HomeNewsΣυνταγογράφηση: Νέα οικονομική επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους

Συνταγογράφηση: Νέα οικονομική επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους

Συνταγογράφηση

Τα προβλήματα με το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχία τόσο στους ασφαλισμένους όσο και στους γιατρούς. Από την 1η Νοεμβρίου, η εφαρμογή των νέων θεραπευτικών πρωτοκόλλων για τη συνταγογράφηση φαρμάκων φέρνει σημαντικές αλλαγές που ενδέχεται να επιβαρύνουν οικονομικά τους ασθενείς και να δημιουργήσουν δυσκολίες στην καθημερινή ιατρική πρακτική.

Σύμφωνα με τα νέα πρωτόκολλα, κάθε ιατρική συνταγή πρέπει να αντιστοιχεί σε ενεργό βήμα ενός θεραπευτικού πρωτοκόλλου. Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς που πριν λάμβαναν μια συνταγή για να καλύψουν πολλές ανάγκες υγείας, τώρα καλούνται να υποβληθούν σε επιπλέον συνταγές για τα ίδια φάρμακα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των συνταγών που εκδίδονται για την ίδια θεραπεία.

 

Αναλυτικά  για την συνταγογράφηση των ασφαλισμένων

Η νέα διαδικασία επιβαρύνει οικονομικά τους ασφαλισμένους, καθώς καλούνται να πληρώσουν επιπλέον ποσό, το οποίο ανέρχεται σε 1 ευρώ ανά συνταγή. Αν και το ποσό μπορεί να φαίνεται μικρό, η αύξηση του αριθμού των συνταγών οδηγεί σε σημαντική επιβάρυνση για τους ασθενείς, ειδικά για εκείνους που έχουν ανάγκη από θεραπεία για χρόνιες παθήσεις. Παράλληλα, οι φαρμακοποιοί αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο λαθών στην έκδοση των φαρμάκων, λόγω του πλήθους των συνταγών και των νέων απαιτήσεων που προκύπτουν. Αυτό καθιστά το σύστημα πιο περίπλοκο, αυξάνοντας τον κίνδυνο για παραλείψεις ή σφάλματα κατά τη διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς.

 

Πρόβλημα στο σύστημα

Την Τετάρτη που πέρασε, οι Ενώσεις Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων και Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων, ανακοίνωσαν πως το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης εμφανίζει δυσλειτουργίες. Τόνισαν πως ασθενείς έμειναν χωρίς φάρμακα, ενώ οι γιατροί δεν ήξεραν τι να κάνουν. Την επόμενη μέρα, Πέμπτη, ο Άδωνις Γεωργιάδης και η διοίκηση της ΗΔΙΚΑ, με ανακοίνωσή τους, ισχυρίστηκαν πως δεν υπάρχει πρόβλημα στο σύστημα και πως όλες οι συνταγές εκδίδονται κανονικά. Τα ίδια προβλήματα είχε επισημάνει τη Δευτέρα και το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) με επιστολή στο υπουργείο Υγείας, στην οποία αναφέρονταν πως συνέπεσαν με τις πρώτες μέρες του μήνα, όταν ο όγκος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης είναι ιδιαίτερα αυξημένος.

Ο ΙΣΑ επανήλθε χθες στο θέμα, απαντώντας ουσιαστικά στον υπουργό Υγείας και την ΗΔΙΚΑ, επικαλούμενος μία σειρά από έγγραφες αναφορές μελών του. Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, οι αλλαγές στο σύστημα είχαν ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να εκδοθούν οι ηλεκτρονικές συνταγές.

Παράλληλα, σύμφωνα με το healthstat.gr, υπήρχαν συνεχείς καθυστερήσεις του συστήματος (η ανταπόκριση ήταν πολύ πιο αργή από ότι συνήθως με αποτέλεσμα τεράστια αναμονή ασθενών). Αναφέρει, δε, πως χρειάζεται περισσότερος χρόνος για συνταγογράφηση παρά για εξέταση ασθενούς. Κατόπιν αυτών, ο ΙΣΑ καλεί τα μέλη του τα οποία αντιμετώπισαν αδυναμία κατά την εκτέλεση του λειτουργήματός τους, να αποστείλουν στο email του ΙΣΑ (isathens1@isathens.gr ) αναφορά με τα προβλήματα που αντιμετώπισαν. Τονίζει, τέλος, πως στη συνέχεια θα ενημερώσει δημοσίως για το κατά πόσον η εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης είναι απολύτως λειτουργική.

Σημειώνεται πάντως, πως τεχνικό πρόβλημα παρουσιάστηκε την Παρασκευή το πρωί και στην υποδομή του data center της ΗΔΙΚΑ Α.Ε., το οποίο εξυπηρετεί το Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα Μονάδων Υγείας του ΕΣΥ, επηρεάζοντας τα 14 νοσοκομεία που το χρησιμοποιούν. Τα νοσοκομεία που επηρεάστηκαν είναι: Ευαγγελισμός, Λαϊκό, ΚΑΤ, Γεννηματάς, Ογκολογικό Αγ. Σάββας, Ογκολογικό Αγ. Ανάργυροι, Παίδων Αγ. Σοφία, Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, Παίδων Πεντέλης, Σισμανόγλειο, Αμαλία Φλέμινγκ, Πανεπιστημιακό Ρίο, Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων, ΓΝ Καρπάθου.