HomeNewsΥπ. Παιδείας: Ανακοίνωση για την απόφαση του ΣτΕ για την προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία

Υπ. Παιδείας: Ανακοίνωση για την απόφαση του ΣτΕ για την προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία

Υπουργείο Παιδείας

Η Υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, τοποθετήθηκε σχετικά με την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που αφορά την αναγνώριση της προϋπηρεσίας εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία και τις συνέπειες για τους νέους πίνακες κατάταξης εκπαιδευτικών.

Σε απάντησή της στη Βουλή, με αφορμή κοινοβουλευτική ερώτηση για το ζήτημα, η κ. Μακρή δήλωσε ότι το Υπουργείο Παιδείας θα μελετήσει διεξοδικά τις αποφάσεις του ΣτΕ. «Όσον αφορά στις αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), θα μελετηθούν στο σύνολό τους και, υπό το εν λόγω πρίσμα, θα εξεταστεί τυχόν αναγκαιότητα επαναξιολόγησης του υφιστάμενου νομικού πλαισίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά για την απόφαση του ΣτΕ

Η απόφαση του ΣτΕ επιφέρει αλλαγές στην αναγνώριση της προϋπηρεσίας εκπαιδευτικών που εργάστηκαν σε ιδιωτικά σχολεία, γεγονός που δύναται να επηρεάσει την κατάταξή τους στους πίνακες διορισμών και προσλήψεων. Το θέμα προκαλεί συζητήσεις, καθώς αγγίζει ζητήματα ισότητας μεταξύ των εκπαιδευτικών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Η μελέτη της απόφασης από το Υπουργείο ενδέχεται να οδηγήσει σε τροποποιήσεις του ισχύοντος νομικού πλαισίου. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αναθεώρηση του τρόπου κατάταξης στους πίνακες, ενισχύοντας τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη.

 

Τι αποφάσισε το ΣτΕ

Με τις υπ’ αριθμ. 1251/2024 και 1253/2024 αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκε ότι η διάταξη του νόμου 4589/2019 με την οποία δεν υπολογίζεται η προϋπηρεσία στην ιδιωτική εκπαίδευση κατά τη διαδικασία μοριοδότησης για την πρόσληψη εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία αντίκειται στις συνταγματικές αρχές της ισότητας και αξιοκρατίας.

Ειδικότερα, κρίθηκε ότι ο νομοθέτης δεν μπορεί να αγνοεί  παντελώς την προϋπηρεσία στην ιδιωτική εκπαίδευση, δοθέντος μάλιστα ότι το σύστημα προσλήψεων του ν. 4589/2019 αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην εκπαιδευτική εμπειρία.   Με τις σκέψεις αυτές ακυρώθηκαν οι δύο προσβληθείσες προκηρύξεις ΑΣΕΠ 1ΓΕ/2019 και 2ΓΕ/2019 κατά το μέρος που αφορούσε τη μη προσμέτρηση της προϋπηρεσίας.

Στις 10.09.2024 η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) εξέδωσε αποφάσεις (1251-1254/2024), σύμφωνα με τις οποίες είναι: «Αντίθετη με τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και αξιοκρατίας διάταξη νόμου με την οποία δεν υπολογίζεται η προϋπηρεσία στην ιδιωτική εκπαίδευση κατά την διαδικασία μοριοδότησης για την πρόσληψη εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία».

Σύμφωνα με την απόφαση: «…είναι μεν θεμιτό ο νομοθέτης να ενισχύει όσους έχουν υπηρετήσει ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι στην δημόσια εκπαίδευση και να προβλέπει ευνοϊκότερο τρόπο υπολογισμού της προϋπηρεσίας τους έναντι της παρασχεθείσας στον ιδιωτικό τομέα, ωστόσο δεν μπορεί να αγνοεί παντελώς την προϋπηρεσία στην ιδιωτική εκπαίδευση, δοθέντος μάλιστα ότι το σύστημα προσλήψεων του ν. 4589/2019 αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην εκπαιδευτική εμπειρία. Με τις σκέψεις αυτές, ακυρώθηκαν οι δύο προσβληθείσες προκηρύξεις κατά το μέρος που αφορούσε την μη προσμέτρηση της προϋπηρεσίας».

Με το ισχύον καθεστώς (νόμος 4589/2019, άρθρο 61 παράγραφος 4 περίπτωση ζ) … «Η πραγματική προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών όλων των κλάδων και ειδικοτήτων των ιδιωτικών σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προσμετράται μόνο εφόσον: αα) οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί έχουν απολυθεί για κατάργηση των ιδιωτικών σχολικών μονάδων, τάξεων ή τμημάτων ή με καταγγελία της σύμβασης εργασίας …».

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Απόφασης η ως άνω διάταξη: «…δεν είναι σύμφωνος με τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και αξιοκρατίας, οι οποίες … διέπουν την στελέχωση της δημόσιας υπηρεσίας».

Η Βουλευτής ρώτησε την υφυπουργό Παιδείας αν σκοπεύει να παρέμβει ώστε στις διαδικασίες για την κατάρτιση των νέων πινάκων κατάταξης εκπαιδευτικών, Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π., να ληφθούν υπόψη οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και αν στις διαδικασίες για την κατάρτιση των νέων πινάκων κατάταξης εκπαιδευτικών, Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π., θα προβλέπεται ευνοϊκότερος τρόπος υπολογισμού της προϋπηρεσίας όσων έχουν υπηρετήσει ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι στην δημόσια εκπαίδευση, έναντι της παρασχεθείσας στον ιδιωτικό τομέα.

