Nέα μέτρα ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αναχαίτιση του κορονοϊού. Ένα από αυτά είναι ότι επιστρέφει η υποχρεωτική τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε ποσοστό έως 50% των εργαζομένων. Τα νέα μέτρα θα ισχύουν τουλάχιστον μέχρι τις 17 Ιανουαρίου.
Αναλυτικά:
1. Ενεργοποιείται το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας με αποζημίωση ειδικού σκοπού (534 ευρώ) για τον Ιανουάριο 2022 σε εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί, μέχρι και τις 30/12/2021, από επιχειρήσεις συγκεκριμένων κωδικών επιχειρηματικής δραστηριότητας, βάσει ΚΑΔ (μπαρ, εστιατόρια με μουσική, κέντρα διασκέδασης, κ.ά.).
Οι αναστολές συμβάσεων εργασίας θα προαναγγέλλονται στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» από 1η Ιανουαρίου 2022 έως 10 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 23.59.00. Επισημαίνεται ότι απαγορεύονται οι απολύσεις για τις επιχειρήσεις που θα κάνουν χρήση του μέτρου και για όσο χρόνο αυτό διαρκεί.
2. Χορηγείται αποζημίωση ειδικού σκοπού για τον Ιανουάριο 2022, μετά από υποβολή μονομερών δηλώσεων για καλλιτέχνες που έχουν δηλωθεί στο μητρώο καλλιτεχνών, μέχρι την 10η Ιανουαρίου 2021, με την ειδικότητα του μουσικού και συναφών ειδικοτήτων.
3. Επεκτείνεται το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», (που αναδείχθηκε σε σημαντικό εργαλείο στήριξης της απασχόλησης κατά την περίοδο της πανδημίας), έως και την 31η Μαρτίου 2022, για εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας, πλήρους απασχόλησης, κατά την 31η Οκτωβρίου 2021.
Ο εργοδότης μπορεί να περιορίσει τον χρόνο του εργαζομένου έως και 50%, χωρίς μεταβολή της σχέσης εργασίας. Για τον χρόνο που δεν εργάζεται ο εργαζόμενος, το 60% της αμοιβής του καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Όσο ο εργαζόμενος είναι ενταγμένος στη «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», δεν επιτρέπεται να απολυθεί.
4. Σε όσες περιπτώσεις καθίσταται δυνατό από τη φύση της εργασίας (π.χ. τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες), εφαρμόζεται η υποχρέωση των επιχειρήσεων να θέσουν σε καθεστώς τηλεργασίας έως και το 50% των εργαζομένων τους. Η τοποθέτηση εργαζομένων σε καθεστώς τηλεργασίας προαναγγέλλεται στο Π.Σ. “ΕΡΓΑΝΗ”. Για την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου θα ισχύσουν αυτά που ίσχυσαν σε προηγούμενες περιόδους εφαρμογής του.
5. Εφαρμόζεται κυλιόμενο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης από την εργασία, ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς. Σε αυτήν την περίπτωση θα υπάρξει εξειδίκευση, μετά τις αναγκαίες συνεννοήσεις μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.
6. Εντείνονται οι έλεγχοι από το ΣΕΠΕ για την τήρηση των μέτρων χρήσης μάσκας και αποστάσεων στους χώρους εργασίας.
Τηλεργασία – Αναλυτικά τι ισχύει:
Λειτουργία με το αναγκαίο προσωπικό για την παροχή της υπηρεσίας ή την εκπλήρωση του έργου σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις.
Προστασία εργαζομένων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου με παροχή τηλεργασίας ή παροχή εργασίας σε χώρο εκτός επαφής με κοινό, όπου είναι εφικτό.
Το ποσοστό των εργαζομένων με τηλεργασία καθορίζεται με απόφαση του εκάστοτε εργοδότη, σύμφωνα με το άρθρο 67 του ν. 4808/2021 (Α’ 101) και μέχρι ποσοστού 50%.
Η προσέλευση των εργαζομένων πραγματοποιείται σταδιακά, σύμφωνα με τις εργασιακές ανάγκες και τις οδηγίες του εκάστοτε εργοδότη.
Εξυπηρέτηση κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού, εξαιρουμένων των τραπεζών και των περιπτώσεων στις οποίες δεν δύναται να προγραμματισθεί ραντεβού [επιχειρήσεις ταχυμεταφορών, ελληνικών ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ), ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.].
Ειδικά για το Δημόσιο θα εφαρμοστεί και το μέτρο του κλιμακωτού ωραρίου, με τους υπαλλήλους να μην προσέρχονται ταυτόχρονα, στο ίδιο ωράριο εργασίας.
Συγκεκριμένα, θα προσέρχονται σε τρία «κύματα» οι εργαζόμενοι. Στις 7.00 π.μ, 8.00 π.μ και 9.00 π.μ με αντίστοιχη ώρα αποχώρησης 15.00, 16.00 και 17.00 έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρχει συνωστισμός και συγχρωτισμός τόσο κατά την μετάβαση όσο και κατά την επιστροφή των υπαλλήλων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και στην υπηρεσία κατά τις ώρες αυτές της αιχμής.
Πηγή: newsbomb.gr