moriodotisi
HomeNewsΣύνοδος ΟΟΣΑ: Η εκπαίδευση στον κόσμο των προηγμένων τεχνολογιών και της παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης

Σύνοδος ΟΟΣΑ: Η εκπαίδευση στον κόσμο των προηγμένων τεχνολογιών και της παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης

Κύριο θέμα «Το Μέλλον της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης της Τεχνητής Νοημοσύνης» στην διήμερη Σύνοδος Παγκόσμιας Στρατηγικής του ΟΟΣΑ, στο Παρίσι στις 15 και 16 Οκτωβρίου 2024.

Στο Παρίσι θα μεταβεί  τη Δευτέρα ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, προκειμένου να προεδρεύσει για δεύτερη φορά στη διήμερη Σύνοδο Παγκόσμιας Στρατηγικής  του ΟΟΣΑ GLOBAL STRATEGY GROUP. Την πρώτην προήδρευσε το έτος 2021, ως υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στις ταχύτατες αλλαγές που επιφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη στις οικονομίες και κοινωνίες, καθώς και στην ανάγκη για στρατηγικές συντονισμένες σε παγκόσμιο επίπεδο σχετικά με τη διακυβέρνησή της. Επίσης, θα εξεταστεί ο ρόλος του ΟΟΣΑ σε αυτό το διεθνές πολυμερές σύστημα.

Η Σύνοδος Παγκόσμιας Στρατηγικής, διαφέρει από τις επίσημες υπουργικές συνόδους και αποτελεί την ετήσια κεντρική εκδήλωση του Οργανισμού. Σε αυτήν, τα 38 κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση, εκπροσωπούνται από πρέσβεις και υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Υπό την καθοδήγηση της ηγεσίας του ΟΟΣΑ, συζητούνται ανεπίσημα οι παγκόσμιες προκλήσεις και στρατηγικά διλήμματα, σύμφωνα με τον κανόνα Chatham House. Ο Έλληνας υπουργός Παιδείας , ως πρόεδρος της Συνόδου, θα αναδείξει τη σημασία υιοθέτησης διεθνών κανόνων για την ανάπτυξη της ΤΝ, στη βάση των αρχών του ΟΟΣΑ, ενώ  θα αναφερθεί   στο είδος και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης που προετοιμάζει τις νέες γενιές για έναν απαιτητικό κόσμο προηγμένων τεχνολογιών παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η περυσινή διοργάνωση εισήγαγε καινοτομίες, όπως η χρήση μεθοδολογίας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού (Foresight) βασισμένης σε τέσσερα σενάρια, η οποία οδήγησε τα κράτη-μέλη να αναθέσουν ομόφωνα στην Ελλάδα την προεδρία και για το 2024. Φέτος, η Ελλάδα προσκάλεσε τον Καναδά να συμμετάσχει ως συμπροεδρεύουσα χώρα, λόγω του πρωταγωνιστικού ρόλου του στις τεχνολογίες της Τεχνητής Νοημοσύνης και της ιδιότητάς του ως ιδρυτικού μέλους της Παγκόσμιας Σύμπραξης για την ΤΝ.

50 χώρες θα συμμετάσχουν στην φετινή Σύνοδο.

Από αυτές τις 50 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των μελών του ΟΟΣΑ, οκτώ υποψηφίων για ένταξη (Βουλγαρία, Κροατία, Ρουμανία, Αργεντινή, Βραζιλία, Περού, Ινδονησία και Ταϊλάνδη), καθώς και τα μέλη της GPAI, μεταξύ των οποίων η Ινδία, η Σερβία, η Σιγκαπούρη και η Σενεγάλη και θεωρείται ιστορικής σημασίας για τον ΟΟΣΑ, όχι μόνο λόγω του αριθμού συμμετεχουσών χωρών, αλλά και λόγω της πρόσφατης «ολοκληρωμένης σύμπραξης» του ΟΟΣΑ με το GPAI, η οποία ενισχύει τον ρόλο του Οργανισμού στην παγκόσμια διακυβέρνηση της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Επίσης, η Σύνοδος πραγματοποιείται σε μία περίοδο εξωστρέφειας του ΟΟΣΑ, με οκτώ υποψήφια μέλη, τρία εκ των οποίων αναμένεται να ενταχθούν το 2026. Επιπλέον, η Ελλάδα έχει αναλάβει από τον Μάρτιο του 2024 την προεδρία της Ομάδας Φίλων Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΟΟΣΑ, με τον πρέσβη Παγουλάτο να ηγείται της πρωτοβουλίας. Η ελληνική συμμετοχή στη Σύνοδο περιλαμβάνει και τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη, ο οποίος θα δώσει έμφαση στην ανάγκη υιοθέτησης διεθνών κανόνων για την ανάπτυξη της ΤΝ, σύμφωνα με τις αρχές του ΟΟΣΑ. Επιπλέον, ως υπουργός Παιδείας, θα αναφερθεί στην εκπαίδευση που χρειάζεται για να προετοιμάσει τις νέες γενιές για τον κόσμο των προηγμένων τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης.

Μερικές ελληνικές επιχειρήσεις θα συμμετάσχουν επίσης, όπως και στην επιχειρηματική ημερίδα που θα διεξαχθεί στις 14 Οκτωβρίου. Την ελληνική αποστολή συμπληρώνουν ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, και ο Ειδικός Γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού, Γιάννης Μαστρογεωργίου.