moriodotisi
HomeNewsTupperware: Τι λένε η εταιρεία και ένας εργαζόμενος επί 37 χρόνια για το λουκέτο στη Θήβα

Tupperware: Τι λένε η εταιρεία και ένας εργαζόμενος επί 37 χρόνια για το λουκέτο στη Θήβα

Με τη μέθοδο της εθελούσιας εξόδου, με αποζημίωση επαυξημένη κατά 50% σε σχέση με τη νόμιμη αποζημίωση που δικαιούνται από το νόμο, θα έχουν την δυνατότητα να αποχωρήσουν από την Tupperware όσοι από τους 164 εργαζόμενους επιλέξουν αυτή την οδό μετά την ανακοίνωση για τη διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου της Tupperware στη Θήβα.

Η ανακοίνωση που έλαβε χώρα στις 7 Μαρτίου, έρχεται να θέσει τέλος στη λειτουργία ενός εργοστασίου που ξεκίνησε τη δραστηριότητά του στη χώρα μας το 1967. Από πλευράς μας επικοινωνήσαμε τόσο με έναν από τους παλαιότερους εργαζόμενους του εργοστασίου, τον Βασίλη Τζαβίδα, όσο και με την ίδια την εταιρεία, επιδιώκοντας να έχουμε τη θέση και των δύο πλευρών για τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Σημειώνεται ότι με βάση τα όσα γνωστοποίησε στους εργαζόμενους η Tupperware το εργοστάσιο θα σταματήσει να λειτουργεί στις 13 Απριλίου.

Ένας εργαζόμενος που βρισκόταν στην Tupperware από το 1987

Ο Βασίλης Τζαβίδας ξεκίνησε να εργάζεται στην εταιρεία το 1987, όπου μετά την εκπαίδευση που δέχτηκε από την Tupperware, ανέλαβε καθήκοντα εργοδηγού βάρδιας. Όπως εξηγεί, το εργοστάσιο αυτή τη στιγμή απασχολεί 164 άτομα, από τα οποία θα παραμείνουν περίπου τα 40 ως υπάλληλοι αποθήκης και άλλων ειδικοτήτων, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού έχει δηλώσει ότι θα αποδεχτεί το μοντέλο της εθελούσιας εξόδου από την εργασία του λόγω διακοπής λειτουργίας του εργοστασίου της Θήβας.

“Επί του παρόντος το εργοστάσιο λειτουργεί κανονικά. Μετά τη διακοπή της λειτουργίας του θα παραμείνει στην περιοχή με άλλες χρήσεις όπως αυτή των logistics. Η εταιρεία πρότεινε εθελούσια έξοδο με 50% περισσότερα χρήματα από τη νόμιμη αποζημίωση στο σύνολο του προσωπικού. Ήδη το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων έχει συμφωνήσει να λάβει τα συγκεκριμένα χρήματα και να αποχωρήσει. Ελάχιστοι είναι εκείνοι που δεν συμφωνούν με αυτό”.

Το πλήγμα από τον πόλεμο για την νευραλγική αγορά της Ρωσίας

Όπως επισημαίνει, “το τελευταίο χρόνο φαινόταν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Η εταιρεία που συνήθως δούλευε το εργοστάσιο με 15,16,17 μηχανές σε λειτουργία κάποια στιγμή μείωσε την παραγωγική του δραστηριότητα, έχοντας πλέον σε λειτουργία 4, 5 ή 6 μηχανές κάτι που είχε ξανασυμβεί παλαιότερα. Πιστέψαμε ότι και αυτή τη φορά θα καταφέρει να ανακάμψει. Ωστόσο ακολούθησε ο πόλεμος με την Ουκρανία, ενώ η εταιρεία έστελνε 10 νταλίκες με εμπορεύματα ανά εβδομάδα στη Ρωσία, γεγονός που έπληξε σημαντικά τη δραστηριότητά της. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο στέλνει επίσης εμπορεύματα στην Τουρκία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, την Ιταλία. Επιπλέον, ορισμένα προϊόντα διοχετεύονται στο Βέλγιο και στη συνέχεια πραγματοποιείται η διανομή τους από εκεί”.

Η Tupperware εκτός από την Ελλάδα διατηρεί κοντινά σε απόσταση εργοστάσια σε χώρες όπως Πορτογαλία και το Βέλγιο καθώς και ένα ακόμη στη Νότια Αφρική. Όπως επισημαίνει ο κύριος Τζαβίδας, “το ελληνικό εργοστάσιο θεωρήθηκε κοστοβόρο από πλευράς φορολογίας και κόστους ηλεκτρικού ρεύματος, γεγονός που φαίνεται ότι δεν συνέφερε την εταιρεία και γι’ αυτό διέκοψε την παραγωγική διαδικασία”.

O ίδιος τονίζει ότι η εταιρεία απασχολούσε σταθερά προσωπικό επί πολλά έτη, ενώ ο νεότερος από πλευράς χρονικού διαστήματος συνεργασίας με την Tupperware απασχολείται τουλάχιστον τα τελευταία πέντε χρόνια. “Σε ό,τι αφορά την καταβολή της μισθοδοσίας γινόταν πάντα με συνέπεια, ενώ και οι μισθοί ήταν ικανοποιητικοί, υπερβαίνοντας κατά μέσο όρο τα 1.000 ευρώ καθαρά. Γι’ αυτούς τους λόγους άλλωστε η παύση λειτουργίας του εργοστασίου προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση”, συμπληρώνει.

Tupperware: Βρισκόμαστε σε διαδικασία παγκόσμιου μετασχηματισμού

Όπως αναφέρει στην απάντησή της η Tupperware:

“Η Tupperware βρίσκεται στη διαδικασία ενός παγκόσμιου μετασχηματισμού λειτουργιών, ομάδων, διαδικασιών και συστημάτων, με στόχο την ενδυνάμωση της εταιρείας μας για άλλα 77 χρόνια. Καθώς βελτιστοποιούμε τις επιχειρηματικές μας δομές για μελλοντική βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ λειτουργούμε στο τρέχον μακροοικονομικό κλίμα, συνεχίζουμε να παίρνουμε στρατηγικές –και μερικές φορές δύσκολες– αποφάσεις για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας στην εφοδιαστική αλυσίδα μας.  Διαβεβαιώνουμε ότι όλοι οι εργαζόμενοι της Tupperware που επηρεάζονται από αυτήν την απόφαση, θα λάβουν την απαραίτητη υποστήριξη, ενώ παράλληλα θα ενισχύσουμε τα κανάλια διανομής μας στην περιοχή για να υποστηρίξουμε πελάτες, συνεργάτες, διανομείς και ομάδες πωλήσεων.

Η Ελλάδα παραμένει μια σημαντική αγορά για την Tupperware και θα  συνεχίσουμε να γράφουμε τη μεγάλη ιστορία μας ως εταιρεία, διατηρώντας τις αποθήκες μας και την παρουσία μας στη χώρα”.

(πηγή:capital.gr)