Απόφαση της Συγκλήτου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) προβλέπει τη σύσταση μιας νέας Μονάδας Υποστήριξης Φοιτητών, με στόχο την ενίσχυση της ακαδημαϊκής και προσωπικής ανάπτυξης των φοιτητών του ιδρύματος. Η νέα μονάδα στοχεύει να παρέχει πολυδιάστατη υποστήριξη στους φοιτητές, καλύπτοντας τις ανάγκες τους σε ακαδημαϊκό, ψυχολογικό και κοινωνικό επίπεδο.
Η δημιουργία αυτής της μονάδας αντανακλά την ανάγκη του ΕΜΠ να προσαρμοστεί στις σύγχρονες προκλήσεις της φοιτητικής κοινότητας, προσφέροντας έναν ολοκληρωμένο μηχανισμό στήριξης. Η Μονάδα θα λειτουργεί με μια σειρά από εξειδικευμένες υπηρεσίες, όπως ακαδημαϊκή καθοδήγηση, ψυχολογική υποστήριξη, συμβουλευτική για θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού και υποστήριξη σε θέματα συναισθηματικής ευημερίας.
Τι προβλέπει η απόφαση της Συγκλήτου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου
Ι) Την ίδρυση διοικητικής δομής με τίτλο «Μονάδα Υποστήριξης Φοιτητών (ΜΥΦ)» σε επίπεδο Τμήματος στη Διεύθυνση Μέριμνας της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικής Στήριξης και Σπουδών και
ΙΙ) την ταυτόχρονη κατάργηση/μετατροπή του Τμήματος Ανταλλαγής Φοιτητών (IAESTE) της Διεύθυνσης Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων σε Γραφείο Ανταλλαγής Φοιτητών (IAESTE) που θα ενταχθεί στη Μονάδα Υποστήριξης Φοιτητών (ΜΥΦ) ως ακολούθως:
1. Η Διεύθυνση Μέριμνας συγκροτείται από τα παρακάτω Τμήματα:
α) Μονάδα Υποστήριξης Φοιτητών β) Φοιτητικής Μέριμνας
γ) Φυσικής Αγωγής
δ) Μουσικής
ε) Ιατρικό
2. Η Μονάδα Υποστήριξης Φοιτητών είναι υπηρεσία σε επίπεδο Τμήματος του Ε.Μ.Π. που υπάγεται στη Διεύθυνση Μέριμνας.
3. Οι γενικές αρμοδιότητες της Μονάδας είναι:
α) Η υποστήριξη των φοιτητών κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής τους ζωής, τη συνέχιση των σπουδών τους και την ένταξή τους στην αγορά εργασίας.
β) Η υποστήριξη των αλλοδαπών φοιτητών που εγγράφονται σε προγράμματα σπουδών πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου του Ιδρύματος.
γ) Η υποστήριξη φοιτητών και προσωπικού που συμμετέχουν σε προγράμματα κινητικότητας.
δ) Η συλλογή και τήρηση στοιχείων που σχετίζονται με τις αρμοδιότητες της Μονάδας και αφορούν την υποβολή των ετήσιων εκθέσεων επίδοσης του Ιδρύματος, τις προγραμματικές συμφωνίες, το στρατηγικό σχέδιο, το ετήσιο σχέδιο δράσης και τη στοχοθεσία του Ιδρύματος, που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις.
4. Η Μονάδα Υποστήριξης Φοιτητών διαρθρώνεται σε επιμέρους γραφεία ως εξής:
α) Γραφείο Πρακτικής Άσκησης, που απευθύνεται στους φοιτητές και τους αποφοίτους των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών του Ιδρύματος.
β) Γραφείο Ανταλλαγής Φοιτητών (IAESTE).
γ) Γραφείο Διασύνδεσης, Εξυπηρέτησης Φοιτητών και Νέων Αποφοίτων.
5. Οι αρμοδιότητες του Γραφείου Πρακτικής Άσκησης είναι ιδίως οι εξής:
α) Η υποστήριξη των προγραμμάτων πρακτικής άσκησης όλων των προγραμμάτων σπουδών πρώτου και δεύτερου κύκλου, του Ιδρυματικού Υπευθύνου Πρακτικής Άσκησης καθώς και των Υπευθύνων Πρακτικής Άσκησης και των Επιτροπών Πρακτικής Άσκησης ανά πρόγραμμα σπουδών.
β) Η υποστήριξη των φοιτητών για την εύρεση ή αλλαγή φορέα υποδοχής για τη διεξαγωγή της πρακτικής άσκησης.
γ) Η τήρηση και συλλογή στοιχείων των φοιτητών και των συνεργαζόμενων φορέων υποδοχής για τη διεξαγωγή πρακτικής άσκησης.
δ) Η ενημέρωση του πληροφοριακού συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης πρακτικής άσκησης των Α.Ε.Ι. με τα αναγκαία ανά περίπτωση στοιχεία.
