Το Υπουργείο Παιδείας διευκρίνισε πρόσφατα ότι η μετακίνηση νεοδιόριστων εκπαιδευτικών δεν επιτρέπεται, σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο που απαιτεί την υποχρεωτική διετή παραμονή των νεοδιοριζόμενων στην περιοχή όπου διορίστηκαν. Αυτή η απόφαση κοινοποιήθηκε από το Υπουργείο στον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, κ. Διονύση Αναστασόπουλο, και αφορά την περίπτωση εκπαιδευτικού που είχε ζητήσει μετακίνηση από τον Κορυδαλλό προς το Γυμνάσιο Κυθήρων.
Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΔΕ) Πειραιά προχώρησε σε διευκρινίσεις σχετικά με την υπόθεση, αναφέροντας ότι η συγκεκριμένη εκπαιδευτικός επέστρεψε στη θέση της όταν προσελήφθη αναπληρωτής που ανέλαβε καθήκοντα στη θέση αυτή. Η παραμονή της νεοδιόριστης εκπαιδευτικού στα Κύθηρα ήταν εθελοντική και διήρκησε μόνο τρεις ημέρες.
Η υποχρεωτική διετής παραμονή στον τόπο διορισμού ισχύει για όλους τους νεοδιορισμένους εκπαιδευτικούς και έχει ως στόχο να καλύπτονται οι ανάγκες των σχολείων σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές. Το υπουργείο επισημαίνει ότι η πιστή εφαρμογή του μέτρου αυτού είναι σημαντική για την εξασφάλιση της σταθερής παρουσίας εκπαιδευτικού προσωπικού στα σχολεία σε όλη τη χώρα.
Αναλυτικά όσα απαντάει η ΕΛΜΕ Πειραιά στο Υπ. Παιδείας
Σχετικά με τους πανηγυρισμούς της ΕΛΜΕ Πειραιά ότι «ο αγώνας, οι άμεσες και αποφασιστικές ενέργειες της ΕΛΜΕ, η γενικευμένη κατακραυγή, έφεραν άμεσο αποτέλεσμα. Η συνάδελφος επέστεψε στο σχολείο της (1ο Γυμνάσιο Κορυδαλλού), μετά από 5 μέρες (1/11-5/11) παραμονής στα Κύθηρα» ο Διονύσης Αναστασόπουλος δήλωσε ότι «η συγκεκριμένη εκπαιδευτικός επέστρεψε στη θέση της διότι, εκ μέρους μου, είχα αιτηθεί την πρόσληψη αναπληρωτή , ο οποίος προσλήφθηκε και ανέλαβε υπηρεσία, ενώ η παρουσία της νεοδιόριστης εκπαιδευτικού στα Κύθηρα ήταν , οικειοθελώς, μόνο για τρεις ημέρες».
Η ΕΛΜΕ Πειραιά υποστηρίζει πως «ακόμα και στην περίπτωση που κανείς/καμία δεν δήλωνε το συγκεκριμένο κενό στα Κύθηρα, η συνάδελφος θα επέστρεφε ΣΗΜΕΡΑ έτσι κι αλλιώς, αφού η μετακίνησή της ήταν ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ εκτός από ΑΠΑΝΘΡΩΠΗ, ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ (οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Κορυδαλλού έχασαν σε μια νύχτα την καθηγήτριά τους)».
Η ΕΛΜΕ Πειραιά θέτει επίσης τα εξής , ερωτήματα:
α) Ποιος θα αναλάβει την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης (αλλά και άλλων εξόδων) της εκπαιδευτικού για τις ημέρες παραμονής στο νησί (από το Δήμο Κυθήρων καλύφθηκε μόνο το κόστος διαμονής); Την ψυχολογική και σωματική επιβάρυνση, για την απίστευτη αυτή ταλαιπωρία;
β) Μπορεί ένας ΔΙΔΕ να λαμβάνει αποφάσεις, σαν και αυτή της μετακίνησης νεοδιόριστης συναδέλφου από την Α’ Πειραιά στη Γ’ Πειραιά; Κάνοντας μάλιστα διασταλτική ερμηνεία διατάξεων που ψηφίστηκαν πριν 40 χρόνια (άρθρο 16Γ, παρ. 1 και 2, νόμος 1566/1985);
γ) Τι έχουν να πουν τα δύο μέλη του ΠΥΣΔΕ, διορισμένα από τη Διοίκηση, που στήριξαν την απόφαση της Διοίκησης;