HomeNewsΥπ. Οικονομικών: Δεν προβλέπεται μισθολογική εξίσωση ερευνητών με μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ

Υπ. Οικονομικών: Δεν προβλέπεται μισθολογική εξίσωση ερευνητών με μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ

Υπουργείο Οικονομικών

Το Υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι δεν υπάρχει ζήτημα μισθολογικής εξίσωσης των ερευνητών που υπηρετούν σε εθνικά ερευνητικά κέντρα και ανεξάρτητα ερευνητικά ινστιτούτα με τα μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ).

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το μισθολογικό καθεστώς των ερευνητών καθορίζεται από τις διατάξεις του Κεφαλαίου Δ’ (άρθρα 132 έως 135) του Μέρους ΣΤ’ του Νόμου 4472/2017 (ΦΕΚ Α’ 74), όπως αυτές έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2017.

Οι διατάξεις αυτές περιγράφουν ένα ειδικό μισθολογικό πλαίσιο για τους ερευνητές, το οποίο λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες και τη φύση της εργασίας τους, αλλά είναι ανεξάρτητο από το αντίστοιχο καθεστώς που διέπει τα μέλη ΔΕΠ. Η διαφοροποίηση αυτή αντανακλά τη διαφορετική αποστολή και ρόλο των δύο κατηγοριών προσωπικού στο πλαίσιο της δημόσιας διοίκησης και της επιστημονικής έρευνας. “Δεν τίθεται ζήτημα μισθολογικής εξίσωσης των Ερευνητών με τα μέλη Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι.”, ξεκαθαρίζει ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Αθανάσιος Πετραλιάς, απαντώντας , σρη Βουλή, σε σχετική ερώτηση Βουλευτών,  και υπογραμμίζει:

Επίσης, το μισθολογικό καθεστώς που διέπει τα μέλη Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι. καθορίζεται, από 07.10.2022, με τις διατάξεις του Κεφαλαίου Β ́ (άρθρα 28 έως και 33) του Μέρους Γ ́ του ν.5045/2023 (Α ́ 136). Περαιτέρω, σύμφωνα με νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, η ρύθμιση του ν.2530/1997 (Α ́ 218), με την οποία είχαν αποσυνδεθεί οι αποδοχές των Ερευνητών των Εθνικών Ερευνητικών Κέντρων και ανεξάρτητων Ερευνητικών Ινστιτούτων από τις αποδοχές των μελών Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι. και είχε θεσπιστεί νέο ειδικό μισθολόγιο τόσο για τα μέλη Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι. όσο και για τους Ερευνητές, δεν παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της ισότητας (άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος), διότι οι Ερευνητές αποτελούν διακεκριμένη επαγγελματική κατηγορία σε σχέση με τα μέλη Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι., με διάφορο αντικείμενο και συνθήκες εργασίας και συνεπώς, η θέσπιση ειδικού μισθολογίου για καθεμία από τις εν λόγω κατηγορίες δεν συνιστά άνιση μεταχείριση των Ερευνητών έναντι των μελών Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι. (ΣτΕ 1713/2009).

Κατά συνέπεια των ανωτέρω, δεν τίθεται ζήτημα μισθολογικής εξίσωσης των Ερευνητών με τα μέλη Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι. Επιπλέον διευκρινίζεται, ότι κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της υπ ́αριθμ.1527/2023 απόφασης της ολομέλειας του ΣΤΕ ,ήτοι κατά την7η .9.2023, από την οποία και επέρχονται τα αποτελέσματα της διαγνωσθείσας αντισυνταγματικότητας των διατάξεων της περ. 22 της υποπαρα.Γ.1.της παρ.Γ ́του άρθρου πρώτου του ν. 4093/20212 (Α ́222)είχαν ήδη καταργηθεί οι εν λόγω διατάξεις του ν. 4093/2021, σύμφωνα με την περ.θ του άρθρου 160 του ν.4472/2017 και ίσχυαν οι νεότερες ,εφαρμοστέες από 1.1.2017 διατάξεις του Κεφ.Δ ́του Μέρους ΣΤ ́ του τελευταίου αυτού νόμου (4472/17 )για τις οποίες δεν διέλαβε κρίση ή αναφορά η προαναφερόμενη υπ ́αριθμ.1527/23 απόφαση της ολομέλειας του ΣΤΕ.

Τέλος, σε κάθε περίπτωση, αιτήματα μισθολογικού περιεχομένου που αφορούν τους Ερευνητές που υπηρετούν σε Εθνικά Ερευνητικά Κέντρα και ανεξάρτητα Ερευνητικά Ινστιτούτα, όπως και τις λοιπές κατηγορίες προσωπικού της Γενικής Κυβέρνησης, εξετάζονται κάθε φορά με βάση την Κυβερνητική πολιτική για τους μισθούς και τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ετήσιου Προϋπολογισμού, τα εκάστοτε υφιστάμενα δημοσιονομικά περιθώρια του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, και τους στόχους ου Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού-Διαρθρωτικού Σχεδίου.