ε) Η προσέλκυση δημόσιων υπηρεσιών, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α’ και β’ βαθμού, Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) και επιχειρήσεων, προκειμένου να ενταχθούν ως φορείς υποδοχής για τη διεξαγωγή σε αυτούς πρακτικής άσκησης και η επικοινωνία με τους φορείς υποδοχής για θέματα που αφορούν τη διεξαγωγή πρακτικής άσκησης.
στ) Η τήρηση βάσης δεδομένων για φορείς απασχόλησης που μπορούν να απασχολήσουν άτομα με ειδικές ανάγκες.
ζ) Η παρακολούθηση της οικονομικής και διοικητικής διαχείρισης των προγραμμάτων πρακτικής άσκησης.
η) Η προβολή των δράσεων Πρακτικής Άσκησης μέσα από μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η συμμετοχή σε δράσεις άλλων δομών και η συμμετοχή σε ημερίδες άλλων ιδρυμάτων και φορέων που ασχολούνται με θέματα εκ- παίδευσης.
θ) Η διενέργεια όλων των διαδικασιών που απαιτούνται ανά περίοδο Πρακτικής Άσκησης (προσκλήσεις, ενημερώσεις, συγκέντρωση αιτήσεων ενδιαφερομένων, επιλογή δικαιούχων, παρακολούθηση υλοποίησης, αξιολογήσεις κ.λπ.).
ι) Η σύνταξη ετήσιων εκθέσεων, η εκπόνηση μελετών και η τήρηση στατιστικών στοιχείων σχετικά με τη διεξαγωγή και την αξιολόγηση της πρακτικής άσκησης, την απορρόφηση των αποφοίτων στην αγορά εργασίας, τη συνέχιση των σπουδών τους και λοιπά θέματα σχετικά με την άσκηση των αρμοδιοτήτων του Γραφείου.
ια) Η παροχή ατομικής και ομαδικής συμβουλευτικής υποστήριξης και πληροφόρησης για ζητήματα σταδιοδρομίας σε φοιτητές και αποφοίτους του ιδρύματος με στόχο τη λειτουργία του Γραφείου Πρακτικής Άσκησης και Διασύνδεσης ως κόμβου διασύνδεσης μεταξύ αποφοίτων και παραγωγικών φορέων.
ιβ) Η παρακολούθηση και καταγραφή των διαθέσιμων θέσεων εργασίας σε φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα τόσο στην ημεδαπή όσο και στην αλλοδαπή και η ενημέρωση των φοιτητών και αποφοίτων του Ιδρύματος μέσω του ιστοτόπου του Γραφείου Πρακτικής Άσκησης.
ιγ) Η ανάπτυξη δικτύου συνεργαζόμενων επιχειρήσεων και οργανισμών, ο εντοπισμός πιθανών θέσεων εργασίας και η δημοσίευση σχετικών αγγελιών εργασίας στον ιστότοπο του Γραφείου Πρακτικής Άσκησης με παράλληλη προώθηση των βιογραφικών των ενδιαφερομένων υποψηφίων προς τις αντίστοιχες επιχειρήσεις.
ιδ) Η προβολή των υπηρεσιών και η παρουσίαση του έργου και των αποτελεσμάτων των δράσεων του Γραφείου Πρακτικής Άσκησης μέσω ενεργειών δημοσιότητας (π.χ. ενημερωτικές εκδηλώσεις) καθώς και μέσω της χρήσης του σχετικού ιστοτόπου, του ιστοτόπου του Ιδρύματος και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
ιε) Η αναζήτηση χρηματοδοτήσεων από φορείς του ιδιωτικού τομέα για την υλοποίηση δράσεων Πρακτικής Άσκησης.
ιστ) H συμμετοχή σε προσκλήσεις αναπτυξιακών ή ερευνητικών προγραμμάτων, οι οποίες σχετίζονται με δράσεις Πρακτικής Άσκησης.
ιζ) H προσφορά σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς υπηρεσιών, των οποίων η διαχείριση γίνεται από τον ΕΛΚΕ, για την υλοποίηση δράσεων Πρακτικής Άσκησης.
ιη) H συνεργασία με ερευνητικά εργαστήρια του Ε.Μ.Π. για την εκτέλεση εκπαιδευτικών, ερευνητικών και αναπτυξιακών έργων, τα οποία στηρίζουν την υλοποίηση δράσεων Πρακτικής Άσκησης.
6. Το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης δύναται να προσελκύει πάσης φύσεως χρηματοδοτήσεις, οι οποίες προέρχονται από ιδιωτικούς ή διεθνείς πόρους, καθώς και συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Η οικονομική διαχείριση των πόρων πραγματοποιείται μέσω της ΜΟΔΥ του ΕΛΚΕ του Ιδρύματος.
