HomeNewsΤο εργαλείο Τεχνητής Νοημοσύνης που εισάγεται στα σχολεία

Το εργαλείο Τεχνητής Νοημοσύνης που εισάγεται στα σχολεία

Ψηφιακό Φροντιστήριο

Σημαντικές μεταρρυθμίσεις αναμένονται στα σχολεία με την εισαγωγή εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίες αναμένεται να αλλάξουν ριζικά τη διαδικασία της μάθησης και της διδασκαλίας. Όπως ανέφερε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά την ομιλία του στο CEO Initiative Forum, η τεχνητή νοημοσύνη θα ενσωματωθεί στα σχολεία, προσφέροντας στους μαθητές νέες δυνατότητες και αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογικές καινοτομίες.

 

Το εργαλείο που έρχεται στα σχολεία

Ειδικότερα ένα από τα πρώτα εργαλεία ΑΙ που θα δούμε στις σχολικές τάξεις αναμένεται να είναι κατά δήλωση του αρμόδιου Υπουργού «ο ατομικός βοηθός που βλέπει τις αδυναμίες του μαθητή και ενημερώνει τον δάσκαλο». Η ένταξη της τεχνητής νοημοσύνης στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και η εκπαίδευση των μαθητών σε αυτές τις δεξιότητες είχε εξαρχής τεθεί στις προτεραιότητες της ηγεσίας του Υπουργείου καθώς όπως είχε αναφέρει ο κ. Πιερρακάκης «Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι μια τεράστια ευκαιρία την οποία οφείλουμε να προσεγγίσουμε τόσο με φιλοδοξία όσο και με προσοχή. Καλούμαστε να αξιοποιήσουμε τη δυναμική της για το καλό της κοινωνίας, παραμένοντας σε εγρήγορση απέναντι στους κινδύνους της. Η επίδραση ειδικά στον χώρο της παιδείας είναι ήδη καταλυτική, με εργαλεία προσωποποιημένης μάθησης να έχουν ήδη ξεκινήσει να αναπτύσσονται και να χρησιμοποιούνται διεθνώς».

Σε πρόσφατες δηλώσεις του μάλιστα ο υπουργός είχε δώσει μια πρόγευση για το πώς οραματίζεται την ένταξη της Τεχνητής Νοημοσύνης στα σχολεία τονίζοντας ότι «η συζήτηση για την Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται για το πώς θα γίνει καλύτερα η δουλειά των εκπαιδευτικών. Όλη η συζήτηση είναι για να διαπιστώσουμε πώς θα συμβάλλουν οι τεχνολογίες αυτές στην εξατομικευμένη μάθηση και θα υπηρετήσουν το όραμα για σχολεία του μέλλοντος.»

Πηγές του Υπουργείου Παιδείας σχολίασαν, ότι η ουσία δεν δεν είναι πώς θα μπει η τεχνητή νοημοσύνη στην εκπαίδευση και κατ’ επέκταση στην σχολική αίθουσα, αλλά το πώς θα αξιοποιηθεί για την ανάδειξη των δυνατοτήτων του εκπαιδευτικού δυναμικού και την άμεση επίλυση των προβλημάτων της εκπαίδευσης. Υπό το πρίσμα όλων αυτών των δεδομένων η προσωποποιημένη μάθηση με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης θα αρχίσει να εφαρμόζεται σταδιακά στις τάξεις τόσο της Πρωτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας με ορίζοντα υλοποίησης μετά το 2026.