 

Η Υφυπουργός ΠΑΙΘΑ κα Ζ. Μακρή παρέθεσε το ισχύον σύστημα διορισμού

Α. Το ισχύον σύστημα διορισμού των μόνιμων εκπαιδευτικών και των μελών του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.) της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και πρόσληψης προσωρινών αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών, για την κάλυψη των λειτουργικών κενών της εκπαίδευσης, διέπεται από τις διατάξεις του ν.4589/2019 (Α΄13) και, ειδικότερα, τα άρθρα 53 έως και 67 αυτού. Αρμόδιος φορέας υλοποίησης της διαδικασίας κατάταξης με σειρά προτεραιότητας, βάσει μοριοδότησης, κατά κλάδο και ειδικότητα, υποψήφιων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Γενικής Εκπ/σης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΑΕ) έχει οριστεί η Ανεξάρτητη Αρχή του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού.

Β. Το Α.Σ.Ε.Π. προκηρύσσει και διενεργεί κάθε δύο (2) σχολικά έτη διαδικασία κατάταξης με σειρά προτεραιότητας, κατά κλάδο και ειδικότητα, των υποψηφίων για την πλήρωση των κενών θέσεων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μελών Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π., καθώς και για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η προκήρυξη και η διαδικασία κατάταξης πραγματοποιούνται ύστερα από σχετικό αίτημα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού το οποίο διατυπώνεται, σύμφωνα με τις εκπαιδευτικές ανάγκες, κατά κλάδο και ειδικότητα. Με την προκήρυξη καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για τη διεξαγωγή της διαδικασίας. (άρθρο 54)

Γ. Οι υποψήφιοι για διορισμό ή πρόσληψη κατατάσσονται κατά κλάδο και ειδικότητα, καθώς και ανά μουσική ειδίκευση (για τους υποψηφίους των κλάδων ΠΕ79.01 και ΤΕ16), στους ακόλουθους αξιολογικούς πίνακες κατάταξης, οι οποίοι ισχύουν έως τη λήξη του δεύτερου σχολικού έτους που έπεται της λήξης του σχολικού έτους κατά το οποίο έλαβε χώρα η δημοσίευσή τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως:

α) Πίνακας Α΄(Εκπαιδευτικών Γενικής Εκπαίδευσης).

β) Πίνακας Β΄ (Εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Ε.Α.Ε.).

γ) Πίνακας Γ΄ (Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π.) που αναλύεται περαιτέρω σε:

γα) Πίνακα Γ1΄ (Ε.Ε.Π.) και

γβ) Πίνακα Γ2΄ (Ε.Β.Π.). (άρθρο 56).

Δ. Οι υποψήφιοι που εντάσσονται στους τελικούς αξιολογικούς πίνακες Α΄, Β΄ και Γ΄ (Γ1΄ και Γ2΄) μπορεί να διορίζονται κατά τη διάρκεια της ισχύος τους, ανάλογα με τις εκπαιδευτικές ανάγκες, σε κενές οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μελών Ε.Ε.Π. ή Ε.Β.Π., εφόσον πληρούν τα γενικά προσόντα διορισμού και δεν συντρέχουν στο πρόσωπό τους κωλύματα διορισμού στο Δημόσιο. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Οικονομικών καθορίζεται ο αριθμός των κενών θέσεων εκπαιδευτικών, μελών Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. που πρόκειται να καλυφθούν, κατά κλάδο και ειδικότητα ή ειδίκευση.

Τέλος, με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ανακοινώνεται ο αριθμός, κατά κλάδο και ειδικότητα ή ειδίκευση, καθώς και περιοχή διορισμού, των θέσεων που πρόκειται να καλυφθούν και καλούνται οι υποψήφιοι που είναι εγγεγραμμένοι στους τελικούς αξιολογικούς πίνακες να υποβάλουν δήλωση προτίμησης για μόνιμο διορισμό σε συγκεκριμένες περιοχές διορισμού, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία που ορίζεται στην ίδια απόφαση. Η ανωτέρω δήλωση προτίμησης υποβάλλεται άπαξ και είναι αμετάκλητη. (άρθρο 62).

Ε. Ειδικότερα, αναφορικά με την προσμέτρηση, στους αξιολογικούς πίνακες κατάταξης των υποψήφιων εκπαιδευτικών του Α.Σ.Ε.Π., της παρασχεθείσας σε ιδιωτικά σχολεία προϋπηρεσίας, ισχύει η περ. ζ΄ της παρ.4 του άρθρου 61 του ν.4589/2019 , σύμφωνα με την οποία: «Η πραγματική προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών όλων των κλάδων και ειδικοτήτων των ιδιωτικών σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προσμετράται μόνο εφόσον:

αα) οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί έχουν απολυθεί για κατάργηση των ιδιωτικών σχολικών μονάδων, τάξεων ή τμημάτων ή με καταγγελία της σύμβασης εργασίας και

ββ) έχουν συμπληρώσει κατά την ημέρα της απόλυσης συνεχή υπηρεσία τουλάχιστον δύο (2) σχολικών ετών με πλήρες εβδομαδιαίο ωράριο ή με αναγωγή αυτού στο υποχρεωτικό. Δεν προσμετράται η προϋπηρεσία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών των οποίων η σχέση εργασίας λύεται λόγω παραίτησης, καθώς και των ιδιωτικών εκπαιδευτικών που απολύονται για τους λόγους των περιπτώσεων δ’ και ε’ της παρ. 3 του άρθρου 30 του ν. 682/1977 (Α’ 244).

Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί για τους οποίους προσμετράται η προϋπηρεσία στην ιδιωτική εκπαίδευση σύμφωνα με την παρούσα περίπτωση, δεν διορίζονται αν κατά το χρόνο του διορισμού δεν έχουν συμπληρώσει υπηρεσία αναπληρωτή ή ωρομίσθιου σε δημόσια σχολεία επί δύο (2) τουλάχιστον πλήρη διδακτικά έτη.».