7. Οι αρμοδιότητες του Γραφείου Ανταλλαγής Φοιτητών (IAESTE) είναι ιδίως οι εξής:
α) Η πληροφόρηση και υποστήριξη των ενδιαφερομένων για τη συμμετοχή τους σε προγράμματα εσωτερικής κινητικότητας και κινητικότητας στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων ανταλλαγής φοιτητών ή συνεργασιών του Ιδρύματος με Ιδρύματα της αλλοδαπής σε σχέση με τη διεκπεραίωση των απαιτούμενων διαδικασιών και την επιτυχή συμμετοχή τους σε αυτά.
β) Η υποβολή προτάσεων και η σύναψη διμερών συμφωνιών συνεργασίας, καθώς και ο συντονισμός και η παρακολούθηση της υλοποίησής τους.
γ) Η προετοιμασία των αιτήσεων χρηματοδότησης των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων ανταλλαγής φοιτητών και η κατάρτιση σε συνεργασία με τη ΜΟΔΥ του ΕΛΚΕ του προϋπολογισμού, των ενδιάμεσων και τελικών απολογισμών του έργου.
δ) Η επικοινωνία με τα Ιδρύματα του εσωτερικού και του εξωτερικού για τη διευθέτηση όλων των διαδικασιών των συμμετεχόντων στα προγράμματα κινητικότητας.
ε) Η μέριμνα για τη διαχείριση του προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών IAESTE σε συνεργασία με τα αντίστοιχα τμήματα άλλων χωρών, για την εύρεση κατάλληλων θέσεων για πρακτική άσκηση για τους Έλληνες φοιτητές, για τη διαμονή τους, την ασφάλισή τους και την αντιμετώπιση των δυσκολιών που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησής τους στο εξωτερικό. Η μέριμνα για την αποστολή των Ελλήνων φοιτητών στο εξωτερικό και την υποδοχή των ξένων φοιτητών στα πλαίσια του προγράμματος, καθώς και η μέριμνα για τη διαμονή των ξένων φοιτητών στην Ελλάδα και την επαφή τους με το Ελληνικό στοιχείο και τον πολιτισμό.
στ) Η συνεργασία με τους διδάσκοντες των μαθημάτων που προσφέρει το Ε.Μ.Π. για τους εισερχόμενους φοιτητές στα πλαίσια των προγραμμάτων ανταλλαγής φοιτητών, η κατάρτιση του προγράμματος διδασκαλίας και του προγράμματος εξετάσεων σε συνεργασία με τις Γραμματείες των Σχολών.
ζ) Η υποστήριξη της διαδικασίας της αξιολόγησης των μαθημάτων σε συνεργασία με τη ΜΟΔΙΠ.
η) Η διοικητική υποστήριξη του Ιδρυματικού Επιστημονικού Υπεύθυνου των προγραμμάτων κινητικότητας. θ) Η διοργάνωση επιμορφωτικών εκδηλώσεων για την ενημέρωση των ενδιαφερομένων και την προβολή των προγραμμάτων αυτών στην πολυτεχνειακή κοινότητα, την καταγραφή των αποτελεσμάτων της κινητικότητας
και την τήρηση σχετικών στατιστικών στοιχείων.
8. Οι αρμοδιότητες του Γραφείου Διασύνδεσης, Εξυπηρέτησης Φοιτητών και Νέων Αποφοίτων είναι ιδίως
οι εξής
α) Η παροχή προς τους φοιτητές και αποφοίτους συμβουλών και πληροφοριών για τη συνέχιση των σπουδών τους σε προγράμματα τυπικής εκπαίδευσης του Ιδρύματος ή την παρακολούθηση επιμορφωτικών προγραμμάτων μέσω του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) για την ενίσχυση ή αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους, σύμφωνα με τη διάγνωση κλίσεων και δεξιοτήτων τους.
β) Η διοργάνωση σεμιναρίων, διαλέξεων, εργαστηρίων συμβουλευτικής ή επιχειρηματικότητας για τους φοιτητές και αποφοίτους του ιδρύματος, εκδηλώσεων σταδιοδρομίας, καριέρας, καινοτομίας και κοινωνικής δράσης.
γ) Η προώθηση καινοτόμων ιδεών των φοιτητών που μπορούν να αξιοποιηθούν σε επαγγελματικές ή κοινωνικές δραστηριότητες, και η διασύνδεση των φοιτητών με άλλες δομές του Ιδρύματος και ιδίως με τη Μονάδα Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας.
δ) Η υποστήριξη των ενδιαφερόμενων υποψήφιων διδακτόρων για την εύρεση επιχειρήσεων προς τον σκοπό εκπόνησης βιομηχανικού διδακτορικού.
ε) Η εκπόνηση μελετών για το βαθμό απορρόφησης των αποφοίτων των προγραμμάτων σπουδών του Ιδρύματος στην αγορά εργασίας και τις συνθήκες προσφοράς και ζήτησης που επικρατούν ανά ειδικότητα.
9. Επιπλέον των παραπάνω, η Μονάδα ασκεί κάθε άλλη αρμοδιότητα που αφορά στον τομέα ευθύνης της και δεν ανατίθεται σε άλλη οργανική μονάδα.