στη Βουλή,πριν δυο μήνες, προς τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη, αλλά απάντηση δεν έχει λάβε

Επιπλέον, στη συνάντηση αναφέρθηκαν οι σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί, με στόχο την ενίσχυση των θεσμών των ΑΕΙ και την αύξηση της διεθνούς κινητικότητας των φοιτητών. Οι εκπρόσωποι των πανεπιστημίων υπογράμμισαν τη σημασία αυτών των μέτρων για την ανάπτυξη της ακαδημαϊκής κοινότητας και την εδραίωση της χώρας ως διεθνούς εκπαιδευτικού κόμβου.